Akraba evliliğinden memnunlar

Güncelleme Tarihi:

Akraba evliliğinden memnunlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2001 14:26

Akraba evliliği yapan kadınların yüzde 80'inin, erkeklerin de yüzde 83'ünün evliliklerinden memnun olduğu, buna karşın çocuklarının bu tür bir evlilik yapmasını istemediği belirlendi.

Haberin Devamı

Sosyal hizmetlerden sorumlu Devlet Bakanlığı'na bağlı Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı'nın, Ankara'da akraba evliliği yapmış 378'i kadın ve 346'sı erkek toplam 724 kişi arasında yaptığı araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmada, 'Niçin akraba evliliğini tercih ettikleri' sorusuna kadınların yüzde 42'si ''birbirlerini önceden tanıdıkları ve güvendikleri'', yüzde 34'ü ''sevdikleri'', yüzde 19'u  ''ailelerine yabancı girmesini istemedikleri'', yüzde 3'ü ''beşik kertmesi oldukları'' şeklinde yanıtladı.

''Evlilik kararının nasıl alındığı'' sorusuna, akraba evliliği   yapmış çiftlerin yüzde 55'i 'ailem karar verdi, biz onayladık', yüzde 34'ü 'biz karar verdik, ailemiz onayladı' cevabını verirken,  kadınların yüzde 80'i, erkeklerin de yüzde 83'ü akraba evliliğinden memnun olduklarını söylediler.

Kadınların yüzde 72'si, erkeklerin yüzde 87'si ise evliliklerindenmemnun olmalarının nedenini, ''eşlerini sevmek ve iyi anlaşmak'' şeklinde açıkladı.  Buna karşın, 'Çocuklarının akraba evliliği yapmalarını nasıl karşılayacakları' sorulduğunda, yarıya yakını (yüzde 47) akraba evliliğini onaylamayacaklarını bildirdi. Katılımcılardan yüzde 17'si ise onaylayacağını, yüzde 36'sı da fark etmeyeceğini kaydetti. 

YÜZDE 76'SI BİRİNCİ DERECEDEN AKRABA

Akraba evliliği yapmaktan dolayı memnun olmadığını belirten kadınların yüzde 32'si ''eşleri ve aileleriyle geçinemediklerini'', diğer yüzde 32'si  ''aile içi ilişkilerin herkesçe bilindiğini'' ve ''her şeye karışıldığını'', erkeklerin yüzde 83'ü de ''bu tür evlilikten dolayı çocuklarının hasta olmasını'' gerekçe olarak gösterdi.

Araştırmada, akraba evliliğinin kuşaklararası sürekliliğine ilişkin kadınların ve erkeklerin anne ve babalarının da akraba olup olmadıklarına da bakıldı. Kadın ile erkeklerin yüzde 23'ünün ebeveynlerinin akraba evliliği yaptığı ve bunların yüzde 76'sının birinci dereceden akraba oldukları anlaşıldı.

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 81'inin, erkeklerin de yüzde 75'inin eşleriyle birinci derecede akraba olması, çalışmayı hazırlayanlarca ''akraba evliliğinin belli oranlarda bir gelenek olarak korunduğuna ve bu şekilde sürekli kılındığına işaret'' olarak değerlendirildi.

İYİ KIZI AKRABASI, KÖTÜ KIZI EL ALIR!

Bu arada ailelerden yüzde 16'sının evlenirken ''başlık parası verme geleneğini uyguladıkları'' ortaya çıkarken, araştırmada toplumdabu tür evliliği onaylayan ve onaylamayan atasözlerine de yer verildi.  Bu atasözlerinden bazıları şöyle:

Akraba evliliğini onaylayan atasözleri; ''Elin akıllısından kendi delin iyidir'', ''Evde kalan kızın sorumlusu amcasının oğludur'', ''Dibi görülmeyen kuyudan su içilmez'', ''İyi kızı akrabası alır, kötükız el kalır'', ''Bizi, bilen kurt yesin'', ''Elinden aşma, dertlere düşme'',  ''İyimizi niye el alsın, kötümüzü niye el bilsin?'', ''Kendi kepeğimiz köpeğimize yeter'', ''Kendi itim, kendi bitimi yesin'', ''Akrabanın huyu-suyu ve soyu bellidir'', ''Sarmısak içli dışlı, soğanyalnız başlı'', ''Caminin içi dururken dışı haramdır'', ''Candan yananım başka, yandan yananım başka''.

Akraba evliliğini onaylamayan atasözleri; ''Akrabadan kız alıp vermeyeceksin'', ''Ye, iç, hısım ile alışveriş etme'', ''Akrabanın yaptığını akrep yapmaz'', ''Akraba akrabaya har olur, iki gözü kör olur'',  ''El adamı öldürür, akraba hem öldürür, hem gömer'', ''Bahçedeki ot acıdır''.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!