Ali Osman Sönmez'in miras paylaşımında anlaşmaya doğru

Güncelleme Tarihi:

Ali Osman Sönmezin miras paylaşımında anlaşmaya doğru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 15:56

BURSALI tekstilci ve eski milletvekili Ali Osman Sönmez’in 5 yıl önce vefat etmesinin ardından resmi kayıtlarda tek oğlu olarak görülen ve halen Sönmez Holding’in başında bulunan Celal Sönmez, veraset ilamında ‘resmi mercilere yalan beyanda bulunmak’ suçundan yargılandığı davada hakim karşısına çıktı.

Hakimin sorusu üzerine aylık gelirinin 60- 70 bin YTL olduğunu belirten Celal Sönmez, sonradan mahkeme kararıyla soyadını ‘Sönmez’ olarak değiştiren Kubilay Enez’in kardeşi olduğunu bilmediğini söyledi. Celal Sönmez, “Hukuk kabul ettiyse, ben de onu kardeşim olarak kabul ediyorum” dedi.

Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez ile üvey kardeşi Kubilay Sönmez’i mahkemede karşı karşıya getiren olay, babaları Ali Osman Sönmez’in 2'nci Dünya Savaşı sürerken Bulgaristan’dan Türkiye’ye girmeye çalıştığı günlere dayanıyor. İddiaya göre, Türkiye’ye Bulgaristan’dan kaçak girip, Edirne’de liseye kaydolan, ancak kaçak girdiği tespit edilince Bulgaristan’a geri gönderilen Ali Osman, bir süre sonra Yunanistan üzerinden Türkiye’ye geçmeye karar verdi.

Bu sırada Gümülcine’de Halide adlı bir kıza aşık olup evlendi. Bu evlilikten bir yıl sonra 1945 yılında Kubilay adını verdikleri oğulları dünyaya geldi. Ali osman, eşi ve oğlunu Gümülcine’de bırakıp Türkiye’ye girerken sınırda ‘Sönmez’ soyadını aldı. Bir süre sonra eşi Halide Hanım da Türkiye’ye girerken, eşinin soyadını bilmediği için oğlu ve kendisine ‘Enez’ soyadını aldı. Bir süre sonra Halide Enez’den boşanan Ali Osman Sönmez, oğlu Kubilay’ı alarak İnegöl’de TEKEL memuru olarak çalışmaya başladı. Daha sonra memuriyetten istifa edip tekstil işine giren Sönmez, bu arada Necmiye Sönmez ile ikinci evlilik yaptı. Bu evlilikten dünyaya gelen Cemil ve Celal adlı iki oğullarından Cemil Sönmez kalp krizi sonucu vefat etti.

KUBİLAY' AYDA 1500 YTL

İnegöl’de başladığı tekstil işinde ilerleyen Sönmez, 27 ayrı şirketi aynı çatı altında toplayan Sönmez Holding’in patronuyken 2001 yılında vefat etti. Ölümünün ardından mirası kayıtlarda tek oğlu olarak görülen Celal Sönmez’e kaldı. İlk evliliğinden olan oğlu Kubilay Enez ise, nüfus kaydında görünmediği için mirastan pay alamadı. Ali Osman Sönmez’in, ‘Kubilay’ın hesabına her ay para yatırılacak. Onları yolda bırakmayacaksın, aylıklarını vereceksin’ vasiyeti üzerine Celal Sönmez her ay üvey kardeşinin hesabına bin 500 YTL yatırmaya başladı.

HUKUK SAVAŞI BAŞLATTI

Bir süre sonra hakkını aramak için dava açan Kubilay Enez, önce Ali Osman Sönmez ile annesi Halide’nin evlendiklerine dair belgeyi bulup, nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için açtığı davayı kazanarak ‘Sönmez’ soyadını aldı. Kardeşi Celal Sönmez’in çıkardığı veraset ilamının iptali davasını da kazanan Kubilay Sönmez, bu kez de Sönmez’in gerçek mal varlığının tespiti amacıyla dava açtı. Dosyada, ünlü işadamının hazırladığı vasiyetnamenin de kayıp olduğu öne sürülerek bulunması istendi. Sönmez’in DYP’den milletvekili olduğu dönemde TBMM’ye verdiği mal beyanının bulunması, ayrıca Celal Sönmez’in eşi ve çocuklarının tüm hisseleri üzerine ihtiyati tedbir konulması istendi.

KARDEŞİ OLDUĞUNU KABUL ETTİ

Bu arada Kubilay Sönmez’in şikayeti üzerine kardeşi Celal Sönmez hakkında Bursa 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde, veraset ilamında ‘resmi mercilere yalan beyanda bulunmak’ suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. İlk duruşmaya yurtdışında olmasını gerekçe göstererek katılmayan Celal Sönmez, bugün yapılan duruşmada hakim karşısına çıktı. Talimatla ifadesi alındığı belirtilen Kubilay Sönmez ise duruşmaya katılmadı. İfadesinde, Kubilay Sönmez’in 6- 7 yaşlarındaki iken Yunanistan’dan İnegöl’deki evlerine geldiğini belirten Celal Sönmez şöyle dedi:

“Biz Bursa’ya taşınınca Kubilay babaannemin evinde kaldı. Kardeş gibiydik. Zaman zaman Bursa’ya bizim evimize gelirdi. Sonra evlendi. Babamın ölümüne kadar soyadı Enez’di. Şirket Hukuk Bürosu veraset ilamını verdi, intikal vergisini ödedim. Kardeşim olduğunu bilmiyordum. Hukukun tanıdığını ben de kabul ediyorum. Biz kardeşiz. Ancak babam 77 yaşında öldü, Kubilay o zaman 57 yaşındaydı. Neden karşılıklı dava açıp, babalık ve evlatlığı ispat etmediler. Bundan şüphe duyuyorum.”

Sönmez’in ifadesini dinleyen mahkeme, duruşmayı iki taraf avukatlarının da savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!