Güncelleme Tarihi:
Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi’ne bağlı Ovaakça Mahallesi’nde yapılan Erdeğer Ford Trucks 4S Plaza hizmete girdi. Açılış törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Erdeğer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Erdoğan, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, Osmangazi’nin Ak Partili Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve çok sayıda kişi katıldı.
DİLİ SÜRÇTÜ
Törende konuşan Ali Koç, iş ortakları Erdeğer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Erdoğan’dan bahsetti. Ortaklıkları hakkında konuşurken, Abdulkerim Erdoğan ile tanışma tarihini dili sürçtüğü için 2007 yılı yerine 1907 senesi olarak söyleyen Ali Koç, daha sonra tarihi düzeltip, "2007 yılından beri beraberiz. Kendileri Yalova’daki binek, hafif ve ağır ticari ürünler grubunda müşterilerimize hizmet vermektedir. Bugün Ford işini büyüterek kargo işini Bursa’ya taşıdılar" diyerek tebrik etti.
Daha sonra çalışmaları ile ilgili konuşan Ali Koç, "1959 yılında Ford Otosan şirketimiz kuruldu. Yaptığımiz ilk iş kamyon montajı oldu. 22 yıl sonra çok zor ekonomik şartlar vardı. Borçlanmak, dövize ulaşmak zordu. Pek çok şey zordu. Buna rağmen ısrar sonucu 1982 yılında İnönü’deki fabrikamız kuruldu. Bu kamyonları ürettik. Bugün itibariyle 1,1 milyon metrekarelik alanda bin 500 kişinin çalıştığı 53 yıldır kazanılan tecrübe ile 180 bin adet kamyon üretildi" dedi.
Ford Motor Company’nin 1980’li yılların ortalarında sektörden çıktığını dile getiren Koç, bu iş kolunu Iveco’ya sattığını hatırlattı. Bu dönemde iki fabrikanın bulunduğunu bunlardan birisinin Brezilye diğerinin ise Türkiye’de olduğuna değinen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
DÜNYADAKİ İKİ FABRİKADAN BİRİ ÜLKEMİZDE
"Ford Motor Company yöneticileri bize, ’Bu iki yerde sadece ’ülke pazarlarına hizmet etmek üzere kamyon işini devam ettirebilirsiniz. Bizim için önemli değil ama siz uğraşmak istiyorsanız uğraşın’ dediler. Biz inanarak sadece yerel pazara hizmet etmek üzere yolumuza devam ettik. 2010 yılında önemli bir gelişme oldu. Ford Motor Company ile global kargo anlaşmasını yani dünya kargo anlaşmasını imzaladık. Bu anlaşma yıllar önce kargo, kamyon işini terk eden Ford’un tekrar bu işi sahiplendiğini gösteren anlaşmaydı. Bugün kamyon dizayn ve mühendisliği dünyada satılan Ford’un dizaynı ülkemizde yapılmaktadır. Bununla beraber dünyada sadece iki üretim tesisi vardır. Biri Brezilya’da, biri İnönü Eskişehirdedir. Bu işe inandık ve peşini bırakmadık. Geldiğimiz nokta itibariyle Ford Motor Company’nin önemli işler listesine soktuk. Hem Brezilya, hem Türkiye’de dünyaya satmak üzere üretilmektedir. Aslında bu Türk mühendisi ve işçisinin ne kadar geliştiğini ve ne kadar gurur duymamız gereken olaydır. Ocak ayı itibariyle yeni ford kargomuz 1840T modelimiz dünyaya satılmaya başlayacak. Amacımız uzun vadede 50 ülkeye ihracat yapmak, dayanıklılık, güvenirlik, kalite ve performans açısından bize ve sizlere göre beklenenin üzerinde tasarladık ve ürettik. Son yıllarda çok ciddi uluslararası ödüller kazandı. Araçlar ve fabrika işleyiş tarzı ile. Yeni ürünümüz de uluslararası yılın kamyonu yarışmasında 3’üncü ödülüne layık görüldü. Bu bizler için çok gurur verici. Çünkü bu yarışa bizler çok geriden başladık. Avrupa’da 7 kız kardeş olarak bilinen önemli kamyon üreticileri var. Yıllar sonra bu markaların ürünleri ile rekabet edecek kamyon üretilmesi gurur kaynağı ve motivasyon ufuk oluştu. Üretmek, dizayn etmek, önemli. Satamadıktan sonra hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Bu işte başarılı olabilmek için hedeflere ulaşabilmek için en büyük zeka ve gücümüzle iyi teşkilatımız ile hizmet veriyoruz."
Yeni tesisleşmeye başladıklarını da dile getiren Ali Koç, Ahmet Kınay liderliğinde Ford kamyon işini yeniden geliştirdiklerini açıkladı. Müşteri memnuniyetini önde tuttuklarını ifade eden Koç, tek yerden servis, yedek parça, ikinci el satışları bir bina altında gerçekleştirileceğini kaydetti.
Haziran ayının sonuna kadar 13 tesis açacaklarını dile getiren Koç, 2014 yılı sonuna kadar 25, ‘4S’ bayisi açacaklarını sözlerine ekledi.
Erdeğer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Erdoğan ise 3 bin 700 metrekaresi kapalı, 4 bin 500 metrekaresi açık olmak üzere 8 bin 200 metrekare alanda faaliyet göstereceklerini kaydetti. Erdoğan, Bursa’ya böyle bir tesis kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, tesis hizmete girdi. Çalışan ve çocukların Ali Koç’un fotoğraflarını çektirmesi dikkat çekti.