Güncelleme Tarihi:
Konya’da kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu 4 yıl önce tamamen kuruyan Akşehir Gölü, yağışlar ve kaçak kuyuların önlenmesi sonucu, su tutmaya başlayarak 80 kilometrekare yüzölçümüne ulaşmıştı. Fakat son iki ayda yağışların yetersizliği, aşırı sıcaklık ve gölü besleyen su kaynaklarının tarımsal alanda kullanılması sonucu gölün yüzölçümü yaklaşık 20 kilometre küçüldü.
NASREDDİN HOCA MAYA ÇALACAK GÖL BULAMAYACAK / FOTO GALERİ
AKŞEHİR GÖLÜ KURUYOR / WEB TV
TEMSİLİ NASREDDİN HOCA ZORLANMIŞTI
Yaklaşık 353 kilometrekare yüzölçümüne sahip Akşehir Gölü, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu 1997 yılından itibaren kurumaya başladı. 2008 yılında ise tamamen kuruduğu için haritadan silinme noktasına geldi. Her yıl düzenlenen Uluslararası Nasredin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri programında ise o dönemlerde temsili Nasreddin Hoca, göle maya çalmakta zorlandı. 2006 yılında gölde su bulunmadığı için gölün kenarındaki bir kanalda, 2007 yılında gölün kenarına taşıma suyuyla oluşturulan bir kanalda, 2008 yılında da ilçe merkezi içinde gölü besleyen bir dereye maya çalındı.
2008 yılı sonbaharından itibaren yağışların sayesinde göl su tutmaya başladı. 2009 yılında gölün yüzölçümü 30 kilometrekareye, 2010 yılında 45 kilometrekaraye, 2011 yılında da 80 kilometrekareye ulaştı.
Son iki ayda ise yağışların yetersizliği, aşırı sıcaklık ve gölü besleyen su kaynaklarının tarımsal alanda kullanılması sonucu gölün yüzölçümü yaklaşık 20 kilometre küçüldü. Küçülme nedeniyle, bu yıl temmuz ayında düzenlenen Uluslararası Nasredin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri programı kapsamında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Nasreddin Hoca’yı canlandıran tiyatro sanatçısı Rasim Öztekin’in Akşehir Gölü kenarına maya çaldığı alan ise tamamen kurudu.
GÖLÜN KURAMASI MEYVECİLİĞİ ETKİLİYOR
Göldeki su oranının azalması nedeniyle bölgede meyve bahçelerinin sulanamadığını belirten Akşehir Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Sağlam, şunları söyledi:
”Özelillekle dünyaca ünlü ’Napolyon kirazı’ büyük oranda etkileniyor. Çünkü sabahları göl sayesinde çiğ oluşur ve bu, kiraz üzerinde buğu yapardı. Bu da, tat ve aroma oranını arttırırdı. Şimdi tamemen değişti. Bu sezon kirazlar daha küçüldü. Tat oranları düştü. Daha önceki verimi alamıyoruz. Akşehir Gölü ve Sultandağı arasındaki hava sirkülasyonu kirazların kalitesini artırıyordu ama şimdi bu kaliteyi bulamıyoruz.”
Muammer Sağlam, kirazda olduğu gibi elmada da aynı sorunu yaşadıklarını ve bu sezonki elmadan istenilen verimin alınamadığını söyledi.