AKP ve MHP fire verdi mi

Güncelleme Tarihi:

AKP ve MHP fire verdi mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 11:15

Yükseköğretimde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişiklik teklifi, 2. turda 411 oyla kabul edildi. Ancak AKP-MHP cephesinden fire verildiği öne sürüldü.
Aynı saatlerde on binlerce kişi “Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi” için Ankara Sıhhiye'de toplandı. Az sonra tasarının tamamı oylanacak.
TBMM tarihinin en önemli oylamalarından biri olan bugünkü oturuma Başbakan Erdoğan Almanya'da olduğu için katılamadı. Erdoğan'ın oyunu vekaleten bakanlardan biri kullandı. Ancak muhalfet partilerinin liderleri oturumda hazır bulundu.

Haberin Devamı

MECLİS'TE GENÇ GERİLİMİ - FOTO GALERİ

SOKAKTAN MECLİS'E LAİKLİK  UYARISI

PROTESTOLARDAN FOTOĞRAFLAR

76 sivil toplum örgütü tarafından organize edilen, “Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi” Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen grupların da alana ulaşmasıyla başladı.

Miting için İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinden otobüslerle gelen gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren Atatürk Kültür Merkezi(AKM) alanında toplandılar.

Çoğunluğunu kadın örgütlerinin oluşturduğu 76 sivil toplum kuruluşu temsilci ve üyelerinden oluşan gruplar, AKM alanı başta olmak üzere toplandıkları farklı noktalardan mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanına doğru yürüdüler.

“Askere çuval, kadına türban”, “Şeriat Orta Çağ'dır”, “Yargı tarafsız, adalet bağımsız” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan gruplar yol boyunca, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Hükümet istifa” ve “Cumhuriyet değerlerine sahip çıkacağız” şeklinde sloganlar attılar.

Miting alanında sadece Türk bayrağı ve Atatürk posterlerinin taşındığı görülürken, katılımcılar arasında kadın ve çocukların çoğunluğu oluşturduğu dikkati çekti.

Çok sayıda yaşlı katılımcının da bulunduğu miting alanında zaman zaman bazı vatandaşların izdiham nedeniyle fenalaştığı da görüldü. Baygınlık geçiren katılımcılara miting alanında bulunan sağlık ekipleri müdahale etti.

Miting, 15.00'te olaysız bir şekilde sona erdi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Miting nedeniyle Ankara genelinde Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı 6 bin polis görev yapıyor. Mitingin düzenleneceği Sıhhiye Meydanı sabah erken saatlerden itibaren araç ve yaya trafiğine kapatılarak bomba araması yapıldı.

Daha sonra oluşturulan arama noktalarında, güvenlik önlemleri alan emniyet güçleri, mitinge katılacakların üst aramalarını yaptıktan sonra alana girişlerine izin verdi.

Sıhhiye'deki metro istasyonu girişi de miting nedeniyle kapatıldı. 

Haberin Devamı

Üniversitelerde türbana serbestlik getiren Anayasa değişikliği 411 oyla kabul edildi.
Tasarıya ret oyu verenlerin sayısı ise 103'te kaldı.
Tasarının sahibi AKP ve MHP'nin toplamından fazla oy çıkmasına rağmen Meclis koridorlarında  iki partinin de fire verdiği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

5 FİRE İDDİASI

İddiaya göre iki parti de 5'e yakın fire verdi. Bu firelerin ise tasarıya karşı çıkan CHP-DSP cephesi ve tavır konusunda ikiye bölünen DTP'den gelen oylarla telafi edildiği belirtiliyor.
AKP-MHP ilk oylamada 403 oyu bulabilmişti. Bu partilerden türbana evet yönünde yine aynı sayıda oy geldiği konuşuluyor. Ancak oylama ve yoklama gizli yapıldığı için kesin sonuçlar bilinemiyor.

AKP'DE GÖRÜNEN İKİ EKSİK VAR

AKP, 340 kişilik kadrosundan mazereti olan Tuğrul Yemişçi ve Meclis Başkanı olan Köksal Toptan nedeniyle iki eksikle oylama girdi.
Bu durumda AKP'nin oyları 338 oluyor.
70 milletvekili olan MHP'nin ise 70 milletvekilinin oylama hazır olduğu gözlendi.
Her iki partinin oyları 408'i buluyor. Geriye 3 fazla oy kalıyor.
Bu oylardan ikisinin Bağımsız milletvekilleri Muhsin Yazıcıoğlu ve Seyit Eyüpoğlu'ya ait olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

RAHATSIZ VEKİLLER RET VERDİ

Geriye sahipsiz bir oy kalmasına rağmen AKP'den ve MHP'den fire verildiği yorumları yapılıyor. Bu firelerin iki partideki rahatsız milletvekillerinden kaynaklandığı belirtildi. İki partide de türbana serbestlik getiren uygulamadan rahatsız milletvekileri olduğu biliniyor.
MHP'li Gündüz Aktan bunlardan biri. Aktan dünkü oylamaya katıldı ancak oyunun rengi bilinmiyor.

