Güncelleme Tarihi:
2.5 YIL BÜROKRASİYLE SAVAŞTI | ||
Vali Çalışıcı'nın belirttiği gibi Aksaray'da büyük bir termal potansiyel var. Ihlara Vadisi'nin hemen yanıbaşındaki Ziga kaplıcaları, gelecek vaat ediyor. Ama bölge özel çevre koruma kanunu çerçevesinde olduğu için, bürdkraside kimse elini taşın altına sokmak istemiyor. Ziga'daki eski ve çağdışı tesisin yanına modern bir kaplıca kurmak isteyen yatırımcı Ali Ateş, tam 2.5 yıl projesine onay alabilmek için uğraştı. ??Başkası olsa çoktan vazgeçmişti?? diyen Ali Ateş, yaklaşık 200 kişiye hizmet vercek modern tesisinin inşaatını hızla tamamlamış. 2004 Mayısında işletmeye sokulması planlanan tesiste 4örder kişinin kalabileceği 48 daire var. Her dairede mutfak, salon ve yatak odasının yanı sıra, sıcaklığı 47 derece olan kaplıca suyunun aktığı birer küçük havuz bulunuyor. Tesiste kapalı yüzme havuzundan çocuk parkına, spor salonundan uzman doktor muayenesine kadar diğer ihtiyaç mekanları da yer alıyor. |
Bugün Ankara'dan yaklaşık 150 km sonra, Şereflikoçhisar'ı geçince, Avrupa'yı Ortadoğu ve Asya'ya bağlayan ünlü E-90 Karayolu'nun önüne karlı zirvesiyle masalsı bir dev gibi dikiliyor ve görenleleri hayranlık içersinde bırakıyor.
3268 metrelik bu muhteşem doğa harikasının eteklerinde heyecanlı, kıpır kıpır, yerinde durmayan bir kent var: Aksaray...
Valisinden sokaktaki adamına kadar, kiminle konuştuysak Aksaray'da umutsuz insan göremedik. Herkes dertliydi, herkesin derdi başından aşkındı, ama hiç kimse karamsar ve umutsuz değildi. Önümüzü açın, yeter diyorlardı.
Aksaray Valisi Kadir Çalışıcı ile Eskişehir'e tayininin çıktığı gün görüştük. Biraz zamansız geldik galiba dedik. Hiç de değil diyerek bizi tarihi valilik binasında konuk etti ve bir çırpıda Aksaray'ın sorunlarını anlattı:
ÜNİVERSİTE İSTERİZ
Başka ilde görevlendirilsem bile ben artık Aksaraylıyım. Burda 4 yılım geçti ve burayı seviyorum. İlimizin 4 büyük sorunu var: Üniversite, turizm, sanayi ve bürokrasi. Aslında yolu da katarsak 5 sorunumuz var. Ama yol sorununu hükümetin de katkısıyla kendi imkanlarımızı seferber ederek bir yıl içinde çözdük. Ölüm yolu' olarak anılan E-90'nın ilimiz sınırları içindeki 100 kilometrelik bölümünü gidiş geliş çift şerit yaptık. Üniversiteye
gelince: Binalarımız, arazimiz, her şeyimiz var, ama yasal engeller nedeniyle üneversite açamıyoruz. Aksaray, üniversitesi olmayı hak eden bir il. Üniversitenin kentimizin ufkunu açacağına, yeni istihdam imkanları yaratacağına inanıyoruz. Bugün Niğde Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksekokullarımız ve 6 bini aşan öğrenci kapasitemiz var. Karasu mevkiinde 5 bin dekarlık bir araziyi kampus alanı olarak ayırdık. Fen-edebiyat ve eğitim fakültelerinin inşaatları bitti. Daha başka fakülte binalarıyla altyapı çalışmaları da hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla bitmek üzere.
Üniversite, Aksaray'ın kaderini değiştirecek
KOBİ'LERİN EKSİKLİĞİ BİLGİ ZAYIFLIĞI | ||
Aksaray Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Saatçioğlu, AB standartlarında çelik tahıl depolama sistemleri ve değirmen makineleri üretimiyle uğraşan, renkli, enerjik, esprili ve son derece de mütevazı bir işadamı. Tesislerini gezerken bir yandan da sohbet ettik. Saatçioğlu'na göre Aksaray'daki yatırımcının en büyük eksiği bilgi zayıflığı: |
MERCEDESE KARDEŞ
Aksaray Valisi Kadir Çalışıcı, sanayileşme sancısı çeken kente Mercedes-Benz Türk AŞ'nin büyük katkı sağladığını belirterek daha fazla yatırımcı beklediklerini söyledi. Mercedes gibi daha başka firmaları, otomotiv yan sanayiinde, tarım ve tekstil sanayiinde hizmet veren kuruluşları Aksaray'a beklediklerini belirten Çalışıcı, Gelsinler, her türlü imkanı seferber ederiz. Arsa, altyapı, ne istiyorlarsa, vermeye hazırız diye konuştu.
TERMAL POTANSİYEL
Vali Kadir Çalışıcı'ya göre Aksaraylı, artık turizmden de hak ettiği payı almanın bilincine ulaştı:
Ihlara Vadisi, bizde, Hasan Dağı bizde, Tuz Gölü bizde, ama turist komşumuz Nevşehir'de konaklıyor. Çünkü bizde uluslararası nitelikte konaklama tesisi yok. Hasan dağı'nda dağ ve kış turizmi için bir proje geliştirdik. Ama önümüze o kadar çok bürokratik engel çıkardılar ki. Çok ağır yol alıyoruz. Proje kapsamındaki bir konaklama binamızın inşaatı bitmek üzere... En önemlisi Aksaray'ın büyük bir termal potansiyeli var. Ziga kaplıcaları yatırımcıya açılmalı. Sözünü ettiğim bürokratik engelleri aşabilirsek, Aksaray kısa sürede Afyon, Balıkesir gibi uluslararası ölçekte termal turizm merkezi olabilir.
Başkanın büyük derdi bürokratik engeller
Başkan Ertuğrul, hem turizm, hem sanayi açısından çok önemli bir açmazlarının tanıtım olduğuna dikkat çekti. Profesyonel anlamda bir tanıtıma ihtiyaç duyduklarını söyleyen Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Örneğin geçen kadir gecesi tarihi Ulu Camii'den mevlit naklen yayınını gerçekleştirmek istedik, ama maalesef olmadı. Kısa sürede bu tanıtım sorunlarının üstesinden geleceğimize inanıyorum"
İŞSİZLİĞE DİKKAT
Başkan Ertuğrul, kent merkezinin nüfusunun resmi rakamlara göre 120 bin, ama gerçek rakamın 150 bin olduğunu belirterek hızlı göç aldıklarını vurguladı:
"Göç ve işsizlik pak çok sosyal ve kentsel problemi beraberinde getiriyor.
Ekonomide canlanma var, ama istihdam yaratacak, yatırıma yönelik ciddi bir proje yok. Sanayileşme sancısı çekiyoruz. Mercedes fabrikası büyük bir itici güç. Ona destek olacak yan sanayilerin gelişmesi için çaba harcıyoruz.
Collins firması ilimize entegre bir tesis kurmayı planlıyor" Sokaktaki Aksaraylı da "Türkiye'nin sorunları neyse, Aksaray'ın sorunları da küçük ölçekte o" diye konuşuyor. Hepsinin ortak görüşü ise Başkan Ertuğrul'la aynı: "Aksaray yalnız köylerden değil, diğer illerden de göç alıyor. İşsizlik artıyor"