Güncelleme Tarihi:
GEZİ eylemleri sırasında Eskişehir’de polisin feci dayağı sonrası kaldırıldığı hastanede 38 gün sonra can veren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz davasında, karar çıktı.
POLİSLER DE ‘İZLEDİ’
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada salon tıklım tıklımdı. İçeride ve dışarıda yoğun güvenlik önlemleri vardı. Salonda resmi ve sivil polislerin seyirci sıralarında oturmasına avukatlardan itiraz geldi. Bazı izleyiciler Korkmaz tişörtleriyleydi.
Korkmaz Ailesi’nin yanı sıra Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve Can Atalay, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP’li vekiller Sezgin Tanrıkulu ve Melda Onur ile HDP’li vekiller Meral Danış Beştaş, Erol Dora katıldı. Mahkeme heyeti yerini aldı, sanıklara son sözleri soruldu.
Ali İsmail Korkmaz duruşması için Eskişehir’den 3 otobüs Kayseri’ye gitti
SANIK POLİSE ‘ŞEFKAT’
Tedavi gördüğü Ankara Numune Hastanesi’nden SEGBİS yöntemiyle duruşmaya katılan tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’a Mahkeme Başkanı “Geçmiş olsun” deyince salondan tepki geldi.
Saldoğan, “Dövdüğüm kişinin Ali İsmail olduğu ispat edilememiştir. Benim bulunduğum görüntüde darp edilen Ali İsmail değil. Devletin güvenlik güçlerine saldırmak, halkın malına zarar vermek, gasp etmek hangi demokraside ve yasada vardır? Bu demokratik bir hak kullanımı değildir. Gerçek fail aranıyorsa, teşkilatımızda ve sanık sandalyesinde değil, Gezi’yi organize edip o gençleri suça sürükleyenler arasında arayın” dedi. Saldoğan’ın sözleri salonda büyük tepki çekti.
SALON BİR ANDA KARIŞTI
Heyet verilen aranın ardından saat 11.00’de yerini aldı. Mahkeme Başkanı “Müzakeremizi yaptık, bir kanaate ulaştık” diyerek kararını açıkladı.
Mahkeme, tutuklu sanık polis memuru Saldoğan’a, kasten yaralama, ölüme neden olma suçundan suçun işleniş biçimi meydana gelen sonucun ağırlığı göz önüne alınarak, 13 yıl hapis cezası verdi. İyi hal nedeniyle 1/6 oranında indirim yapılan ceza 10 yıl 10 aya düşürüldü. Tutuksuz yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut’a ise ölüme neden olma suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. İyi hal nedeniyle yapılan indirimle ceza 10 yıl olarak açıklandı.
CEZALAR ‘KUŞA’ DÖNDÜ
Tutuklu sanıklar İsmail ve Ramazan Koyuncu ile Muhammet Vatansever’e verilen 8’er yıl hapis cezası ise 1/6 oranında iyi hal indirimi ile 6’şar yıl 8’er ay oldu. Tutuklu sanık Ebubekir Harlar’a 8 yıl hapis cezası verildi. Fiil tam gerçekleşmediği için ceza önce yüzde 50, ardından 1/6 oranında iyi hal indirimiyle 3 yıl 4 aya düşürüldü. Harlar’ın tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi. Polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar ise beraat etti.
‘LANETLE ANACAĞIZ’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mahkemenin kararına tepki göstererek, Twitter hesabından, “Hırsızların mecliste aklandığı, dövülerek öldürülen bir gencimizin katillerine ödül gibi cezalar verildiği bu dönemi lanetle anacağız!” diye yazdı.
ÇEK SİLAHI VER GAZI
Kararla salon karıştı. ‘Bu devir dönecek, hesap vereceksiniz’, ‘Adalet yerini bulmadı’, ‘Halkın değil, katillerin polisisiniz’ sloganları yükseldi. Tartışmada bir polisin silah çektiği görüldü. Korumalar şemsiyeler açarak heyetin salondan çıkarılmasına eşlik etti. Adliye önünde bekleyen kalabalık da cezayı protesto etti.
KAPIYA KİLİT
Grubun polis barikatlarına yüklenmesi üzerine TOMA ve çevik kuvvet biber gazı sıktı, adliye duman altında kaldı. Ağır gaza maruz kalanlar arasında Korkmaz, Berkin Elvan ve Sarısülük aileleri, Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı da vardı. Baro Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kılıç, biber gazı sıkıldığında avukatların adliyeye girmelerine izin verilmediğini, kapıyı polislerin kilitlediğini söyledi.
