Akıllı gökdelen, yürekli kahramanlar

Güncelleme Tarihi:

Akıllı gökdelen, yürekli kahramanlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2012 15:26

Polat Tower’da bugün çıkan ve kısa sürede 42 katlı gökdeleni saran yangın tüm İstanbul’un yüreğini ağzına getirdi. Büyük hasara yol açan yangında can kaybı yaşanmadı. Hatta kimsenin burnu bile kanamadı.

Haberin Devamı

Yangının ucuz atlatılmasında binada kullanılan akıllı sistemler kadar itfaiye erlerinin ölümü göze alarak alevlerin üzerine gitmesi de etkili oldu. Hemen her gün yangınlara müdahale eden görünmez kahramanlar İstanbul'un ortasında tüm tv kanallarından canlı yayınlanan Polat Tower yangınına da ölümü hiçe sayarak müdahale etti ve bu kez tüm Türkiye tarafından göründü. Alev ve yoğun duman arasında kalan bazı itfaiye erleri hastaneye kaldırıldı.

POLAT TOWER YANGINININ KAHRAMANLARI / FOTO GALERİ

OLAY YERİNDEN İLK FOTOĞRAFLAR / FOTO GALERİ  

İŞTE YANGINDAN İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

BEŞİKTAŞ NEW YORK SOKAKLARI GİBİ / WEB TV 

YANGIN PANİĞİNİN YAŞANDIĞI O ANLAR / FOTO GALERİ 

Şişli’de bulunan 42 katlı Polat Tower Residence’de çıkan yangın, çevredekilere korkulu anlar yaşattı. Binada ve çevredeki araçlarda hasara yol açan yangında bir itfaiye eri düşerek yaralandı, bazı itfaiye erleri de dumandan etkilendi. Yangında can kaybı olmadı.

Haberin Devamı

Yangın, itfaiye ekiplerin müdahalesi sonucu yarım saat içinde kontrol altına alındı. Yangına bir söndürme helikopteri de havadan müdahale etti. Helikopterden bırakılan suyun çevreye yayılması sonucu vatandaşlar ıslanmaktan kaçarak kurtulmaya çalıştı.

İTFAİYECİLER YARALANDI, DUMANDAN ETKİLENDİ

Yangında bir itfaiye eri düşerek yaralandı, diğeri dumandan etkilendi. İtfaiye erleri, ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirilerek tedavi altına alındı.  Acil servise alınan itfaiyecilerin durumunun iyi olduğu öğrenildi.

BİR ANDA YERE YIĞILDI

Bu arada yangına müdahale eden bir başka itfaiye eri de binanın girişinde bir anda yere yığıldı. Arkadaşlarının yardımı ile yangın bölgesinden kucaklanarak çıkartılan itfaiye eri, ambulansa konularak hastaneye kaldırıldı. Müdahale sırasında onlarca itfaiyeci de dumandan etkilendi. Çok sayıda vatandaş ile itfaiyecilere olay yerinde hazır bekletilen ambulanslarda müdahale edildi.

Haberin Devamı

GEÇ MÜDAHALE İDDİASINA TEPKİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, Polat  Tower Residence'deki yangına itfaiyenin geç müdahale ettiği iddialarının gerçeği  yansıtmadığı belirtilerek, yangına 52 metrelik (dünya standartlarının en uzun)  yangın merdiveni, Kocayusuf Ahtapot, çeşitli özelliklere sahip araçlar ve uzman  bir kadro ile müdahale edildiği bildirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Şişli Fulya'da 42 katlı Polat Tower Residence'ın dış cephesinde meydana gelen yangının İstanbul  İtfaiyesi'ni alarma geçirdiği belirtildi.

Yangının 45 dakikada kontrol altına alınarak söndürüldüğüne işaret edilen  açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Saat 10.40'ta gelen ihbarla Mecidiyeköy İtfaiye grubu 3 dakikada olay  yerine intikal ederek yangına müdahale etmeye başladı. İlk grubun takviye  istemesiyle birlikte Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Fatih, Seyrantepe, Başakşehir,  Gazi, Kayışdağı, Bakırköy grupları bölgeye sevk edildi.

Ekipler kısa aralıklarla olay yerine giderek yangına müdahale etmeye  başladı. Yangına, 34 araç 111 personel müdahale etti. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı. İtfaiyenin yangına geç müdahale ettiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Yangına 52 metrelik (dünya standartlarının en uzun) yangın merdiveni, Kocayusuf Ahtapot, çeşitli özelliklere sahip araçlar ve uzman bir kadro ile müdahale edildi.”

Haberin Devamı

YAPILARDA 30,5 METRE KRİTERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yüksek binalarda tesis edilecek yangın güvenlik önlemlerinin, binaların kullanım amaçlarına, alanlarına, yüksekliklerine ve inşa tarihine bağlı olarak farklılıklar gösterdiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, yüksek katlı binanın; bina yüksekliği (imar planında öngörülen yükseklik) 21,5 metre ve yapı yüksekliği (yapının inşa edilen bütün katların toplam yüksekliği) 30,5 metreden fazla yapılar olduğu hatırlatıldı.

Binalarda tesis edilecek önlemlere ilişkin hükümlerin Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik'te belirlendiği anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde binaya itfaiyenin ulaşım yollarının durumu, binanın bir katında bulunan insan yükü ve binanın kat alanı alınacak önlemlerin belirlenmesinde etkindir. Binalarda iskan edilen katların yüksekliği arttıkça yerden müdahale edecek olan profesyonel itfaiyecilerin müdahale imkanları azalıp müdahale daha zorlaşıp, müdahale süresi uzayacağı için bu tür binalarda alınacak önlemlerin daha fazla olacağı bir realitedir. Bu bağlamada 30,5 metreden daha yüksek binaların kendi yangınlarını söndürecek sistemlere ve profesyonel itfaiyecilerin kullanacağı bazı müdahale imkanlarına sahip olmaları gerekmektedir.”

Söz konusu önlemlere de yer verilen açıklamada, yüksek binalarda her katın bir yangın kompartımanı olacak şekilde tesis edildiği, konut hariç bütün yüksek binalarda en az 2 korunmuş merdiven, yapı yüksekliği 21,5 metreden fazla olan konut binalarında biri korunmuş iki merdiven, yapı yüksekliği 30,5 metreyi geçen konutlarda ise en az iki adet korunmuş merdiven olması gerektiği bildirildi.

Haberin Devamı

Konut hariç bütün yüksek binalarda yangın algılama ve uyarı sisteminin gerekli olduğu kaydedilen açıklamada, konutlarda yapı yüksekliği 51,5 metreden fazla olan binalarda yangın algılama ve uyarı sisteminin gerektiği, yapı yüksekliği 51,50 metreye kadar olan binalarda ise yangın uyarı sisteminin yeterli olduğu belirtildi.

Açıklamada, konut hariç bütün yüksek binalarda ve yapı yüksekliği 51,5 metreden fazla olan konutlarda otomatik yağmurlama sistemi, bütün yüksek binalarda yangın dolabı tesisatı ve itfaiye su alma verme tesisatı, yapı yüksekliği 51,5 metreden fazla olan bütün binalarda da acil durum asansörünün gerekli olduğu bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!