Güncelleme Tarihi:
Ülkemizdeki deprem bölgesindeki çalışmalarıyla herkesin takdirini kazanan AKUT, komşumuz Yunanistan'da meydana gelen deprem felaketi nedeniyle bu ülkeye giden ilk kurtarma ekibi oldu. AKUT'a Türk Silahlı Kuvvetleri'nce, Yeşilköy Askeri Havaalanı Şeref Salonu'nda ağırlanıp kendilerine tahsis edilen askeri uçakla Atina'ya gönderildi.
MARMARA Bölgesi'ni yıkan depremden sonra enkaz altından çok sayıda insanı sağ kurtaran AKUT ekibi, komşu Yunanistan'a, ülkemiz adına yardıma koşan ilk kurtarma ekibi oldu. Ülkemizdeki deprem bölgesindeki çalışmalarıyla herkesin takdirini kazanan AKUT'un 20 kişilik ekibi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce, Yeşilköy Askeri Havaalanı Şeref Salonu'nda ağırlanıp kendilerine tahsis edilen askeri uçakla Atina'ya gönderildi.
Yunanistan'daki deprem nedeniyle Başbakanlık, Başbakanlık Kriz Merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, eşgüdüm içerisinde sabaha kadar mesai yaptı. Atina'da 5.9 şiddetindeki deprem sonrasında Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili birimleri acilen toplandı. Bu çalışmalara Müsteşar Korkmaz Haktanır başkanlık etti. Haktanır, deprem haberi gelir gelmez hemen Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi İonnis Corantis'i arayarak, Türkiye'nin her türlü yardıma hazır olduğunu bildirdi. Corantis, Atina ile temas kurar kurmaz, ihtiyaçları bildireceğini söyledi. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra Haktanır'ı arayan Corantis, Türkiye'de büyük başarı gösteren AKUT'a ihtiyaç olduğunu iletti. Haktanır, bu talebi ilgili tüm birimlere bildirdi.
Bunun üzerine kriz merkezinde yapılan toplantıda, 20 kişilik AKUT ekibinin bir an önce Yunanistan'a ulaşabilmesi için gerekli bütün önlemler alındı. AKUT ekibi için askeri bir uçak tahsis edildi. AKUT üyeleri derhal Yeşilköy Askeri Havaalanı'na geldiler. AKUT'un Başkanı, ünlü dağcı Nasuh Mahruki, Yunanistan'daki depremin acısını çok iyi bildiklerini ve içinde bulundukları duyguların, Türkiye'deki deprem sırasında Yunanlı kurtarma ekipleriyle aynı olduğunu söyledi. AKUT ekibi Türk Hava Kuvvetleri'nin uçağıyla, depremden 13 saat sonra, saat 04.00'de Yunanistan'a hareket etti.
Bu arada Başbakan Bülent Ecevit de, AKUT'un orada insanlık görevini yerine getirmeye başladığını ifade ederek, ‘‘Bunun için AKUT'çu gençleri kutluyorum’’ dedi.
DİĞER EKİPLER AKUT'un ardından dün sabah Olympic Hava Yolları'na ait uçakla, İstanbul Yardım Grubu Arama ve Kurtarma Timi'ne mensup 4 kişilik bir ekip daha Atina'ya gitti. Ekip üyelerinden Gökhan Aydoğan, depremden sonra Atina'da oluşturulan 'Kriz Masası'yla birlikte arama ve kurtarma çalışmalarına katılacaklarını bildirdi. Aydoğan, gazetecilerin gidiş nedenlerinin, Yunanistan'ın Türkiye'de yaşanan depremin ardından yardıma koşmasının etkisi olup olmadığını sorması üzerine, ''Bu bir insanlık vazifesidir. Deprem Etyopya'da olsa biz yine gideriz'' dedi.
Öğle saatlerinde de Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nden 23 kişilik bir ekip Yunanistan'a gitti. Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Atina'ya uçan sivil savunma ekibinde arama kurtarma çalışmalarında bulunacak 20 kişinin yanı sıra bir doktor, bir hemşire ve sivil savunma daire başkanı da yeraldı. Ekip ile birlikte Atina'ya bir kurtarma aracı ile bir personel taşıcı da gönderildi. Ekipte ayrıca 2 kurtarma köpeği de bulunuyor.
