Güncelleme Tarihi:
Â
Cumhuriyet Caddesi'nin tam orta yerindeki dört yol kavşağında bulunan 446 yıllık Lalapaşa Camisi'nin doğu ve güneyinde bulunan 11 çam ile huş ağacı bir gecede kesilmiş, yerine ışıklandırılmış metal ağaç dikilmişti. Camideki ağaçların kesilmesinin ülke genelinde büyük yankı uyandırması Başkan Ahmet Küçükler'i sinirlendirdi. Geçtiğimiz salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Küçükler, kesilen ağaçları 'iki tane çürümüş ağaç' olarak nitelendirdi.
Â
Küçükler, ağaç haberini yapan basın mensuplarını 'vicdanlı' olmaya davet ederek şöyle konuştu:
Böylece Lalapaşa Camisiyle 50 metre kadar batısındaki 698 yaşındaki Selçuklu eseri Yakutiye Medresesi'nin çevresindeki yüzlerce çam, huş, kestane ve sögüt ağacı şimdi kesileceği günü bekliyor. Lalapaşa Camii ile Yakutiye Medreseleri'nin içinde bulunduğu 18 bin 236 metrekarelik alandaki ağaçların kesilmek istenmesi, özellikle çevreci örgütleri harekete geçirdi. Çevreci sivil toplum örgütler, Başkan Küçükler'i ağaç kesim kararından vazgeçirmek için eylem yapacaklar.
NE DEDÄ°LER?
Hayrullah Uğur (TEMA Vakfı Ağaçlandırma Bölüm Başkanı, Orman Mühendisi): Ağaç, tarihi mekanlarda herhangi bir yapıya zarar vermiyorsa kesilmesine gerek yok. Zaran veren ağaçlar da mutlaka Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir heyetin vereceği karara göre kesilir. Gelişi güzel kimse ağaç kesemez. Hiçbir şey plansız yapılamaz. Buradaki ağaçlar kesilmeden sökülerek taşınsa bile yaşama şansı çok az olur.
Prof. Dr. Hasan Yılmaz (Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Bölüm Başkanı): Erzurum'da bir ağacın gelişmesi için 40 yıl gerekiyor. Ağaçların tarihi çevreyi gizleme sorunu var. Ama bunlar ağaçların kesilmesine neden değil. Ağaçlar kesilmek yerine bir uzman eşliğinde aletlerle kökünden çıkarılıp başka yerlere nakledilmeli. Ağaçlar kesilecekse bu durumlarıyla kalması daha faydalıdır. Yıllar önce tarihi eserlerin çevresine bu tür ağaçların dikilmesi elbette hatadır. Yapılması gereken tarihi eserlerin çevresine bodur ve iğne yapraklı bitkiler dikilmelidir.
Â