Ali Sabancı: Hava yolu şirketleri birleşmeli

Güncelleme Tarihi:

Ali Sabancı: Hava yolu şirketleri birleşmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2008 17:30

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, daha düşük fiyattan yolcu taşımak ve kaliteli hizmet vermek amacıyla Türkiye'deki hava yolu şirketlerinin bir araya gelip birleşmesi gerektiğini söyledi.

Ali Sabancı, Antalya'da şirketinin en çok uçak bileti satan 10 acenteyi ödüllendirmek amacıyla düzenlediği toplantıya katıldı. Sabancı, yaptığı konuşmada, iki yıl önce iç hatlarda başladıkları uçuşlardan bugüne kadar hem yolcu bilet fiyatlarında, hem de çeşitli alanlarda sektörde bir çok değişikliklere imza attıklarını belirtti. Bugüne kadar 512 bin 352 yolcunun en düşük fiyattan bilet satın aldığını ifade eden Sabancı, zamanında kalkışta ise yüzde 91 başarılı olduklarını ve 4 milyon yolcu taşıdıklarını kaydetti.

Pegasus Hava Yolları Şirketi'nin yurt içi ve yurt dışında toplam 3 binden fazla acentesi bulunduğunu anlatan Sabancı, 2008 yılı reklam bütçesinin de 7,5 milyon avro olduğunu bildirdi.

Sabancı, şöyle devam etti:
“Özel sektör havacılık daha çok yeni. THY ise benim babamdan iki yaş daha büyük. Tarifeli seferlerde 4 milyon yolcu taşıdık. Charter taşımadaki payımız azalıyor. Pegasus pazarda yüzde 64 büyüdü. Başkalarının yolcularını aldık. Pegasus, özel sektör sivil havacılıkta birinci sırada. 133 bin 723 yolcu daha fazla ücret vererek istediği yerde oturabilmek için bilet satın aldı. Uçaklarımıza reklamlar aldık. Deterjan, televizyon bile hediye verdik. Amaç, yolcunun daha rahat yolculuk yapmasını sağlamak.

Uçaklarımızda 25 bin milli piyango bileti sattık. Yolcularımızı şaşırtmaya devam edeceğiz. Bu tür gariplikler devam edecek. En iyi tost bizim uçaklarımızda satılıyor. 30 YTL daha fazla vererek tost alan yolcularımız bile var. Kayınpederim, uçaklara reklam aldığım için kızmaya başladı. (Benim alanıma el attın. Reklamlarımı alıyorsun) diyor. Uçaklardaki reklamlara karşılık 880 bin avro ücret aldık. Reklamlar alarak yolcu biletlerini de ucuzlatmaya çalışıyoruz.”

“UÇAK FİLOSU ARTACAK”

Halen yurt içi ve yurt dışında 21 uçakla hizmet vermeye çalıştıklarını vurgulayan Sabancı, 2012 yılına kadar uçak filosunu daha da geliştireceklerini anlattı. Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü:
“2012'de 1,8 milyar dolarlık 10 adet 737-800 boing uçak sipariş verdik. Filomuz daha da büyüyecek. Antalya'dan çeşitli illere olan sefer sayılarımız da artacak. Antalya'dan yurt dışı uçuşları da gerçekleştirilecek. Antalya bölgesi bizim için çok önemli. Yakın bir zamanda Antalya'daki uçak seferlerimiz günde 10'a çıkacak. Antalya'dan Almanya'nın 16 şehrine uçuyoruz. Hollanda, Belçika ve İsviçre'ye de uçuşlar var. Pegasus olarak dış hat sayımızı da artıracağız. Yeni dönemde Avrupa, Orta Doğu, Doğu Avrupa, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri de ilgi alanımızda. Buralarda da büyümek istiyoruz.”

“HAVA YOLLARI ŞİRKETLERİ BİRLEŞMELİ”

Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yaz döneminin herkesin umutlarını bağladığı bir dönem olduğunu, esas amacın ise 12 ay düzenli uçuşların sağlanması olduğunu belirtti.

Pegasus'un Türkiye'nin özel en büyük hava yolu şirketi olduğunu ancak hala 21 uçağı bulunduğunu ifade eden Sabancı, asıl yapılması gerekenin, hava yolu şirketi sahiplerinin bir araya gelip birleşmesi olduğunu söyledi. Sabancı, “Hava yolu şirketleri bir araya gelip birleşmeli. Ancak birleşme olursa verimlilik oluyor. Verimlilik olursa, misafirlerinizi düşük fiyattan uçurabiliyorsunuz ve sürekli düşük fiyatla uçurabiliyorsunuz” dedi.

“Düşük fiyattan uçurma” cümlesinin zaman zaman çok gevşek kullanıldığını kaydeden Sabancı, sözlerini şöyle tamamladı:
“500-600 bin, ucuz fiyattan bilet veriyoruz. 4 milyon yolcu taşımışsın. Sadece yüzde 15'i kadarını en düşük fiyattan taşımışsın. Batıdaki uçak şirketlerinde bu daha fazla, 20-25 hatta yüzde 30 civarında. Onlar nasıl yapıyor bunu? Onların 100 uçağı var. 200 de sipariş vermiş. Türkiye'de toplam 250 uçak var. Uzun lafın kısası planlama çok önemli. Fevri harekette bulunmamak çok önemli. Birleşmek önemli. Biz geçen yıl yaz mevsiminde bunu Onur Hava Yolları ile denedik. Sonunda anlaşamadık. Onur Hava yolları ile nişanımız uzun sürmedi.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!