<B> Gaye GÜZELAY</B>
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2003 13:32
Akıllı makine, cihaz ve sistemlerin üretimini amaçlayan 'Mekatronik Sistemler İmalat ve Otomasyon Projesi' laboratuvarları, Marmara Üniversitesi'nde açıldı. Merkez 12.2 trilyon liraya mal oldu.
Elektrik, elektronik, makine ve bilgisayar teknolojilerinin birlikte kullanılmasıyla akıllı makine, cihaz ve sistemlerin üretimini amaçlayan 'Mekatronik Sistemler İmalat ve Otomasyon Projesi' laboratuvarları, Marmara Üniversitesi'nde açıldı. Üniversitenin Göztepe Kampusu'ndaki Teknik Eğitim Fakültesi bünyesinde inşa edilen laboratuvarlar, 12.2 trilyon liraya mal oldu.
Laboratuvarların açılışında konuşan Proje Yürütücüsü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Güney, 2003-2004 öğretim yılından itibaren 30 kişilik kontenjanla lisans eğitimine başlanacağını, gelecek yıllarda, yüksek lisans ve doktora programlarına geçileceğini söyledi.
Prof. Dr. Güney, projenin temel hedeflerinin, sanayide istihdam edilen tasarımcı, ürün geliştirici ve mekatronik eğitimi verebilecek teknik eleman yetiştirilmesi olduğunu belirtti.
Merkez, FESTO A.Ş. ile Elopar Ltd. Şirketi'nin desteğiyle kuruldu. Bin 560 metrekare kapalı kullanım alanına sahip, üç katlı ve depreme dayanıklı olarak inşa edilen merkezin içinde, 15 laboratuvar bulunuyor.
'Bilgisayarlı Üretim Sistemi Laboratuvarları', 'Bilgisayar Destekli İmalat Laboratuvarları', 'Kaynak Robotu Laboratuvarları' ve 'Hidrolik Elektrohidrolik Laboratuvarları', merkezde bulunan laboratuvarlardan birkaçı.
Laboratuvarların açılışında konuşan üniversite Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem, projenin Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk olduğunu söyledi:
‘‘Elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar teknolojilerini birleştirip özümsenmesini sağlayan Mekatronik, çağın getirdiği yeni teknoloji dallarından biridir. Bunlar, yakında insanların yerini alacak olan, kendi kendini kontrol edebilen sistemlerdir. Mekatronik tabanlı otomasyon sistemlerinin kullanımı ile kalite ve firmaların rekabet güçleri artmakta, işçi ve malzeme giderleri azaltılabilmektedir. Mekatronik teknolojisinin, uzay, otomotiv, kimyasal işlemler, bilgisayar, iletişim, elektrik, tıp gibi birçok alanda uygulamaları vardır.‘‘