Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ‘Kültürel Kalkınma Eylem Planı’ kapsamında hem Ankara’ya hem de İstanbul’a Kültür Külliyesi yapılacağını açıkladı. Eylem planına göre, 2016 yılında 18 yeni müze açılacak, özel tiyatrolara verilen destek yüzde 100 artırılacak. Sanatçılara emeklilik müjdesinin de yer aldığı planda korsanla ilgili yasa değişikliği için de tarih verildi. Davutoğlu’nun verdiği bilgiye göre, eylem planının ayrıntıları özetle şöyle:
TARİHİ DOKU KORUNACAK
Şehirlerin tarihi dokusunun ihyası kapsamında, Mayıs-Aralık 2016’da ‘İnsan Merkezli, Kültür Odaklı Şehir Yenileme ve Koruma Programı’ başlatılacak. Bu kapsamda, kadim şehirlerin tarihi bölgeleri yenilenecek, korunacak ve yaşatılacak. Türkiye Kültür Şehirleri Programı başlatılacak, her yıl bir veya birden fazla şehre, yapacakları Kültür Yönetim Planı çerçevesindeki proje veya projelerden başarılı bulunanlara ‘Türkiye Kültür Şehri’ unvanı verilecek.
ANKARA VE İSTANBUL’A ‘KÜLLİYE’
Ankara Atatürk Kültür Merkezi alanında, arkeoloji, güzel sanatlar ve geleneksel sanatları içerisinde barındıran müzelerin bulunduğu kültür merkezi, sanat bedestenleri, park ve arboretum içeren bir ‘kültür külliyesi’ yapılacak. Uluslalarası simge olacak büyüklükte inşa edilecek ‘Anadolu Kültür Külliyesi’nin içine Milli Kütüphane de kurulacak. İstanbul’daki Hasdal Kışlası’nda da ‘İstanbul Kültür Külliyesi kurulacak. Bu külliyenin içinde İslâm eserleri, arkeoloji, güzel sanatlar ve geleneksel sanatları içerisinde barındıran müze kompleksi, yazma eserler kütüphanesi ve restorasyon teknikleri araştırma ve uygulama merkezi kurulacak. Külliye Aralık 2019’da tamamlanacak. Müzeciliğin teşviki için 2016 yılında 18 yeni müze açılacak. Devlet müzelerinin depolarında bekletilen 2 milyon 950 bin eserin özel müzelerde teşhiri sağlanacak.
RAMİ KIŞLASI KÜTÜPHANE OLACAK
İstanbul Rami Kışlası, kültürel amaçlı kullanabilmek için restore edilecek. 10 milyon kitap kapasiteli Türkiye’nin en büyük kütüphanesi buraya kurulacak. Kütüphanenin 2018 sonunda tamamlanması planlanıyor. 30 büyükşehirde 1 milyon kitap kapasiteli kent kütüphaneleri kurulacak. Kütüphane yapımına yönelik girişimler teşvik edilecek. Mevcut kütüphanelerde cep sinemaları, kitap kafeler gibi çeşitli sosyal mekanlar oluşturulacak. Hem müzelere girişte hem de kütüphane kullanımında, kültür ve sanat etkinliklerinin tamamına katılım için ‘Kültürkart’ sistemine geçilecek. Böylece tek bir kart ile kültür ve sanat alanlarına erişim sağlanacak.
ÖZEL TİYATROLARA 9 MİLYON TL DESTEK
Sanatın ve sanatçının desteklenmesi için ‘Sandes’ programı başlatılacak. Bu program kapsamında sanatçılara hibe, düşük faizli kredi, sponsor desteği gibi alanlarda teşvik ve destekler verilecek. 2002 yılında 850 bin TL, 2015 yılında 4 buçuk milyon TL olan özel tiyatro desteği 9 milyon TL’ye çıkarılacak. Ayrıca gençlerin kültür ve sanat alanındaki projelirinin deseteklenmesi amacıyla ‘Gençdes’ programı kapsamında genel bütçeden 50 milyon TL karşlıksız hibe parası ayrılacak. Sosyal güvenlik kapsamında olmayan veya kapsam içine geç girmiş ya da belli dönemlerde SGK primlerini yatırmamış sanatçıların borçları geriye dönük olarak yapılandırılacak. Böylece emekli olmaları sağlanacak. Senfoni, koro, tiyatro, opera, ve bale sanatçılarının emeklilik ile ilgili hakları genişletilecek. Kıdemli sanatçılar daha erken emekliliğe teşvik edilecek. Böylece ‘genç’ sanatçıların istihdamının önü açılacak.
GENCEBAY: SANATÇILARIN ÇOĞU SEFİL DURUMDA
Sanatçı Orhan Gencebay, sanatçıların içinde bulunduğu zorluklara dikkat çekerek, “Şu anda müzik sektörümüz çökmek üzeredir. Sanatçılarımızın çok büyük çoğunluğu yaşama zorluğu çekmektedir. Attila Özdemiroğlu gururundan dolayı bazı cümleleri söyleyemiyordu, bakımla ilgili olan ihtiyaçlarını yapamıyordu. Özdemiroğlu en önemli müzik adamlarından biriydi ama hiçbir zaman olması gereken bir yerde olamadı, zorluklarla yaşadı. Sanatçının sağlık ve de emeklilik güvencesi kesinlikle yoktur. Biz paranın peşinde değiliz, emeğimizin karşılığındayız” dedi.