Kerim BURUCU/ERZURUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 12:46
ERZURUM’un İspir ilçesinden amatör dağcı 29 yaşındaki Bülent Erkan, doğal güzelliğiyle ünlü İspir ilçesindeki Aksu Vadisini korumak için bir belgesel hazırladı.
Birkaç yıldan beri boz ayı, vaşak, kartal, kırmızı benekli doğal alabalık ve arı gibi çok sayıda hayvanı kamerayla görüntüleyen Erkan, çektiği görüntülerden oluşan CD’yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Aksu Deresi'ne Hidroelektrik Santrali (HES) yapılması halinde doğal hayatın sona ereceğini öne süren Erkan, “Böylesi bir güzelliğin göz göre göre yok edilmesini kabul edemiyorum” dedi.
İspir’de 4 köy, 13 mahalle ve 9 mezradan geçen Aksu Deresine yapımı devam eden HES’ler sivil toplum örgütlerinin yanı sıra vatandaşların da tepkisini çekiyor. Aksu Vadisi’nde yaşayan ve kamerayla yıllardır doğadaki yaşamı görüntüleyen Bülent Erkan, HES’lerin yabani hayatı olumsuz etkilediğini söyledi. Yaklaşık 5 yıldır dağları gezerek boz ayı, vaşak, kartal ve arı gibi onlarca hayvanının yanı sıra bitkileri de tesbit eden Erkan, bir çoğu yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerini barındıran vadide çevre katliamı yapıldığını ileri sürdü. Çektiği görüntüleri kaydettiği CD ile bir mektubu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiğini anlatan Erkan, bunun vadi için son çırpınışlar olduğunu söyledi. Erkan, mektubunda şu görüşlere yer verdi:
“Sayın Başbakan’ım bir çok yabani havyanın bulunduğu Aksu Vadisi, sahipsizlik nedeniyle ölüyor. HES projesiyle, dere yatağı değiştiği için 3 değişik türdeki doğal kırmızı benekli alabalıklar Kaçkarlar’a doğru çekiliyor. Bunda kullanılan dinamitlerin suyu kirletmesinin büyük bir payı bulunuyor. Ayrıca su samurları ve diğer canlıların yaşam alanı da yok ediliyor. Böyle devam etmesi halinde gelecekte vadide hiçbir canlı kalmayacak. Adeta cennetten bir köşeyi andıran bu vadide alabalık tesisleri kurulabilir, yaban hayat geliştirilebilir, turizm yapılabilirdi. Aksu vadisinin yok olmaması için desteğinizi bekliyoruz.”
AKSU VADİSİ’NDE YABAN HAYATI
Aksu Vadisinde, Çevre ve Orman Bakanlığı’nca yapılan değerlendirmede yaşayan ve koruma altına alınan hayvanlardan bazıları şunlar:
“Çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ keçisi, boz ayı, su samuru, vaşak, yaban horozu, ur kekliği, kınalı keklik, saksağan, doğan, şahin, sincap, atmaca, baykuş, çulluk, yaban ördeği, sansar, porsuk, ağaçkakan, karakuş, kartal, yaban kedisi, yaban ördeği Kafkas arısı, 138 çeşit kelebek türü.”