Akdeniz'in en iyi haritası

Güncelleme Tarihi:

Akdenizin en iyi haritası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Doğan Medya Grubu'nun yayımladığı ve bu yıl 6 yaşına basan Atlas Dergisi, temmuz sayısıyla birlikte okurlarına Akdeniz Bölgesi'nin bugüne kadar hazırlanmış en mükemmel haritasını veriyor. Uzun ve titiz bir çalışmanın ürünü olan haritada ilçelerden köylere kadar tüm yerleşim birimleri, milli parklar, cami, kilise, kale, kervansaray gibi tarihi mekanlar, kayak merkezi ve mağaralar, arkeoloj merkezler, limanlar ve havaalanları, tek tek gösteriliyor. Anayollar, stabilize ve toprak yollar, ara yollar ve demiryolları, farklı çizgi ve renklerle belirtiliyor. Akdeniz haritası, Atlas'ın daha önce verdiği doğu Karadeniz, Antalya, Ege, Milli Parklar haritaları dizisinin en son ürünü. Dergi, harita dizisine önümüzdeki aylarda başka bölge ve il haritalarıyla devam edecek.

Akdeniz Bölgesi, Atlas'ın son sayısında konu olarak da işlendi. Hatay Samandağ'dan başlayıp Fethiye Köyceğiz'e kadar uzanan ‘‘mucizeler coğrafyası’’nın benzersiz fotoğraflarını Atlas çalışanlarından Fatih Öçenbaş ve Hakan Öge çekti. Özenbaş karadan, Hakan Öge ise paramotorla havadan Akdeniz Bölgesi'ndeki doğa harikalarını tek tek görüntülediler. Öge, daha önce de Sinop'tan Antalya'da paramotorla uçarak Anadolu'yu kuşbakışı fotoğraflamış ve aynı zamanda bir rekora imza atmıştı. Tevfik Taş'ın kaleme aldığı ‘‘Akdenizim’’ yazısında bölge, genel çizgileriyle, ama farklı bir açıdan işleniyor. Kaş Yarımadası, Göcek, Olimpos, Patara, Anamur, Kaş ve Kalkan, Phaselis, Kelebekler Vadisi ve daha başka olağandışı coğrafyalar, benzersiz fotoğraflarla okuyucuya aktarılıyor.

DERİNLİK REKORU

Atlas'ın son sayısında Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü (BÜMAK) üyelerinin Taşeli Platosu'ndaki Peynirlikönü Mağarası'na yaptıkları rekor iniş de işleniyor. Peynirlikönü Mağarası'nda 1327 metre derinliğe inerek bir rekora imza atan BÜMAK üyeleri, üç haftadan fazla süren maceranın tüm ayrıntı-larını, Atlas'a aktardılar. Tehlikelerle, cadıkazanları, sifonlar, bunaltıcı dar geçitlerler, ama aynı zamanda muhteşem güzelliklerle dolu bu karanlık gezi, benzersiz fotoğraflarla dergi sayfalarına yansıdı. Peynirlikönü Mağararası'nın şimdilik dibi bulunama-dı, ama uzmanlar mağaranın ‘‘dünya-nın en derin mağarası’’ olma ihtimali-nin çok yüksek olduğunu belirtiyorlar.

Türkiye'nin en çok okunan gezi, coğrafya ve doğa dergisi Atlas, temmuz sayısıyla birlikte okuyucularına Akdeniz Bölgesi'nin en detaylyı ve en mükemmel haritasını armağan ediyor. Dergi yöneticileri, Atlas'ın daha önce verdiği Doğu Karadeniz, Ege ve Antalya haritalarının büyük beğeni kazanması ve ısararla aranması üzerine böyle bir girişimde bulunduklarını söylediler. Atlas, son sayısında Akdeniz Bölgesi'ni ‘‘Akdenizim’’ başlığıyla konu olarak da işledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!