Güncelleme Tarihi:
1- Siyasi tepki: Türkiye, AKPM’de kalacak ama siyasi tavır göstermenin dozunu artıracak. İzleme sürecinde Türkiye’nin bir ilerleme kaydedip kaydetmediğine dair, AKPM’den heyetler gelebilecek. Heyetler tüm siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra değişik sivil toplum kuruluşları ile görüşerek, Türkiye’ye yönelik eleştirilerde bir ilerleme olup olmadığına dair değerlendirmelerde bulunabilecek. Ankara’nın bu kapsamda AKPM heyetlerinin ziyaret taleplerine hemen olumlu yanıt vermeyerek, sürüncemede bırakabileceği öne sürülüyor.
2- ‘Grand payeur’dan çıkılabilir: Türkiye, Avrupa Konseyi’nin çalışmalarına kurucu üye olarak özel önem atfettiği için, 2015 Haziran’da, 2016’dan itibaren Avrupa Konseyi bütçesine en fazla katkı sağlayan ülkeler (grand payeur) arasına dahil olma kararı almıştı. Bu kapsamda AKPM’de Türk üye sayısının da 12’den 18’e çıkarılması kararlaştırılmıştı. AKPM’de 18 Türk milletvekili bulunuyor. Kulislerde, AKPM’de alınan son karardan sonra konseyin bütçesine fazla katkıda bulunmamak için Türkiye’nin ‘grand payeur’ statüsünden çıkıp vekil sayısını da yeniden 12’ye indirebileceği konuşuluyor.
‘TARİHİ HATA’
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, “AKPM’nin Türkiye’yi siyasi denetime alma kararı haksızdır, tarihi hatadır” dedi. Bozdağ dün Twitter’dan, “AK değerlerinin inkârıdır ve AKPM’nin aşırıcılığa teslimidir. Terör örgütlerinin sözcüsü gibi davranmaktan vazgeçmelidir” mesajını paylaştı.