Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un ulaşım sorununa çözüm bulmak amacıyla, bazı bakanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantı sona erdi.
Ceylan Intercontinental Oteli'nde yaklaşık 2 saat süren toplantı çıkışında gazetecilere kısa bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, toplantılara bugün başladıklarını, Büyükşehir Belediye Başkanı, Vali, Jandarma Komutanı ve Emniyet Müdürü'nün detaylı sunumlar yaptığını söyledi.
Aksu, “Sunumlardan sonra alt komite teşkil ettik. Bu komite en geç pazartesi günü çalışmalarına başlayacak. Komite, 10 gün içinde bize kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenleri hazırlayacak” diye konuştu.
Bakan Aksu, daha sonra bakan arkadaşları, İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile tekrar bir araya gelerek, önerileri ve çözümleri değerlendireceklerini söyledi.
“Çünkü bazı yasal düzenlemeler yapılacak, genelge çıkarılacak işler var” diyen Aksu, amaçlarının, alt komitenin hazırladığı önerileri bir an önce uygulamaya koymak olduğunu kaydetti.
İçişleri Bakanı Aksu, sunumlarda, mesai saatleri, okulların başlama-bitiş saatleri, köprülerdeki gişelerin yer değişimi gibi her türlü tedbirin dile getirildiğini söyledi.
BAKAN AKSU BELEDİYEYİ SAVUNDU
İstanbul’un trafik ve ulaşım sorunlarına çözüm arayışı çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulan komisyon üyeleri, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ünal Karaosmanoğlu’nun katılımıyla Ceylan Otelde düzenlenen “İstanbul’un Ulaşım Sorunları” toplantısında bir araya geldi.
Toplantının açılışında Komisyon Başkanı sıfatıyla konuşan İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, İstanbul’un trafik sorunun çözümüne ilişkin oluşturulan komisyonun kuruluşunun “İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kentin ulaşım ve trafik sorununun çözümünde yetersiz kalmasından” dolayı oluşturulmadığını söyledi. Belediyenin kentin trafik ve ulaşım sorununun çözümü noktasında olağanüstü gayret gösterdiğini savunan Bakan Aksu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun trafik konusunda 8 bakanlık ve 4 müsteşarlık, genel müdürlüğe direkt olarak görev ve yetki verdiğine dikkat çekti. Aksu, “Ulaşım ve trafik sorununun çözümü noktasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi dışında aktörler vardır. Dolayısıyla, İstanbul ilimizin trafik sorunlarına köklü çözüm bulunabilmesi için, bütün bu bakanlık ve kurumların koordinasyon, destek ve yardımlarına ihtiyaç olduğu açıktır. Deniz ve demiryolu ulaşımında Ulaştırma Bakanlığı, otobanlar, köprüler ve gişeler konusunda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, trafik denetiminde İçişleri Bakanlığı gibi.. Büyükşehir Belediyemiz, aldığı kararları uygulamaya koyarken, diğer kurumların ciddi karar ve yardımlarına ihtiyaç duyabilmektedir” dedi.
Aksu, İstanbul’un ulaşım ve trafik sorunun çözümü konusunda, Büyükşehir Belediyesinin ilgili aktörlerden bir takım istekleri ve aldığı kararların uygulamaya geçirilmesi konusunda talepleri olabileceğini belirtirken, Bakanlar Kurulunun kendi koordinatörlüğünde oluşturduğu komisyon çalışmalarının bu yönüyle değerlendirilmesini istedi.
İstanbul’daki metro ve raylı sistem çalışmalarına da konuşmasında değinen Bakan Aksu, raylı sistem çalışmalarının omurgası olan Marmaray Projesinin inşaatının tamamlanmasıyla Avrupa ve Anadolu Yakasında, köprülerde trafiğin önemli ölçüde rahatlayacağını kaydetti.
Aksu, komisyonun aldığı kararlara ilişkin daha sonra açıklama yapılacağını söyledi.
Abdülkadir Aksu’nun açılış konuşmasının ardından komisyon toplantısı basına kapatıldı.
TAKSİM'E GİRİŞ PARALI OLSUN
Toplantıda valilik sert kararlar önerecek. Bunlardan biri de İstanbul en yoğun olduğu bölgelerine başında gelen Taksim, Kadıköy ve Suriçi'ne araçların para ödeyerek girmesi olacak.
Eğer bugünkü toplantıda bu uygulama benimsenirse İstanbul Londra, Singapur, Oslo ve Stockholm'den sonra bu tür bir uygulmaya geçen 5'inci kent olacak.
16.00'da yapılacak toplantıya İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık Bakanı Faruk Özak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Vali Muammer Güler ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katılacak.
LONDRA'DA YOĞUNLUK YÜZDE 40 AZALDI
Londra Belediyesi, söz konusu uygulamayı 17 Şubat 2003'te başlattı. Buna göre, sabah yedi ile akşam 18.30 arasında merkezde araba kullanacaklar günde 8 pound (Yaklaşık 23 YTL) ödüyor.
Uygulamaya başlanmasından sonra merkeze giren araç sayısında yüzde 40 azalma oldu, otobüs ve metro kullanımı arttı. Uygulama, belediyeye bir yılda 68.4 milyon sterlin (yaklaşık 190 milyon YTL) gelir sağladı.