Akdeniz foklarına koruma

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz foklarına koruma
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2001 12:20

Karaburun Yarımadası'nadki Sualtı Araştırmalar Derneği tarafından Akdeniz fokları ve Ada Martıları koruma altına alınıyor. Fok ve martıların yaşam alanlarının tespit edilebilmesi için denizden ve karadan destek ekipleri çalışıyor.

Haberin Devamı

Karaburun Yarımadası'nda Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD/AFAG) Karaburun Projesi Koordinatörü Ozan Veryeri, Akdeniz Fokları (monachusmonachus) ve Ada Martısı (larus audounii) yaşam alanlarının belirlenmesi, belgelenmesi ve korunmasına yönelik çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Ozan Veryeri, 12 Eylül'de başladıkları ve denizden araştırma, karadan destek ekipleri şeklinde yürüttükleri çalışmaların 19 Eylül'de sona ereceğini söyledi. Akdeniz Foklarının dünyadaki sayılarının giderek azaldığını, Ada Martısı'nın da zaten az olarak belirlendiğini kaydeden Veryeri, şöyle konuştu:

''12-19 Eylül 2001 tarihleri arasında Karaburun yarımadası kuzey batı sahilleri boyunca Gerence Körfezi'nde Karaada, Küçükada ve Toprakada'yı kapsayacak projeye başladık. Bu projede fokların yaşam alanları, bulundukları yerler, yuvaları tespit edilmeye çalışılarak haritalanacak. Önceden tespit edilmemiş foklar varsa kimliklendirilecek. Akdeniz Foku yaşam alanlarının tespiti hem denizden araştırma hem de karadan destek ekibiyle iki koldan yürütülecek'' dedi.

Çalışmaların gündoğumundan günbatımına kadar süreceğini belirten Veryeri, geceleri ise koylarda çadır kamp kurulacağını anlattı.

Öte yandan, Karaburun Yarımadası'ndaki biyolojik çeşitlilik, 204 çeşit kuş türü, nesli azalan ve koruma altında bulunan Akdeniz Foku veAda Martısı gibi özelliklere sahip olması bölgeye özellikle yabancıların ilgisini artırdı.

Yarımadayı ziyaret eden Hollandalı gönüllüler, Akdeniz Foku yaÅŸam alanlarına gözlem turlarına çıkarken, Hollanda, ABD ve Belçika'dan turist gruplarının yörede kuÅŸ gözlemlerine katılmak üzere baÅŸvuruda bulunduÄŸu bildirildi. SAD/AFAG yetkilileri, yarımadanın doÄŸal zenginlikleri sayesinde eko-turizm oluÅŸmaya baÅŸladığını bunun geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini ifade etti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!