Alara Çayı'nda tehlike çanları

Güncelleme Tarihi:

Alara Çayında tehlike çanları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2007 12:37

ANTALYA'nın Manavgat ve Alanya ilçe sınırını belirleyen, birçok belde ve köyün içme suyu kaynağı olan Alara Çayı'ndaki kirliliğin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşması, köylüleri isyan ettirdi.

Antalya'nın Manavgat ve Alanya ilçe sınırında yer alan Alara Çayı, kirlilik tehdidi ile karşı karşıya. Birçok belde ve köyün içme suyu kaynağı olan Alara Çayı'ndaki kirliliğin insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığını, balık ölümlerinin arttığını iddia eden köylüler, Alarahan Antik Kenti'nin yanındaki bir turistik tesisin kanalizasyonunu çaya bıraktığını ileri sürerek, yetkililerin bir an önce önlem almasını istedi.

Alara Çayı yakınlarında bulunan Karakaya, Odaönü, Örenşehir ve Boztepe köylerinin muhtarları bir araya gelerek, Alara Çayı'na kanalizasyonunu bıraktığını ileri sürdükleri Alarahan Dinlenme Tesisleri'ne tepki gösterdi. Köylerin içme suyunun Alara Çayı’ndan karşılandığını belirten muhtarlar, çevre felaketinin bir an önce durdurulmasını istedi.

ÇOCUKLAR YÜZÜYOR

Karakaya Köyü Muhtarı Cafer Karadağ, tesisin kanalizasyon atıklarını bir çukurda beklettiğini ve gece çaya pompaladığını iddia etti. Çevre felaketi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Muhtar Karadağ, suyun kirlenmesinden dolayı balıkların zehirlenerek öldüğünü ileri sürdü. Bölgenin mesire alanı olmasından dolayı birçok insanın piknik yapmaya geldiğini de belirten Karadağ, “Pikniğe gelen birçok vatandaşımız suyun kirliliğinden habersiz suya girip çoluk çocuk yüzüyorlar. İnsanlarımızın sağlığı tehlikeye giriyor” dedi.

SUYU İÇEMİYORUZ

Muhtar Cafer Karadağ, tertemiz akan Alara Çayı’nın bu hale gelmesine anlam veremediklerini anlatarak, şöyle devam etti:

“Alara Çayı’ndan Alanya ve Manavgat’a bağlı 4 belde ve 9 köye içme suyu pompalanıyor. Bu beldeler arasında Okurcalar ve Avsallar gibi turistik işletmelerin çok olduğu yerler de yer alıyor. Ülkemizde su sıkıntısının yaşandığı şu günlerde temiz sularımız kirletiliyor. Yıllardır bölge insanı bu çaydan su içiyor. Bırakılan lağımlardan balıklar bile ölüyor, insanlarımız ne yapsın. Köylüler artık tedirgin olmaya başladı. Su içemez hale geldik.”

2 YILDIR UĞRAŞIYORUZ

Kirliliğin 2 yıldır devam ettiğini ancak ilk kez bu boyuta ulaştığını kaydeden Karadağ, “2 yıldır tesisle görüşmelerimiz sürüyor. Geçen yıl ve bu yıl 4 muhtarla birlikte Manavgat Kaymakamlığı’na dilekçe verdik. Tarım, orman ve mal müdürlüklerinden yetkililer geldi, incelemeler yapıldı. Ama bir türlü sonuç çıkmıyor. Bir an önce yetkililerden bu çevre felaketinin önüne geçilmesini ve gereğinin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Tesis yetkilileri ise Alara Çayı'na kanalizasyon atığı bırakmadıklarını savunurken, Alarahan Antik Kenti'nin yanındaki su birikintilerinin çaya aktığını ileri sürdü. Kanalizasyon atıklarını, oluşturdukları foseptik çukuruna döktüklerini söyleyen işletme yetkilileri, vidanjörle foseptiğin devamlı boşaltıldığını iddia etti.

UZUNLUĞU 70 KİLOMETRE

Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi’ne bağlı Köprülü Beldesi'nde dağların eteklerinden doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe Köyü yakınlarında denize dökülüyor. Uzunluğu 70 km’yi bulan çayda, bahar aylarında rafting yapılıyor. Ayrıca Alara Çayı’nın aktığı Karakaya Köyü yakınlarında Selçuklular’dan kalma Alaaddin Keykubat tarafından 1231 yılında yaptırılan kale ve han bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!