Güncelleme Tarihi:
Önceki gün İstanbul’da yapılan toplantının ardından 9 maddelik sonuç bildirgesi yayınlandı. Hürriyet’in sorularını yanıtlayan federasyon başkanları, “Aleviler eşit yurttaşlık hakkı istiyor” dediler ve özetle şunları söylediler:
HÜKÜMET SAMİMİ DEĞİL
Fevzi Gümüş (Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı) ‘İrademiz ve taleplerimiz ortaktır’ demek amacıyla siyasi iktidar ve toplumun gerçeği görmesi için bir duruş oluşturduk. Hükümet, Alevi söylemlerinde samimi değil. 12 yıldır iktidarda olan siyasi parti sorunları çözmek yerine, daha da derinleştiriyor. Bizler zorunlu din dersinden yakınırken, AİHM kaldırılması yönünde karar verirken seçmeli adı altında yeni din dersleri geliştiriliyor. Cemevleri bizim ibadet yerlerimiz ve yasal statü kazanmasını istiyoruz. Sorunlarımız bilinmez, karmaşık değil ve çözümü de kolay.
APO’YLA GÖRÜŞÜYORLAR
Remzi Akbulut (Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı) 3 federasyonun istekleri her zaman aynıydı ancak şeklen birlikte değildik. Hükümet kendine göre tabela Alevi dernekleri, vakıfları kurmaya ve Alevilerin sorunlarını onlarla görüşmeye başladı. Hükümet tabela Alevi derneklerini bıraksın bizlerle görüşsün istiyoruz. Bizler oynanan oyunlara karşı zaten var olan birlikteliğimizi bu nedenle resmiyete dökmek istedik. Bugün Abdullah Öcalan ile neredeyse aynı masaya oturanlar, Sivas’ta, Maraş’ta, Çorum’da katliamı yaşayan Alevileri yok sayıyor.
AİHM YOK SAYILIYOR
Rıza Eroğlu (Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı) Alevilerin talepleri yerine getirilmiyor, AİHM’nin verdiği din dersi zorunluluğunun kaldırılması ve cemevlerinin ibadethane sayılması kararları yok sayılıyor. Anma törenleri için Maraş’a gidiyorsun baskı, zulüm görüyorsun. Son 2 yılda bir tane Alevi vatandaşın kaymakam, vali, bakan, müsteşar olduğuna şahit olamazsınız. Ortak eylem ve ortak söylem çerçevesinde, güçbirliği içinde sesimizi duyuracağız.
SONUÇ BİLDİRGESİ
5 saat süren toplantının ardından yayınlanan 9 maddelik sonuç bildirgesi şöyle:
1- Bundan sonraki çalışmalarda eksiklikler giderilip 3 federasyonun ortaklaşa daha güçlü çalışmalar yapması.
2- 4 ana noktada belirtilen konularda bilimsel raporların hazırlanması için çalışma gruplarının oluşturulması, hazırlanması, ivedi bir şekilde yapılması.
3- Hükümet ve siyasi partilerle görüşüp müzakere yürütmek ve altyapı oluşturmak için çalışmaların yürütülmesi.
4- Meclis’te grubu olan, olmayan siyasi partilerle görüşüp Alevi taleplerinin seçim bildirgelerine konulması için çalışmaların yapılması ve bu bağlamda özellikle Alevi toplumun siyasi olarak oy verdiği partilerin temsiliyete daha hassas davranmalarının istenmesi.
5- Bütün Alevi kurumlarının bütünlük içerisinde her türlü çalışmaları yapmasına destek olunması.
6- Alevi medyanın, Alevi sorunlarda daha aktif rol alması, bunlarla ilgili programlar üretilmesi, Alevilerin gelenekler, görenekler, inançsal alanda ritüellerini dedelere, Pir’lere daha aktif bir şekilde rol vermelerini medyadan talep etme.
7- Alevi kurumlarının kadınlara, gençlere daha aktif bir şekilde çalışma alanları yaratmaları.
8- Alevi toplumunun sorunlarının çözülmesi için bölgesel toplantılara ağırlık verilmesi.
9- 8 Şubat 2015 tarihinde yapılacak olan Alevi mitingi için bütün kurumların şimdiden seferberlik ilan edip bütünlük içinde Alevi toplumunun taleplerini, haklarını alması için her anlamda, her yerde haklarını savunabilmesi için çalışmalar yürütmek.