Akıl dolu yarınlar

Güncelleme Tarihi:

Akıl dolu yarınlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2009 00:00

Sadece Van’da değil, dün Hakkâri, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin’de tam 22 okulda bilişim teknoloji sınıfları projesi start aldı. Çocuklar ve kadınlarla ilgili kitap okuma kampanyalarını Türkiye’nin her tarafına yaymak için çalışan Hayrünnisa Gül’ün öncülük ettiği bu proje için uzun zamandan beri hazırlanılıyor. Ama dünkü açılışın, Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek için harekete geçtiği bu önemli günlere rastlaması da güzel bir tesadüf.

Münci İnci Bilişim Teknik Lisesi’nde gıcır gıcır bilgisayarların başındaki öğrencilerin internete ulaşmalarını izlemek, sevinçlerini paylaşmak, onların gelecekle ilgili hayallerini dinlemek, bu gençlerin başlarına hiçbir şey gelmeden hayat yollarına devam etmelerinden daha önemli hiçbir şey olamayacağını apaçık ortaya koyuyor.
Cumhurbaşkanı’nın eşi ile tanışmaktan da mutlular, önemsendiklerini anlamaktan da. Hayrünnisa Hanım hepsi ile neredeyse tek tek konuşuyor. Söz alıyor, “Teşekkür bile istemiyorum, bana takdir sözü verin” diyor. ‘Teknolojik sınıflar, akıl dolu yarınlar’ sloganı ile başlayan proje hakkında Hayrünnisa Gül, teknolojinin önemi üzerinde dururken, internetin zararlarından da söz ediyor. İnternet kullanımında ana babaların denetiminin şart olduğunu da söylüyor, ama benim de gençler arasında endişe ile izlediğim internet dilinin Türkçe’yi bozmasına dikkat çekiyor. “Aman çocuklar teknolojiyi kullanalım derken güzel Türkçemizi yaralamayalım” diye sesleniyor çocuklara.

Van’daki okuldan çıkıp bir saat mesafede, göl kıyısından yukarı sapıyor Yuva Köyü’ne gidiyoruz. Bir korucu köyü olan Yuva’da herkes meydanda Cumhurbaşkanı’nın eşini bekliyor. Bu çok önemli bir ziyaret onlar için, çünkü Çankaya’ya gönderdikleri bir mektubun sonucu bu ziyaret gerçekleşiyor. 60 haneli köyde kadın ve çocuklar Hayrünnisa Gül’ün başlattığı kitap okuma kampanyası ile dünyanın galiba en çok kitap okuyan köyü haline gelmişler. 2008 yılında kadınları 2 bin 400 kitap okumuş. Tabii önce bu kitapları okumak için okuma yazma öğrenilmiş. Kibar 16 yaşında. Ahmed Hamdi Tanpınar okuyor. Kitabını göğsüne basmış, okumayı ne kadar sevdiğini anlatıyor. Kadınlar fırsat buldukça okuyorlarmış, evde, tarlada. Sonra toplanıp birlikte de kitap okuyorlarmış. Ya erkekler? Kibar’ın yanında ağabeyi var, “Biz pek okuyamıyoruz, çalışmaktan vakit olmuyor” diyor. “Yaa biz çalışmıyor muyuz?” Kibar’ın sesi yüksek çıkıyor.Kitaplardan konuşmak kadınların, ne kadar iyi öğrenci olurlarsa olsunlar, yazıları ne kadar inci gibi olsa, su gibi okuyup okuduklarını yorumlasalar da, Yuva köyünde ortaokula gönderilmeyen genç kızların tavırlarını farklılaştırıyor.

Ezber dönemi bitiyor

HAYRÜNNİSA Gül, Van Münci İnci Bilişim Lisesi’nde bilişim teknoloji sınıflarının toplu açılış töreninden sonra gençlerler tek tek sohbet etti. Hayrünnisa Hanım, “Milli Eğitim bakanlığımız, sivil toplum kuruluşları ve
hayırsever vatandaşlarımız tarafından yurdun dört bir yanındaki okullarda bilişim teknolojileri sınıfı kuruldu. Bu sınıflarla eğitimde ezber dönemi sona erecek, araştırmayı temel alan yeni bir dönem başlayacak” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!