Akdeniz foku kadar değerli o da korumaya alınsın

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz foku kadar değerli o da korumaya alınsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2006 00:00

Balıkesir'in Balıklı Köyü’nde Anadolu mandasının, genetik ve morfometrik karakteri incelemeye alındı. 2005 yılı verilerine göre sayısı 105 bin 393’e düşen, Anadolu Mandası’nın yok olmaması için, Bakanlık, Türk Milli Gen Kaynaklarını Koruma Kurulu ve Hayvan Irkları Milli Tescil Kurulu harekete geçti.

Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Soysal ve ekibi, Balıkesir’in Balıklı Köyü’nde 500 mandanın, köken, tip (et-süt), renk, cinsiyet, sağrı, sırt, kuyruksokumu, vücut uzunluğu, göğüs derinliği, göğüs genişliği, göğüs çevresi ölçüleriyle ilgili ölçüm yaptı.

DNA’SI ÇIKACAK

Kan örnekleri alarak yapacakları DNA çalışmalarıyla Anadolu manda ırkının dünyadaki diğer ırklardan farklılıklarını ortaya koyacaklarını belirten Prof. Dr. Soysal, "Anadolu, on binlerce yıldır Asya, Avrupa ve Afrika arasında evcilleştirme merkezi olarak işlev görmüştür. Türkiye, koyun, keçi ve sığırın anavatanı ya da göç yolu üzerinde. Ülkenin özgün konumunun sağladığı bu durum faydaya dönüştürülmeli. Ekosistemin bir parçası olan mandaların korunması, en az, soyu tükenmekte olan Akdeniz fokları ve deniz kaplumbağaları Caretta Carettalar kadar önemlidir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!