Güncelleme Tarihi:
O hikayeyi mutlu sonla bitirmek isteyen “Bir yanım Türk” diyen Fransız vatandaşı. Emekli İngilizce Öğretmeni Christian Petitjean 1880’lerde İstanbul doğan dedesi Epaminondas Arslanoğlu’nun kardeşlerinin yakınları bulabilmek için İstanbul’a geldi. Dedesi Epaminondas’ın 1911’de Girit’e göç etmesinin ardından ailesi ile ilişkisinin kesildiğini belirten Christian Petitjean “Dedemin göç etmesiyle diğer 8 kardeşi, İstanbul’da kalmış. Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanılanlar nedeniyle uzun süre görüşememişler. Birini ABD’de diğer ikisini Yunanistan’da buldum. Dedemin babası Cleanthis Arslanoğlu’nun mezarı da İstanbul’da. Ancak dedemin kardeşlerinin yakınları hala İstanbul’da, ölen annemin mektuplarında Türk isimleri var. Ben de onları kavuşmak istiyorum” dedi.
İSTANBUL'DA BİR FRANSIZ / FOTO GALERİ
1841 yılında İstanbul’da doğan Rum kökenli Cleanthis Arslanoğlu, Osmanlı Devleti’nın yıkılma devrinde tüccarlık yapıyordu. 9 çocuğu vardı. Bu çocuklardan birisi kaybolan yakınlarını bulabilmek için İstanbul’a gelen 72 yaşındaki Fransız vatandaşı Christian Petitjean’ın dedesi Epaminondas Arslanoğlu. Babası gibi tüccarlık yapan Epaminondas Arslanoğlu, 1911 yılında Girit’e gitti. Fakat Girit’te hayatının aşkını bulunca bir daha geri dönmedi. Ya da Christian Petitjean’ın anlattığına göre araya 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı ve mübadele dönemi girdi. Christian Petitjean’ın annesi Rena da, Girit’te dünyaya geldi. 1939 yılında Girit’te Fransız vatandaşı Jean ile evlendi. Christian Petitjean da 1940 yılında Girit’te dünyaya geldi. Gençliğini Girit’de geçirdi.
Eğitimini tamamlamak için önce ABD’ye gitti. Ardından Fransa’da çeşitli üniversitelerde yıllarca İngilizce öğretmenliği yaptı. Ancak kalbinin bir yarısı her daim Türkiye’deydi. Dedesi Epaminondas Arslanoğlu’nun kardeşlerinden bir kısmını hiç bulamadı. Elinde tek kalan annesi Rena Petitjean’ın çıkan hatıralarından Türkçe notlar, Türkiye’den Girit’e, Atina’ya gönderilen tebrik kartları ve fotoğraflar vardı. Christian Petitjean ilk arama denemesi 1987 yılında İstanbul’da oldu. Akrabaları neredeydi hiç bilmiyordu ama Rum mezarlıklarını gezdi. O yıl sadece büyük dedesi Cleanthis Arslanoğlu ile eşi Katerina Arslanoğlu’nun mezarını buldu.
İkinci kez İstanbul’a geldi
Akrabalarını bulabilmek için sosyal medyayı didik didik arayan ancak aradığını bulamayan Christian Petitjean emekli olduktan sonra geçtiğimiz Perşembe günü tekrar İstanbul’a geldi. Elinde annesinin hatıralarıyla umutluydu. Hatıraları okurken sürekli duygulandığını söyleyen Christian Petitjean çocukluğunu ve bazılarını sadece fotoğraflarda gördüğü akrabalarını bulma ümidini şöyle anlattı: “Ben küçükken dedemler kendi aralarında bazen Türkçe konuşurlardı. Türkiye’deki akrabalarıyla mektuplaşırlardı. Sonra Birinci Dünya Savaşı başladı, ardından Kurtuluş Savaşı ve etkisi ne kadar var bilmiyorum Mübadele Dönemi araya girdi. Mektuplar ve notlar bir ara 1950’lere kadar sürdü. O ara ABD’de ve Atina’da olan akrabalarımıza mektuplar gitti. Ancak sonra irtibat iyice kesildi.
“Bir yarım Türk”
Girit’te görüşebildiğimiz akrabalarıma gelen fotoğrafların arkasında sadece Mürteza, Nazım, Ayten, Eli. 1956 yılından kalan fotoğraflar. Bildiğim kadarıyla Eli ile Mürteza evliler. Mürteza bey sanırım rahmetlidir. Ayten ile de Nazım evli. Paramparça anılar var. Dedem Epaminondas Arslanoğlu 9 kardeşmiş, kardeşlerinden Amalia, İfegenia, Vladiminos ve Kleanthis’in çocukları veya torunlarının yerlerini biliyorum, ancak Menelaos, Dimosthenis, Kleomenis, Themistoclis ile Georges Arslanoğlu’nun yerlerini hiç bilmiyorum. Bir süre daha İstanbul’dayım akrabalarımı bulmak istiyorum. Benim bir yarım Türk, Türkiye’ye kendimi yakın hissediyorum ve Türk insanını çok seviyorum.”