Güncelleme Tarihi:
MECLİS'TE GENÇ GERİLİMİ - FOTO GALERİ
SOKAKTAN MECLİS'E LAİKLİK UYARISI |
PROTESTOLARDAN FOTOĞRAFLAR |
Üniversitelerde türbana serbestlik getiren Anayasa değişikliği 411 oyla kabul edildi.
Tasarıya ret oyu verenlerin sayısı ise 103'te kaldı.
Tasarının sahibi AKP ve MHP'nin toplamından fazla oy çıkmasına rağmen Meclis koridorlarında iki partinin de fire verdiği yorumları yapılıyor.
5 FİRE İDDİASI
İddiaya göre iki parti de 5'e yakın fire verdi. Bu firelerin ise tasarıya karşı çıkan CHP-DSP cephesi ve tavır konusunda ikiye bölünen DTP'den gelen oylarla telafi edildiği belirtiliyor.
AKP-MHP ilk oylamada 403 oyu bulabilmişti. Bu partilerden türbana evet yönünde yine aynı sayıda oy geldiği konuşuluyor. Ancak oylama ve yoklama gizli yapıldığı için kesin sonuçlar bilinemiyor.
AKP'DE GÖRÜNEN İKİ EKSİK VAR
AKP, 340 kişilik kadrosundan mazereti olan Tuğrul Yemişçi ve Meclis Başkanı olan Köksal Toptan nedeniyle iki eksikle oylama girdi.
Bu durumda AKP'nin oyları 338 oluyor.
70 milletvekili olan MHP'nin ise 70 milletvekilinin oylama hazır olduğu gözlendi.
Her iki partinin oyları 408'i buluyor. Geriye 3 fazla oy kalıyor.
Bu oylardan ikisinin Bağımsız milletvekilleri Muhsin Yazıcıoğlu ve Seyit Eyüpoğlu'ya ait olduğu belirtiliyor.
RAHATSIZ VEKİLLER RET VERDİ
Geriye sahipsiz bir oy kalmasına rağmen AKP'den ve MHP'den fire verildiği yorumları yapılıyor. Bu firelerin iki partideki rahatsız milletvekillerinden kaynaklandığı belirtildi. İki partide de türbana serbestlik getiren uygulamadan rahatsız milletvekileri olduğu biliniyor.
MHP'li Gündüz Aktan bunlardan biri. Aktan dünkü oylamaya katıldı ancak oyunun rengi bilinmiyor.
Bu iddialar ışığında AKP-MHP cephesinden 5'e yakın fire verildiği ancak CHP-DSP ve DTP'den 6 civarında türbana destek oyu geldiği belirtiliyor.
ECEVİT'İN DOKTORU EVET KULLANDI İDDİASI
Kulislerde, DSP’den de, teklife evet oyu kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı. DSP’den, eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in doktoru olarak bilinen Ankara Milletvekili Mücahit Pehlivan’ın türbanla ilgili teklife olumlu oy kullandığı öne sürüldü. Pehlivan, evet oyu kullandığı yönündeki iddiaları reddederek, "Oy gizlidir, hiçbir yerde oyumuzun rengini söylemedik bugüne kadar. Ancak laik, demokratik düzenin bozulmaması yönünde oy kullandık” şeklinde konuştu.
411 EVET, 103 RET
TBMM Başkan Köksal Toptan, birleşimi açtıktan sonra kısa bir konuşma yaptı ve ardından anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasına geçildi.
GENÇ KÜRSÜYÜ İŞGALE ÇAĞIRDI
TBMM'de ilk konuşmayı yapan Kamer Genç, muhalif vekillere kürsüyü işgal çağrısı yaptı ve ortam gerildi. Konuşması biten Genç, kürsüden inmeyince oturuma ara verildi
İşte o konuşma:
"Anayasa'nın şah damarını kesecek böyle bir teklifin komisyondan bile geçmemesi gerekirdi. Kanla kurulmuş olan bu Cumhuriyet yıkılmaya çalışılırken biz buna seyirci mi kalacağız? Bu bir mücadeledir. Bu laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kadırma çabasıdır. Tarih sizi affetmez.
GÖZLER GÜL'E ÇEVRİLDİ |
TBMM'de kabul edilen türban düzenlemesi pazartesi günü Cumhurbaşkanı Gül'ün önüne gelecek. Gül'ün yasayı onaylaması veya veto etmesi için 15 günlük süresi var. Gül'ün yasayı onaylaması durumunda CHP hemen iptal için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı. “Bu değişiklikle, toplum çok ciddi gerginlik ortamına sürüklenmiş olacaktır” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: |
Konuşması biten Kamer Genç bir dakikalık ek süresini de işgal çağrısı için kullanınca TBMM Başkanı Köksal toptan'dan uyarı aldı ama kürsüden inmedi. "Lütfen yerinize oturunuz" çağrısına aldırmayan. Kamer Genç kürsüden inmemekte ısrar edince Toptan oturuma 5 dakika ara verdi.
REKOR OYLA KABUL EDİLDİ
İlk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasında maddeleri ve tümünün kabul edilebilmesi için en az 330 kabul oyu kullanılması gerekiyor.
Birinci madde için 403 kabul 110 ret oyu geldi.
İkinci madde için ise 403 kabul, 108 de ret oyu verildi.
3. yani yürürlülük maddesi oylandı. Yürürlülük maddesine 411 kabul oyu verildi.
Tasarının tamamı 411 oyla kabul edildi. 103 ret oyu çıktı. TBMM Genel Kurulu'nun tarihi oturumu da sona erdi...