Aletler de küçüldü fuar da

Güncelleme Tarihi:

Aletler de küçüldü fuar da
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2003 11:24

12-19 Mart tarihleri arasında Almanya Hannover kentinde düzenlenen dünyanın en büyük bilgi teknolojileri fuarı CeBIT'te bilişim sektöründe yaşanan son yıllardaki daralma ve durgunluğun yanı sıra, savaşın gölgesinin de etkilediği gözlendi. İlgi geçen yıllara oranla daha az oldu.

Haberin Devamı

Bütün bunlara rağmen, sektörün liderleri yeniden canlanma için umut tazelerken, salonlar da "bu yıl iyi ki az ziyaretçi gelmiş" dedirtecek kadar kalabalıktı.

Video da geziye çıktı
Fuarda en çok ilgiyi, gösterişli standlar ve bunları renklendiren çeşitli aktiviteleriyle mobil telefon üreticileri çekti. Üreticiler, büyük ve renkli ekranlarıyla, birleşik kameralarıyla ceptel modellerini ziyaretçilere beğendirmek için kıyasıya yarıştılar. Görüntülü görüşmelerin habercisi 3K teknolojisini çalışır görmek de ayrı bir heyecan kaynağı oldu.

Şimdi minyatürleşme moda
Ajandalarımızın yerini kameralarıyla, kablosuz ağ bağlantılarıyla, küçük, daha marifetli ve kullanışlı cep bilgisayarları alacak. Dijital gezgin yaşam kendini taşınabilir müzikçalarlarda, fotoğraf makinelerinde, akıllı cep telefonlarında, yepyeni mobil servis ve hizmetlerde gösterecek.

Haberin Devamı

CeBIT izlenimleri (Erol Demirtaş)

CeBIT’ten teknoloji rüzgarları
Yıllardır teknoloji sayfalarında gördüğümüz, televizyonlarda ilk örneklerini şaşkınlık içerisinde izlediğimiz teknoloji harikalarının bu kadar geniş kitleler tarafından kullanıldığını görmek şaşırtıcıydı. Türkiye'de sadece vitrinlerde veya teknoloji sayfalarında gördüğümüz bu aletleri, herkesin elinde görmek açıkçası biraz da içimi burktu. Bu fuarların firmaların birbiriyle yarışmalarından çok, gerçekten 'biz' tüketiciler için yapıldığını da görme fırsatını verdi.

Motorola, Siemens, Sony-Ericsson, Nokia, Samsung gibi iletişim devleri son iki, üç yılda olduğu gibi bu yıl da en merkezi ve en büyük salonlardan birisini mekan tutmuşlardı. Bu salondan çıkmak, girmek kadar kolay olmadı. Neredeyse bütün şirketler, müzikli danslı gösterilerle, bol hediyeli yarışmalarla ziyaretçilerin dikkatlerini kendi standlarına çekmek için çok büyük çaba harcadılar.

Aralarındaki farkları ancak 'foto finiş' ile ayırabileceğiniz ürün ve servislerde ilk dikkati çeken ise, üreticilerin yeni gözdeleri olan gençleri yakalamak için başta müzik ve oyun olmak üzere telefonları komple bir 'eğlence' aracına dönüştürmüş olmalarıydı. Bu telefonlarla, şu andaki FM radyolara ek olarak, İnternet'ten MP3 formatında müzik dosyaları yükleyip dinleyebilecek, kendi zil 'müziğimizi' besteleyebilecek, hatta video klipleri bile izleyebileceğiz.

Haberin Devamı

Bunda da ilk adımı Motorola, dünyaca ünlü müzik kanalı MTV ile 3 yıllık bir anlaşma yaparak atmış. Bu işbirliğiyle Motorola, MTV'nin programlarını ve yeniliklerini cep telefonlarına taşıyacak.

Her şeyin mobilleştiği bu dönemde teknoloji tutkunlarının meraklarını biraz da olsa gideren bu yılki fuarın tadı hepimizin damağında kaldı. Bir sonraki CeBIT'te bizleri nelerin beklediğini şimdiden merak etmeye başladık bile. Ama en azından bu yılın teknoloji trendlerinin MP3 çalarlar, dijital fotoğraf makineleri, akıllı multimedya cep telefonları ve avuçiçi bilgisayarlar çevresinde döndüğünü CeBIT 2003 sayesinde biliyoruz artık.

