Güncelleme Tarihi:
Dava dosyasına göre, Kurmay Albay, 2011 yılında Tiflis Büyükelçiliği’ne askeri ataşe olarak atandı. Albay, yurt dışı görevini sürdürürken, TSK’da sivil memur olarak çalışan eşinin “cinsel içerikli bazı ses kayıtları” internette yayınlandı. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nca bir heyet oluşturularak, ses kayıtlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında yurt dışı görevini sürdüren Albay, Türkiye’ye çağırılarak ifadesi alındı.
ARKADAŞLARINA DİNLETTİLER
Bir general ve iki kurmay albaydan oluşan idari tahkikat heyeti, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı’na başvurarak, ses kaydında herhangi bir manipülasyon yapılıp yapılmadığı ve ses kayıtlarını aynı kişiye ait olup olmadığının tespit edilmesini talep etti. Gelen raporda, söz konusu kaydın “kuvvetle muhtemel” Albay’ın eşine ait olduğunu bildirildi. İdari tahkikat heyeti, ses kayıtlarının kadına ait olup olmadığını belirlenmesi için “kadınla aynı yerde çalışan 8 mesai arkadaşına” dinleterek, ifadesini aldı.
EŞİ MESLEKTEN ÇIKARILDI
Araştırmada, sesin Albay’ın eşine ait olduğu sonucuna ulaşıldı. Ses kayıtları sebebiyle Albay’ın yurt dışı görevi iptal edildi. Bunun üzerine Albay, işleminin iptali talebiyle Askeri Yüksek İdare Mahkemesine dava açtı. Askeri Mahkeme açılan davayı reddetti. Bu süreçte Albay’ın eşi de söz konusu ses kayıtları nedeniyle meslekten çıkarıldı. Askeri yargı sürecinin olumsuz sonuçlanması üzerine Albay, emeklilik dilekçesi verdi. Albay, kendisine eşinden ayrılması yönünde telkinlerde bulunulduğunu da anlattı.
ÖZEL HAYAT HAKKI İHLAL
Albay, ‘internette yayımlanan ses kayıtları dikkate alınarak yurt dışı sürekli görev atamasının iptal edilmesi sebebiyle işkence ve kötü muamele yasağının, özel ve aile hayatına saygı ilkesi ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla’ Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu karar bağladı. Yüksek Mahkeme heyeti tam kadro görev yaptığı dosyada, Albay’ın özel hayatının ihlal edildiğine, bu nedenle kendisine 25 bin TL manevi tazminat ödenmesine oy birliği ile karar verdi.
MAHREM ALAN İFŞA EDİLDİ
Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, Albay ve eşinin söz konusu ses kayıtlarının internete sızdırılmasında herhangi bir sorumluluğu bulunmadığının altını çizdi. Söz konusu ses kayıtlarının, Albay’ın eşinin birlikte çalıştığı mesai arkadaşlarına dinletildiğine işaret edilen kararda, özetle şunlar vurgulandı: “Tahkikat sırasında özel hayatın en mahrem alanlarının daha fazla ifşa edilmesine idare eliyle yol açılmış, umulan kamu yararına kıyasla çok daha büyük bir kişisel yararın zedelenmesine neden olunmuştur. Söz konusu kayıtların internetten edinildiği, jandarma kriminal raporlarının içeriğinin kesinlik arz etmediği, ses kayıtlarının aynı zamanda mesai arkadaşlarına dinletilmesinin başvurucunun kişilik haklarına halel getirdiği, yayımlanan ses kayıtlarından başka herhangi bir delilin bulunmadığı yönündeki itirazlara mahkeme bir cevap vermemiştir.
AİLESİ ZOR DURUMDA BIRAKILDI
Mahkemenin gerekçeleri dikkate alındığında açılan bu davanın reddedilmesi ile başvurucunun sadece mesleki yaşantısı etkilenmemekte; Jandarma Kriminal Dairesi raporları gerekçe gösterilmek suretiyle dolaylı olarak bu ses kayıtlarının gerçek olduğu izlenimi verilmekte, başvurucunun kendisini ve ailesini çevresinde zor bir duruma düşürmektedir. Açıklanan nedenlerle Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altma alman özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir. Mevcut başvuruda, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.”