Uğur ERGAN-Cüneyt SEZGİN-Ayhan ŞİMŞEK/ANKARA-İSTANBUL
Omuz omuza
AKUT, Atina'da depremi duyar duymaz yardıma koştu. Enkaz altında 60'tan fazla kişinin kaldığı Atina yakınlarındaki fabrikanın ikinci katında ikisi kadın üç kişinin sağ olduğunu belirlendi. AKUT'çular, Yunan kurtarma ekipleri ve askerlerle birlikte sıkı bir işbirliği içinde kurtarma çalışması başlattılar. Omuz omuza yapılan çalışmada yorgunluk ve umudu paylaştılar. Yunan televizyonları, modern teçhizatlı AKUT'un başarısını canlı yayınla ve ‘‘Türkler canla başla çalışıyor’’ diye duyurdu.
Yardıma ilk AKUT koştu
YUNANİSTAN'ın başkenti Atina'yı sarsan 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından yardım çalışmaları için bu ülkeye ulaşan ilk arama kurtarma ekibi AKUT oldu. AKUT enkaz altında biri kadın üç kişinin yerini belirledi. Marmara depreminde 200 kişiyi enkaz altından kurtararak adını dünyaya duyuran AKUT, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait askeri bir uçakla dün erken saatlerde Atina'ya ulaştıktan hemen sonra deprem bölgesinde çalışmalara başladı. Atina itfaiyesi, altında yaklaşık 60 kişinin mahsur kaldığı, başkentin kuzey mahallesindeki Ricomex sünger fabrikasının enkazını AKUT'un çalışma alanı olarak belirledi. Akut enkaz altında 3 canlı tespit etti. 20 kişilik AKUT ekibine 50 kişilik Yunanlı arama kurtarma timi eşlik ediyor. AKUT üyesi Feridun Çelikmen, enkaz altında kalanların yerlerinin bulunduğunu ve kendileriyle sürekli olarak konuştuklarını söyledi. Çalışmalarda kalp atışlarını tespit eden aygıtlar da kullanılıyor. Türk kurtarma ekibinin başarısı, Yunan televizyonları tarafından büyük başarı olarak değerlendirilirken, enkaz altında bulunan biri kadın üç kişiyi kurtarabilmek için Türk, Yunan ve Fransız ekipleri tarafından sürdürülen ortak çalışma, Yunan televizyonları tarafından canlı yayınlanıyor. Atina itfaiyesinden üst düzey bir yetkili,Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘‘Türk meslektaşlarımız burada. Türkiye'deki deprem sırasında yaptığımız yardıma karşılık vermek istiyorlar ve biz onlara çok teşekkür ediyoruz’’ dedi. AKUT ekibinden sonra da dün akşam saatlerine doğru Fransa ve İsviçre'den yola çıkan kurtarma timleri Atina'ya ulaştılar. Ayrıca Rus ve Alman kurtarma ekipleri de bekleniyor.
OLAĞANÜSTÜ HAL
Yunan başkentini önceki gün vuran 5.9 büyüklüğündeki 10 saniyelik depremin bilançosu; 12'si çocuk 64 ölü, 25'i ağır 1557 yaralı. 65 kişi halen enkaz altında. 100'den fazla bina yıkıldı. 2.500 binada ağır hasar var. 117 kişi enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Deprem felaketi nedeniyle dün Atina büyükşehir bölgesinde bir günlük olağanüstü hal ilan edilirken, bütün okullar kapatıldı. Atina Borsası da deprem nedeniyle kapatıldı.
Devlet, Yunanistan için sabaha kadar çalıştı
BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Yunanistan'a önceki günkü deprem nedeniyle Türkiye'nin elinden geleni yapacağını söyledi.
Yunanistan depreminin de Türkiye'deki kadar değilse bile bir hayli can kaybına mal olduğunu kaydeden Ecevit, ‘‘Yunanistan bizim depremimizle ilgili üzüntülerimizi, acılarımızı paylaştıysa biz de millet ve hükümet olarak Yunanistan'ın, Yunan halkının acısını paylaşıyoruz. Bu acıları olabildiğince dindirebilmek için elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye kararlıyız’’ dedi.Ecevit, Başbakanlık, Başbakanlık Kriz Merkezi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı'nın, tam bir eşgüdüm içerisinde önceki gece sabaha kadar çalıştığını söyledi. Ecevit, ‘Türkiye, elinden geldiği kadar Yunanistan'ın acısını hafifletmek için elinden gelen çabayı gösteriyor. İki ülkeyi de sarsan depremlerle, doğa, iki komşu ülkeye aralarındaki kader ortaklığını bir kez daha hatırlatmış oluyor'' diye konuştu.
