Oya ARMUTÇU / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2001 02:02
Yeni Medeni Kanun, ‘evlenmelerinde sakınca bulunmadığı’ şeklinde rapor alan akıl hastalarının evlenmesine izin veriyor. Taslağı hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Turgut Akıntürk, ‘‘Delileri evlendiriyorlar denmesin diye bu maddeyi sakladık. Ama üniversitede hoca olan akıl hastaları var’’ dedi.
Yeni Medeni Kanun, bazı akıl hastalarına evlenme vizesi veriyor. Medeni Kanun Taslağı'nı hazırlayan komisyonun başkanı Prof. Dr. Turgut Akıntürk, yeni yasaya göre, ‘Evlenmelerinde sakınca bulunmadığı’ şeklinde rapor alan akıl hastası kişilerin evlenebileceğini açıkladı. Akıntürk, ‘‘Bu komisyon ne yapıyor. Delileri bile evlendiriyor demesinler, diye bu maddeyi sakladık. Kamuoyunda yanlış anlaşılmalara yolaçmamak istedik’’ dedi. Akıntürk, şöyle devam etti:
‘‘Eski düzenleme, bazı akıl hastalıkları soya çekimle çocuğa geçebildiği için nesli korumak amacıyla koyulmuştu. Ama üniversitede profesör olan, kürsüye çıkıp çatır çatır ders veren akıl hastaları var. Bu kişiler, rapor almaları durumunda artık evlenebilecekler.’’
Eski Medeni Kanun'un 89'uncu maddesi, ‘Akıl hastalıklarından birine müptela olan kimse asla evlenemez’ hükmünü taşıyordu. Bu hüküm kaldırıldı.
AKRABA EVLİLİĞİ YOK
Akıntürk, 4'üncü dereceye kadar akraba olanların evlenmelerine izin verilmediğini, ancak ‘hala kızı’ ve ‘amca oğlu’ ile evliliğe imkan tanındığını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘‘Eğer bu konuda bir yasak koysaydık, imam nikahı patlaması yaşanırdı. Kırsal kesimde, beşik kertmesi ile toprak bölünmesin diye böyle evlilikler yapılıyor. Bu düzenleme Türkiye gerçeğine uygun. Evlatlık ve altsoyu ile de evlenilemeyecek. Düşünün bir kız çocuğunu almışsınız, bakıp, büyütmüşsünüz. Size ‘Baba' demiş, kalkıp evlenmeniz olmaz. Bu konuda da yasak koyduk.’’
HEDİYELER AYNEN İADE
Akıntürk, nişanın bozulması halinde hediyelerin aynen iadesi, mevcut değilse, sebepsiz zenginleşmeye yol açmamak için ‘aynen ve mislen' geri verilmesinin hükme bağlandığını anlattı. Akıntürk, ‘‘Nişan hediyelerinin, aynen iadesini getirerek, tarafları enflasyon karşısında korumuş olduk’’ dedi.
Cinsel ilişkiyi ispat şartı
Babalık ve tanıma davalarında, DNA testlerinin yüzde 2 oranında çocuğun gerçek babasının saptanamadığı özel durumlar veya kötü niyetli kişilere karşı ‘Cinsel ilişkiyi kanıtlama’ şartı getirildi. İsviçre Medeni Kanunu'nun 260. maddesi örnek alınarak, düzenlenen yeni Medeni Kanun'un 299. maddesi, DNA testine ek olarak, ‘İspat yükü’ kondu.
Bu maddeye göre örneğin Ahmet Y., Ayşe K. isimli çok zengin bir kadının 6 yaşındaki oğlunun kendisinden olduğunu öne sürüyor ve maddi çıkar bekliyor. Mahkeme Ahmet Y'ye ‘‘Ayşe K. ile gebelik döneminden önce cinsel ilişkiye girdiğini kanıtla’’ diyecek. Bu kanıtların, resim, fotoğraf, tanık beyanı, hastane kayıtları, olabileceği belirtildi.
Ensest çocuğa nüfus cüzdanı
Evlilik dışı çocuklara, evlilik içinde doğanlarla aynı hakları tanıyan Medeni Kanun, ‘Ensest çocuklar-aile içi cinsel ilişki sonucu doğan çocuklar’ için de devrim niteliğinde haklar getiriyor. Eski kanun, ensest çocukların gerçek babası tarafından tanınmasına olanak tanımıyordu. Yeni Medeni Kanun'a göre, örneğin babanın, dayının tecavüzü ile doğan ensest çocuk da nüfusa kayıt ettirilebilecek. Ensest çocuk, başta miras olmak üzere diğer bütün haklara sahip olacak.