Güncelleme Tarihi:
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcısı Yusuf Hakkı Doğan’a şüpheli olarak ifade veren dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, suçlamaları reddetti.
5 SAAT SÜRDÜ
Silivri Cezaevi’nden saat 11.15 sıralarından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen Yılmazer’in kelepçesi savcının odasına girmeden önce çıkartıldı. Saat 16.15’de ifadesi biten Yılmazer’e avukatı Hüseyin Ataol eşlik etti. Savcı Doğan’a 15 sayfalık yazılı ifadesini sunan Yılmazer, 5 saatlik ifade süresince de soruları yanıtladı. Sözlü ifadenin 16 sayfa olduğu belirtildi.
YURTDIŞINDAYDIM
Yılmazer’in yazılı ifadesi özetle şöyle: “İddialar İstihbarat Dairesi Başkanlığı Merkez C Şube Müdürlüğü açısından Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün 17 Şubat 2006 tarihli 2 adet resmi yazısı ile ilgili yapılması gereken işlemlere dayandırılmaktadır. 18-22 Şubat 2006 arasında geçici görevli olarak yurtdışında bulunduğumdan bu süre zarfında Şube Müdür Yardımcım, C Şube Müdür Vekili olarak görevlendirilmiştir. Başkanlığımıza gönderilen 2 adet yazı da üzerlerinde bulunan paraf ve derkenar emirlerinden de anlaşılacağı üzere tarafıma arz edilmemiş ve yurtdışında bulunduğum süre zarfında işlemleri yapılmıştır. İşlerle ilgili benim suçlanmam tam bir iftiradır.
İSTANBUL SORUMLU
İl İstihbarat Şube Müdürlükleri arasında yapılan yazışmalar, daireye yalnızca bilgi olarak geçilir. Trabzon Emniyeti, bilgiyi, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’ne göndermiş olup, aynı yazışmayı daireye “bilgi” olarak geçmiştir. Bundan sonra, olayla ilgili tüm işlemleri yapmak veya önlemleri almak, İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün sorumluluğundadır. Dink’in korunmasının sağlamasında, elde edilen istihbari bilginin icra birimi olan Koruma Şube Müdürlüğü’ne intikal ettirilmesi görevi doğrudan ve açık bir biçimde il istihbarat şube müdürlüklerinin görevidir.”
Dinleme kanuni işlem
ESKİ İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, avukatı aracılığı ile yaptığı açıklamada önceki gün Hürriyet’in ‘Dinlenen VIP İsimler’ başlığı ile manşetten verdiği haberde adı geçen ünlü isimlerin telefonlarının dinlendiğini kabul etti. Ali Fuat Yılmazer, yapılan dinlemelerin 2559 sayılı yasa kapsamında yapılmış kanuni işlemler olduğunu savundu. Ali Fuat Yılmazer, kamuoyu tarafından tanınan ünlü işadamı, gazeteci, asker ve milletvekillerinin kod isimle ve ünvanları belirtilmeden dinlenmesinin de kanunen zorunlu olmadığını iddia etti. (Toygun ATİLLA / İSTANBUL)