Tablet bilgisayar
Aramızda alışkanlıklarını bırakmak istemeyenler olsa bile hayatımız büyük bir hızla dijital dünyaya kayıyor. Evlerimizdeki bilgisayarlara yeni yeni alışmışken, bunları bir de koltuğumuzun altına sıkıştırmanın gerçekten gereği var mı diyenlerin hálá çoğunlukta olduğunu düşünüyorum. Gereklilikleri tartışılabilir ama, daha işin başında olmalarına rağmen çok kullanışlı ve eğlenceliler. İşletim sistemi ve el yazısı tanıma özelliğinin şimdilik sadece İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, Çince ve Korece'yi destekliyor olması tablet bilgisayar teknolojisinin henüz karanlık çağlarını yaşadığının göstergesi ama bu teknoloji geliştiğinde bazı özel durumlarda dizüstü bilgisayarların yerini alacağı kesin.

Dijital fotoğrafçılık
Kartvizit büyüklüğünde olanlardan 16 megapiksellik görüntü kalitesi sunanlarına kadar çeşitlilikte ürünlerin sergilendiği dijital fotoğraf makinesi markalarının bulunduğu salon da saatlerce çıkılamayacak ilgi çekici bölümlerden  birisiydi. Nikon ve Canon arasındaki çözünürlük yarışına Kodak da 14  megapiksellik Pro14n ve 16 megapiksellik proBack 645 modelleriyle katılmış. Hafıza kartlarındaki gelişme de dijital fotoğraf meraklılarını sevindirecek gelişmeler arasında. Tek olumsuzluk, fiyatların hala çok yüksek olması.

Haberin Devamı

Amatör makinelerde ise Casio'nun 3.2 megapiksellik 3x zoom'lu Exilim EX-Z3 ve EX-S3 modelleri neredeyse sadece kartvizit büyüklüğünde. Aksesuarları hariç sadece 130 gr.'lık ağırlıklarıyla ve neredeyse 1 cm'lik kalınlıklarıyla cebinizde 'kaybetmemeye' dikkat edin.

Cep bilgisayarları
Ajandalarımızdan daha az yer kaplayan bu aletler, iş hayatındaki koşuşturmada vazgeçemeyeceğimiz araçlardan birisi oldu bile. Cebimizdeki bu küçücük bilgisayarlarla, her yerden istediğimiz gibi İnternet'e bağlanabiliyor, bilgisayarımızla yaptığımız birçok işlemi yapabiliyoruz. Ekranları daha da renklenen ve hafızaları artan cep bilgisayarlarının, kamera ve ağ özellikleri daha da geliştirilmiş. Bunların yanı sıra cep bilgisayarınıza aksesuarlarla GPS (Küresel yön bulma sistemi) gibi farklı işlevler ekleyebiliyorsunuz. GPS'lerde dijital haritaların bulunmadığı yöreler her zaman sorun olmuştu. Navman'nın geliştirdiği ve şimdilik Compaq iPAQ'lerle kullanabildiğiniz aksesuar ve yazılımında taradığınız haritaları da kullanabiliyorsunuz.

MP3 çalarlar
MP3 çalarlarda da kızışmış olan rekabette, genelde ses kartlarındaki haklı ünüyle bildiğimiz Creative, Nomad Jukebox isimli ürünüyle bir adım öne geçmiş. Görünüşü ve büyüklüğü herhangi bir CD çalardan farksız olan Nomad Jukebox 3'ün (Müzik kutusu) 40GB'lık hafızasına toplam 16.000'e yakın şarkı sığdırabiliyorsunuz. Bu da hiç durmadan ve aynı şarkıyı bir daha dinlemeden, neredeyse 2 ay müzik dinleyebileceğiniz anlamına geliyor. Tabi ki 22 saatlik pil ömrünü unutmamak kaydıyla. Bu kadar şarkı arasında kaybolmamanız için de kullanımı oldukça kolaylaştırılmış olan MP3 çaların, 20 GB ve daha düşük seçenekleri de var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!