Geçmiş olsun mesajı yağdı
Bu arada Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun telefonları, depremin ardından ‘‘geçmiş olsun’’ dileğinde bulunmak ve her türlü yardımda bulunmaya hazır olduğunu bildirmek üzere arayan çok sayıda Türk vatandaşı yüzünden kilitlendi. Yunanistan Başkonsolosluğu yetkilileri, Atina'daki depremin üzüntüsünü yaşarken, çok sayıda Türk'ün gösterdiği ilgiden büyük memnunluk duyduklarını belirterek, teşekkür ettiler.
Tarihi hitap şekli: Dostumuz Yunanistan
EGE'nin iki yakasında meydana gelen şiddetli depremler Türkiye ve Yunanistan arasında geçmişte karşılıklı çok sert ifadeler içeren diplomasi dilini de yumuşattı. Haritalarda bir toplu iğnenin ucu büyüklüğünde görülen kayacıklar nedeniyle bile Türk ve Yunanlı diplomatların peş peşe gelen sert açıklamaları, dün Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sermet Atacanlı'nın ağzından dökülen sözcüklerle, artık geride kaldı. Atacanlı'nın, Atina'da önceki gün meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye'nin duyduğu üzüntüyü anlatırken sözlerine, ‘‘Dostumuz ve komşumuz Yunanistan’’ diye başlaması dikkat çekti. Atacanlı, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın mesajını aynen şu sözlerle aktardı: ‘‘Türkiye'deki depremin yaraları henüz tazeyken dostumuz ve komşumuz Yunanistan'ın uğradığı felakete üzüldük.’’
AFP: Osman Durmuş bile Atina’ya gitmek istiyor
EGE'deki bütün gerginliği alıp götüren Türk-Yunan deprem dayanışmasının Atina'daki sarsıntıyla birlikte bu kez Türkiye'den Yunanistan'a yönelmesi dış basında ilgi odağı oldu. Fransız haber ajansı AFP, Türkiye'nin Yunanistan'a sempatisini belli etmek için elinden geleni yaptığını haber verirken, ‘‘Hatta Sağlık Bakanı Osman Durmuş bile bizzat kurtarma çalışmalarına katılmak için Atina'ya gitme teklifinde bulundu’’ dedi. Yabancı sağlık ve yardım ekiplerini istemediği için Durmuş'un medya tarafından ‘‘ırkçılıkla’’ suçlandığını kaydeden AFP, ‘‘Osman Durmuş, Yunanlı, İtalyan, Ermeni ve Amerikalılar’ın yardımını istememişti’’ diye yazdı.
Bizi Afrika sallıyor
17 AĞUSTOS'ta Marmarayı ardından Atina'yı vuran depremlerin Afrika Kıtası'nın kuzeye doğru yaptığı hareketin neden olduğu ortaya çıktı. Afrika platosu, her yıl kuzeye doğru 30 milimetre yaklaşıyor. Arabistan ve Avrasya platolarına basınç uygulayan dev Afrika platosunun bu hareketi Anadolu, Ege ve Balkanlar'daki fay bölgelerindeki basıncı arttırıyor. Anadolu, Ege yönünde harekete zorlanırken yer kabuğu bu büyük basınç altında sallanıyor. Bu hareketin en çok etkilediği bölgelerden biri Kuzey Anadolu Fay hattı. Anadolu her yıl Avrupa'ya yaklaşık 20 milimetre yaklaşıyor. Uzmanlar Gölcük depremi ile Atina depreminin aynı fay sistemi içinde olmadığını ancak aynı etkiden ortaya çıktığını vurguluyorlar. Bu arada Gölcük depreminde fayın yatay eksende hareket ettiği, Ancak Atina deprememinde fayın derinlemesine çöktüğü belirtiliyor. Bu nedenle Atina daha kısa sürede ve depremin şiddetine oranla daha büyük bir etki altında kaldı.