Bu iddialar ışığında AKP-MHP cephesinden 5'e yakın fire verildiği ancak CHP-DSP ve DTP'den 6 civarında türbana destek oyu geldiği belirtiliyor.

ECEVİT'İN DOKTORU EVET KULLANDI İDDİASI
Kulislerde, DSP’den de, teklife evet oyu kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı. DSP’den, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in doktoru olarak bilinen Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan’ın türbanla ilgili teklife olumlu oy kullandığı öne sürüldü. Pehlivan, evet oyu kullandığı yönündeki iddiaları reddederek, "Oy gizlidir, hiçbir yerde oyumuzun rengini söylemedik bugüne kadar. Ancak laik, demokratik düzenin bozulmaması yönünde oy kullandık” şeklinde konuştu.

411 EVET, 103 RET

Haberin Devamı

TBMM Başkan Köksal Toptan, birleşimi açtıktan sonra kısa bir konuşma yaptı ve ardından anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasına geçildi.

GENÇ KÜRSÜYÜ İŞGALE ÇAĞIRDI

TBMM'de ilk konuşmayı yapan Kamer Genç, muhalif vekillere kürsüyü işgal çağrısı yaptı ve ortam gerildi. Konuşması biten Genç, kürsüden inmeyince oturuma ara verildi 
İşte o konuşma:
"Anayasa'nın şah damarını kesecek böyle bir teklifin komisyondan bile geçmemesi gerekirdi. Kanla kurulmuş olan bu Cumhuriyet yıkılmaya çalışılırken biz buna seyirci mi kalacağız? Bu bir mücadeledir. Bu laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kadırma çabasıdır. Tarih sizi affetmez.

GÖZLER GÜL'E ÇEVRİLDİ

 TBMM'de kabul edilen türban düzenlemesi pazartesi günü Cumhurbaşkanı Gül'ün önüne gelecek.

Gül'ün yasayı onaylaması veya veto etmesi için 15 günlük süresi var. Gül'ün yasayı onaylaması durumunda CHP hemen iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

“Bu değişiklikle, toplum çok ciddi gerginlik ortamına sürüklenmiş olacaktır” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Ama CHP olarak Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine gideceğiz. Bu konuda hazırlarımız devam ediyor. Başvuruda, Anayasanın değiştirilemez ikinci maddesinin, dolaylı olarak değiştirilmek istendiği ve bu konuda, gerek Mecliste gerek Meclis dışında AKP yetkilileri ve yöneticilerinin açıklamalarını belirteceğiz. Aynı şekilde yargı kararlarının uygulanmaması sonucunu doğuruyor bu. Yargı kararlarını uygulamak hükümetin görevidir. Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymayı taahhüt etmiştir. Bu değişiklikle, AİHM kararlarının da uygulaması ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye, vermiş olduğu taahhüdü tutmaz noktaya getirilmektedir.”
Anayasa değişikliğinden sonra, Yükseköğretim Yasasının ek 17. maddesindeki değişikliğin gündeme gelmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu değişikliğin yapılmış olması, türbana özgürlük getirmiyor. Değişiklik kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yasayla yapılacağını öngörüyor. Yeni bir yasa çıkmadığı sürece mevcut durum devam edecektir” dedi.
“YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve yandaşlarının yeni bir yasayı beklemeden, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin verdiği kararları ortadan kaldırmaya yönelik uygulamanın içine gireceklerine ilişkin belirtiler gördüklerini” savunan Kılıçdaroğlu, CHP olarak uygulamaların takipçisi olacaklarını söyledi.

Laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tur oylamada yoğun bakıma soktunuz, bugün öldüreceksiniz. Muhalefet partilerini harekete geçmeye davet ediyorum."

Haberin Devamı

Konuşması biten Kamer Genç bir dakikalık ek süresini de işgal çağrısı için kullanınca TBMM Başkanı Köksal toptan'dan uyarı aldı ama kürsüden inmedi.  "Lütfen yerinize oturunuz" çağrısına aldırmayan. Kamer Genç kürsüden inmemekte ısrar edince Toptan oturuma 5 dakika ara verdi. 

REKOR OYLA KABUL EDİLDİ 

İlk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasında maddeleri ve tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor.

Birinci madde için 403 kabul 110 ret oyu geldi.
İkinci madde için ise 403 kabul, 108 de ret oyu verildi.

3. yani yürürlülük maddesi oylandı. Yürürlülük maddesine 411 kabul oyu verildi.

Tasarının tamamı 411 oyla kabul edildi. 103 ret oyu çıktı. TBMM Genel Kurulu'nun tarihi oturumu da sona erdi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!