Cem SOYSAL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2007 00:00
Günümüzün hareketli yaşam tarzında hem mobil iletişimin kapsamını artıracak, hem hayatınızı düzene koyacak bir yardımcıya ihtiyacınız varsa, akıllı telefonlar tam da aradığınız şey.
Cep telefonları, bundan yıllar önce ilk çıktıkları zamanlarda sadece konuşma özelliğine sahip oldukları halde toplumun iletişim anlayışında köklü bir değişime imza atmışlardı. O günden bu güne sürekli gelişen teknoloji, her alanda olduğu gibi cep telefonlarının da önemli değişimler geçirmesine yol açtı. Önce cep telefonlarının boyutları giderek küçüldü, daha sonra eğlence ve fonksiyonu artırmaya yönelik bir dolu özellik bu küçücük cihazların içine girmeye başladı.
Bu gelişim içinde cep telefonlarında bir de yeni grup belirdi: Akıllı telefonlar. Adeta bir cep bilgisayarı gibi davranan ve üzerinde farklı amaçlara yönelik uygulamaları kolayca çalıştırabilen bu modeller, eğlenceye yönelik fonksiyonlarının yanında günlük hayatınızı düzene koyacak bir çok özellikle birlikte geliyorlar. Bu tarz telefonlar sayesinde ajandanızı ve yapılacak işler listenizi bilgisayarınızla kolayca senkronize edebiliyor, e.posta alıp gönderebiliyor, amaca uygun yazılımlar yükleyerek telefonunuza istediğinizi yaptırabiliyorsunuz. İşte size son günlerde piyasaya giriş yapan akıllı telefonlardan ilginç örnekler...
HP iPAQ 514
HP, uzun yıllardır bilinen iPAQ modeli cep bilgisayarlarının yanına son zamanlarda bildiğimiz anlamda cep telefonuna benzeyen yeni modeller de eklemeye başladı. HP iPAQ 514 Voice Messenger modeli de bu anlayışın ilk ürünlerinden. Daha çok kurumsal müşteriler ve iş adamları gözetilerek tasarlanan 514, büyük düğmeleri ve şirket ağına kolayca bağlanmasını sağlayan Wi-Fi kablosuz iletişim desteğiyle dikkat çekiyor. Üzerindeki hazır yazılım sayesinde telefona sesli komut vererek arama yapmak, mesaj fonksiyonlarına erişmek, hatta saati söyletmek bile mümkün. Windows Mobile Smartphone sürümüyle çalışan telefon, ekonomi ve fonksiyonelliği öne çıkaran bir model olarak gündelik yoğun iş yaşamında üzerine düşeni hakkıyla yerine getiriyor.
ToshIba Portege G500
Toshiba’nın portege G500 modeli akıllı telefonu da yine Windows Mobile Smartphone platformu üzerinde çalışan bir ürün. Dolayısıyla Outlook benzeri programlarla senkronize olurken ve Windows Mobile platformu üzerinde çalışan bin bir çeşit uygulamayla baş ederken fazla nazlanmıyor. Kolay senkronizasyon için Wi-Fi bağlantısına sahip olan telefonun en belirgin özellikleriyse üzerinde yer alan parmak izi okuyucusu ve HSDPA standardında 3. Kuşak iletişime hazır oluşu. Bu da cihazı hem kullanımda güvenli kılıyor, hem de gelecek teknolojilere hazır hale getiriyor. Ancak cihazın hatırı sayılır boyutlarına rağmen tam boy klavyeye veya dokunmatik ekrana sahip olmayışı, tercihte göz önünde bulundurulması gereken detaylar.
Samsung i600
Samsung’un Windows mobile işletim sistemiyle çalışan i600 modeli cep telefonu, akıllı telefonlar arasında en ince modellerden biri oluşuyla öne çıkıyor. Üzerinde az yer kaplaması için dikey bir açıyla yerleştirilmiş tuşlardan oluşan tam fonksiyonlu Q klavye barındıran üründe, dikkat çeken bir diğer detay da yüksek çözünürlüklü geniş ekranının telefona dikey yerine yatay olarak yerleştirilmiş olması. Böylece özellikle metinlerde bir satıra daha fazla bilginin sığması ve okunaklılığın artırılması amaçlanmış. Elde duruşu ve tasarımıyla gayet şık ve sağlam bir izlenim oluşturan telefon, Wi-Fi bağlantısı ve 3. Kuşak mobil iletişim desteğine de sahip.
Nokia N81 8GB
Akıllı telefon platformlarının sunduğu esneklik sadece iş değil, eğlence söz konusu olduğunda da gayet kullanışlı olabiliyor. Nokia’nın Symbian akıllı telefon işletim sistemiyle çalışan N81 modelinin 8 gigabyte bellekle güçlendirilmiş yeni sürümü, bunun en iyi örneklerinden. Özellikle müzik ve oyun üzerine odaklanmış bu telefon, Nokia’nın duyurduğu N-Gage oyun platformunun ilk örneğini de üzerinde taşıyor. Müzik ve oyuna yönelik kabiliyetleri bir yana, Symbian S60 işletim sistemiyle çalışan bu telefona her amaca yönelik Symbian uygulamasını kolayca yükleyebiliyorsunuz. Bu sayede telefon yolda giderken e.posta alıp gönderebileceğiniz, dokümanlarınızı okuyabileceğiniz, İnternet’te dolaşabileceğiniz kapsamlı bir iş ve eğlence platformuna dönüşüveriyor.
Akıllı ve gözü pek
Sony Ericsson’un yeni P1 modeli, firmanın akıllı cep telefonu anlayışındaki yeniliklerin ipuçlarını sunuyor. Firmanın P serisindeki en sade modeli olan P1, buna rağmen sunduğu özellikler konusunda bir hayli cömert.
Sony Ericsson, bundan önce çıkardığı profesyonel kullanıma yönelik P serisi cihazların devamı niteliğindeki P1 modeliyle bu alanda yeni bir anlayışı gündeme getireceğinin sinyalini verdi. Zira P1, eski P serilerinden farklı olarak ekranın belli bir bölümünü kapatan kapaklı sisteme sahip değil. Bunun yerine telefonda büyük ekran, dokunmatik kontroller ve yazmayı kolaylaştırdığı iddia edilen çift yönlü tuşlar hakim.
Telefonun kullanıcıya sunduğu dokunmatik geniş ekran, yeri geldiğinde bir çok fonksiyona kolayca erişmenize izin veren bir yapıya sahip. Symbian UIQ işletim sistemi platformunda çalışan telefon iş yaşamını kolaylaştırmaya yönelik çok sayıda uygulamayı desteklediği gibi, ofis işlerine yönelik sağlam bir uygulama paketini de beraberinde taşıyor.
Çift yönlü tuşlar, klasik tuş takımlarının aksine her tuşta iki karakter içeriyor ve tuşun hangi tarafına bastığınızı algılayabiliyor. Bu noktada tuşların büyük tutulması da gayet yerinde bir tercih olmuş. Buna rağmen bu sisteme alışmak biraz zor, üstelik arama ve kapatma tuşlarının dokunmatik ekrana yerleştirilmesi de o canım ekranın köşesini ister istemez parmak iziyle doldurmanıza neden oluyor.
Telefonun bağlantı özellikleri de fena değil. Stereo Mavidiş kulaklık bağlantısını destekleyen telefon, aynı zamanda Wi-Fi desteğiyle şirket ağına veya serbest İnternet noktalarına kolayca bağlanabiliyor.