Aklını kullan

Güncelleme Tarihi:

Aklını kullan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2001 15:11

Zihin haritalama ve zihinsel okuryazarlık kavramlarının yaratıcısı Tony Buzan 18 Ekim'de Türkiye'ye geliyor. Buzan, Management Center Türkiye (MCT) tarafından düzenlenen konferansta üniversite ve lise ögrencilerine hafıza ve öğrenme kapasitesini artırmanın yollarını anlatacak. Konferansa katılım ücretsiz.

'Dünya Bellek Şampiyonaları' düzenleyicisi Tony Buzan Türkiye'ye geliyor. Buzan, üniversite ve lise öğrencilerine yönelik zihni etkin kullanma yolları konulu bir seminer verecek. Seminer, 18 Ekim 2001'de Mydonose Showland'de gerçekleşecek.

'Zihin Haritalama' ve 'Zihinsel Okuryazarlık' kavramlarının yaratıcısı olarak tanınan Buzan, seminere katılan gençlere, hafızalarını geliştirme, beyinsel faaliyetlerini bütünsellik içinde çalıştırma, daha kolay ve eğlenceli öğrenmenin yollarını anlatacak. Buzan gençlerin hafızalarını geliştirme yolları hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Hafızanın en güçlü olduğu yaş aralığı nedir?

- İnsan hafızasının en güçlü olduğu yıllar 0-5 yaş arasındadır. Hafıza kişinin yedi yaşına basmasıyla birlikte zayıflamaya başlıyor. Kişi, 12 yaşına geldiğinde hafızasının yalnızca yüzde 70'ini kullanabiliyor. Lise çağındaki bir öğrenci hafızasının yüzde 50'sini kullanabilirken üniversite öğrencilerinde bu durum yüzde 25'e düşüyor. Yetişkinlerde ise yüzde 10'lara kadar iniyor.

Neden düşüyor?

- İki önemli nedeni var. Hafızanın iki ana fonksiyonu olan çağrışım ve hayal gücü. Bu iki faktör kişinin çocukluk çağlarında çok iyi çalışıyor. Yıllar geçtikçe bu faktörlerin etkisi eskisi kadar öne çıkmıyor. Hafıza zayıflıyor.

Bu fonksiyonların 0-5 yaş grubunda olduğu gibi çalışmasını sağlamak mümkün mü?

- Bunu sağlamanın üç yolu var. İlki zihin haritaları (mind maps). Bu yol beyninize dışarıdan bakmanızı ve onu değerlendirmenizi sağlıyor. İkinci aşama hafıza tekniklerini kullanma. Bu aşamada çağrışım ve hayal gücünün gelişmesi sağlanıyor.

Üçüncü yol fiziksel olarak sağlıklı kalmak. Bu durumun tersi de doğru. Yani beyniniz sağlıklı düşünüyorsa kendinizi fiziksel açıdan sağlıklı hissedersiniz.

Araştırmalara göre beynimizin yalnızca yüzde birini aktif olarak kullanabiliyoruz. Ekonomi, dil, tarih gibi konularda etkin bilgiye sahip olabilmek için bin ile 10 bin saat arasında öğrenme zamanına ihtiyaç var. Beyni ve zihni etkin kullanarak bu süreyi 10 saate kadar indirmek mümkün olabiliyor.

Birçok kişi çok iyi bildiğini düşündüğü şeyleri bile unutmaktan yakınıyor. Bu sorunun önüne geçmenin yolları nelerdir?

- Öğrendiğiniz bilgileri unutmamayı sağlamanız mümkün. İlk çözüm oldukça basit; bol bol tekrar yapmak. Tabi yapmanız gerekenler bu kadarla bitmiyor. Beyninizin yapısını anlamanız gerekiyor. Bilgileri hangi yollarla daha çabuk öğrendiğinizi ve hatırladığınızı bulmalısınız. Her beynin bir 'dev dalgası' vardır. Ancak bu dalgaya farklı yollardan ulaşırsınız. Beyninizi test ederek bu dalgaya ulaşabilirsiniz. Kendinize 'ben hangi yolları kullanarak daha çabuk öğrenebilirim' diye sormalısınız.


NASIL KATILACAKSINIZ


Konferansı izlemek isteyenlerin www.tonybuzan. org adresindeki formu doldurmaları ya da 0 212 337 17 82 numaralı 'Konferans Danışma Hattı'na başvurmaları gerekiyor. Ulaşım problemlerini gidermek amacıyla İstanbul'daki tüm üniversite kampüslerinden Mydonose Showland'e İ.E.T.T seferleri kondu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!