Güncelleme Tarihi:
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yapılan ALES’te sınava giren yaklaşık 500 kişi, hatalı soru kitapçığı yüzünden sıkıntılı anlar yaşadı. Saat 09.30’da başlaması gereken sınav, soru kitapçıklarının hatalı basılması, soruların eksik, sayfa sıralarının karışık olması nedeniyle başlayamadı. Bunun üzerine yedek kitapçıklarla soruna çözüm bulunmak istendi. Ancak eldeki yedek kitapçıklar da yeterli gelmedi. Manisa’daki Celal Bayar Üniversitesi’nden yedek sınav kitapçıkları getirildi.
Bu sayede sınavın bir saat gecikmeyle, saat 10.30’da başladığı belirtildi. Saat 12.30’da sona ermesi gereken sınavın, saat 13.30’da sona ereceği belirtildi. Soru kitapçıklarını, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısının inceleme yaptığı Meteksan firmasının bastığı belirtildi.
Öte yandan fakültenin A ve D bloklarında sınava giren adaylar, sınav sonrası yaptıkları açıklamada, kitapçıklardaki sıkıntı nedeniyle sınavın tekrarlanmasını istedi.
"ŞOKTAYIM, HİÇ SORU ÇÖZEMEDİM"
Sınavdan çıkan adaylardan Olcay Yılmaz, kitapçıkların yanlış ve eksik olduğunu söyleyerek, “Saat 9.30'da sınava başlamamız gerekti, kitapçıklardaki hata görülünce kitapçıkları topladılar. Ben sayısal alanda girecektim, ama alanımla ilgili 10 tane soru vardı. Yüksek lisans için başvurmuştum, iyi hazırlanmıştım. Şoktayım. Hiç soru çözemedim. Çözmeye çalışanlar da bir süre sonra bıraktı. A bloktaydım ben, yedek kitapçık yetmedi. 'Siz çözün, cevapladığınız sorular üzerinden sınav değerlendirilir' denildi” diye konuştu.
"BOŞ KAĞIT VERDİK ÇIKTIK"
Yasemin Erkan ise sınav için 1 yıldır hazırlandığını, emeğinin boşa gittiğini söyleyerek, şunları kaydetti:
“Yaş sınırındayım zaten. 2 çocuğumla ilgilenirken geceleri ders çalışarak hazırlandım. Bizim 29 kişilik sınıfa hiç yedek kitap gelmedi. Kimse soru çözemedi. Boş kağıt verdik, çıktık. Maddi manevi tazminat davası açacağım. Sınav tekrarlanmalı. Yedek kitapçık gelenler de 10.30 gibi başlamış sınava.”
Sınavın tam bir kabus gibi olduğunu söyleyen Olcay Holat, "135 dakika dışarı çıkarmadılar. Bir de üstelik ’Başka arkadaşlarınız soru çözüyor, sessiz olun’ diyerek, resmen bizimle dalga geçtiler. Tuvalete bile gözetmenle gittik, şüpheli muamelesi gördük. Benim matematik çözmem lazım ama kitapçıkta matematik sorusu yoktu" dedi.
Fethiye Yüksel de "Çok çalıştım ama çözecek soru bulamadım. Çünkü benim çözmem gereken alandan sadece 10 soru vardı. Bu kadar yeterliyse hepsini çözdüm. Bize ’Kitapçık gelecek bekleyin’ denildi. Bekleyecek moral mi kaldı? Sınav değil gerilim filmi gibiydi. Çok üzgünüm, tüm emeklerim boşa gitti" diye konuştu.
Yine mektup yazacak
ÖSYM, sınavda çok az miktarda kitapta bazı baskı hataları olduğunu açıkladı. Sınavın sorunsuz tamamlandığı belirtilen açıklamada, yedek kitapçıkların yetmediği sınav merkezlerindeki adayların durumuna ilişkin ÖSYM’nin gereken işlemi yapacağı bildirildi. ÖSYM Başkanı Ali Demir de, YGS’de olduğu gibi sınav kitapçıklarında sorun çıkan öğrencilere bizzat mektup yazarak kaygı duymamalarını, kitapçıkların en geç Salı günü değerlendirileceğini, sınava kitapçıkları yüzünden katılamayanların sınavlarının gerekiyorsa Yönetim Kurulu kararı ile yenilenebileceğini ifade edecek.
YGS açıklaması
Öte yandan 25 Nisan’da (bugün) başlaması gereken Lisans Yerleştirme Sınavı başvuruları YGS sonuçları açıklanmadığı için ertelendi. ÖSYM, LYS başvurularının YGS sonuçları açıklanınca başlayacağını duyurdu. ÖSYM’nin, internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, adayların başvurularını sağlayacak kadar sürenin uzatılacağı da bildirildi.