Güncelleme Tarihi:
Yapımı geçen yıl tamamlanan ve 29 Aralık 2009'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans sistemiyle açılışını yaptığı Akgedik Barajı'nın durumu CHP milletvekili Fevzi Topuz tarafından TBMM'ye taşındı. Milas ovasında 21 bin hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak Akgedik Barajı’nın sulama kanalları ihalesinin yapılmaması nedeniyle barajda tutulan suyun kullanılamadığını belirten Topuz, “Milas ovasını sulama amaçlı su kanalları, yıllarca önce ihale edilmiş, inşaat tabelaları da asılmış, şantiye kurulmuştu. Ancak daha sonra yüklenici firma işin altından kalkamayacağını bildirerek çekilmişti. Ondan sonra da bir daha ihalesi, nedense yapılmadı” dedi.
Topuz, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Akgedik Barajı taşkını önleme ve sulama amaçlı baraj olarak yapılmıştı. Bir taşkında Milas’ın etkilenmemesi için gerekli kanallar yapılmış mıdır? Akgedik Barajı’nın sulama amaçlı yapılmış olmasına rağmen neden sulama kanalları yapılmamıştır? Barajın maliyeti nedir? Sulama kanalları yapılmış olsaydı baraj maliyetinin yüzde kaçına karşılık gelecekti? Sulama kanalları ne zaman yapılmaya başlanacak ve ne zaman bitirilecektir? Ne kadar bir alanda sulu tarım planlanmaktadır? Bu barajın yapılma gerekçesi bırakılarak başka bir amaç için mi kullanılmak istenmektedir? Başka bir amaç için kullanılacaksa nerede değerlendirilecektir? Bölgemizdeki tarımla uğraşan çiftçilerimizin mağdurlukların giderilmesi ile ilgili bir açıklama yapılmamaktadır. Neden bir açıklama dahi yapılmamaktadır?”
Aydın 21. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından 1995 yılında inşaatı başlanan Akgedik Barajı yaklaşık 100 milyon liraya tamamlandı. 30 milyon metreküp su toplama kapasitesine sahip baraj ile 21 bin hektarlık tarım arazisinin sulanacağı ve Milas’ın 35 yıllık içme suyu ihtiyacının karşılayacağı açıklanmıştı.