BİR ÇOK İLDE EYLEM
Karar İstanbul, Ankara, Adana, İzmit, Eskişehir, Antalya, İzmir ve Bursa’da da da protesto edildi. Kadıköy ve Kızılay’daki gösterilere polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Karar sonrası fenalaşan anne Emel Korkmaz, “Bir insanın canı bu kadar ucuz olmamalıydı. 19 yaşındaki çocuğu döverek öldürüyorlar ve 10 yıl hapis cezası veriyorlar. Bu mu bu ülkenin adaleti?” diye isyan etti. Baba Şahap Korkmaz da, kararın insanın kanını dondurduğunu ifade etti.
NE KADAR YATACAKLAR
İnfaz Kanunu’na göre hükmün 2/3’ü yayılıyor, son 1 yıl denetimli serbestlik. Buna göre;
Mevlüt Saldoğan: 10 yıl 10 ay hapis aldı. İnfaz 7 yıl 21 gün, 17 ay 16 gün yattı, 5 yıl 5 ay daha yatacak.
Yalçın Akbulut: 10 yıl hapis. İnfaz 6 yıl 6 ay 6 gün.
İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever: 6 yıl 8’er ay hapis, infaz 4 yıl 5 ay, 17 ay 16 gün yattı, 2 yıl 11 ay daha yatacaklar.
Ebubekir Harlar: 3 yıl 4 ay, tahliye oldu.
Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin: Beraat ettiler.
Ayrıca infaz Kanunu’na göre bütün suçlarda son 1 yıl denetimli serbestlik hakkı olduğu için, bu hapislerden 1’er yıl daha düşülecek.
VAHŞİ BİR CİNAYETİN ANATOMİSİ
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1. Sınıf öğrencisiydi Ali İsmail Korkmaz (19). Eskişehir’deki Gezi eylemlerine katıldığı 2 Haziran 2013 gece yarısı, polisten kaçarken eli sopalı esnaf ve sivil polisler bir sokakta önünü kesti, linç edilircesine dövüldü. Yerde bile başına ağır darbeler aldı. Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne gitti. Dr. Hasan Gülcü, tomografi sonrası Korkmaz’ı beyin cerrahisi yerine ortopedi servisine yönlendirdi, ardından evine yolladı.
Ali İsmail, 3 Haziran günü polis merkezine gidip ifade verdi. Hatırlama ve konuşma güçlüğü çekiyordu. Devlet Hastanesi’ne gitti bu kez. Beyin kanaması teşhisiyle acil olarak Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Ertesi gün ameliyata alındı. 37 gün komada kaldı, 10 Temmuz 2013’te can verdi.
KARARTILAN KAMERADAN TESPİT
Cumhuriyet Savcısı Hakan Ali Erkan yürüttü soruşturmayı. Olay yerini gören ve el konulan kameralardan bir bölümü formatlanıp birkaç kez silinmişti. Görüntüler Jandarma Kriminal’de kurtarıldı.
Görüntülerden tespit edilen fırıncı İsmail Koyuncu, akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile polis Mevlüt Saldoğan tutuklandı. Polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
5’i tutuklu, 4’ü polis 8 kişi hakkında kasten adam öldürme, suçu kolaylaştırma iddiasıyla dava açıldı. Polis Mevlüt Saldoğan’ın iki kez dönüp baş kısmına tekme atarak Korkmaz’ın kasten ölümüne neden olmaktan müebbet hapsi isteniyordu.
VEKİLLE TEKMECİ DİYALOĞU
14 Temmuz’daki üçüncü duruşmada sanık avukatları görüntülerdeki kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığı, ölüm sebebinin merdivenden düşme olduğu iddialarını sürdürdü.
Müdahil avukatlarından Ümit Erdem, Mevlüt Saldoğan tutuklandıktan sonra AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile iki kez görüştüğüne dair telefon kaydı olduğunu hatırlattı. Beyanında, “Beni aradılar ama ben ilgilenmedim” diyen Özdemir’in, sanığı kendisinin aradığı anlaşıldı.
9 Ekim’deki 4. duruşmada görüntülerin 4 kez silindiğine dair TÜBİTAK raporu okundu. Yargılananların, görüntülerdeki kişiler olduğu tespiti yapıldı.
MÜEBBET DE VAR, BERAAT DA
27 Kasım tarihli 5. duruşmada savcı mütalaasını verdi. Sanık polis Saldoğan için müebbet, sanık polis Yalçın Akbulut için 12-16 yıl, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında ise 8-12 yıl hapis cezası istedi. Polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için ise beraat talep etti. Ali DAĞLAR
Sivil sanık Ebubekir Harlar 'Devletin polisine yardım ettik' demişti