Güncelleme Tarihi:
Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Basın Sözcüsü Yalçın Savaş, ”Türkiye'de ilk kez Akdeniz foklarını yasal koruma altına alacak bu çalışma, bizleri çok heyecanlandırdı” dedi.
Ulusal Fok Komitesi Teknik Alt Komitesi'nin 5 öncelikli alan belirleyerek bakanlığa verdiğini belirten Savaş, bu komite tarafından Türkiye'de, Akdeniz fokunun korunmasında öncelik verilecek kıyı alanlarının “Gökçeada (Çanakkale), Foça ve Karaburun Yarımadası, Alaçatı-Sığacık arası (İzmir), Bodrum Yarımadası ve Adaları (Muğla) ve Gazipaşa-Taşucu arası (Antalya-Mersin)” olarak belirlendiği anlattı.
Söz konusu alanlarda halen “Pilot Koruma Bölgesi” uygulaması bulunduğunu, ancak gerekli çalışmanın sonunda alanların bunun 4 katına çıkacağını ifade eden Savaş, şöyle konuştu:
“Biz, Türkiye'deki fok yaşam alanları içinde öncelik verilmesi gerekenleri 4 yıl önce Bakanlığa verilmiştik. Yerel çabalarla bu alanlara tekne girişi ve avlanma yasağı getirilmişti. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin başlattığı bu çalışmayla Akdeniz fokları için Türkiye'de ilk defa yasal olarak koruma alanı ilan edilmiş olacak.”
Savaş, Foça dışındaki diğer 4 alanda statüyle ilgili sıkıntılar bulunduğunu söyledi. Foça'da özel koruma alanının büyük bölümünün denizde olması nedeniyle sıkıntı çekilmediğini belirten Savaş, “Bu geniş alanlarda çok değişik ekonomiler ve insan faaliyetleri barınıyor. Bunların düzenlenmesiyle ilgili sıkıntıların aşılması gerekiyor” diye konuştu.
Yapılan yasal düzenleme çalışmalarının sadece Akdeniz fokları için değil, caretta caretta kaplumbağaları başta olmak üzere nesli tükenme tehlikesi altındaki birçok deniz canlısını da yakından ilgilendirdiğini belirten Savaş, bu alanların oluşturulmaması halinde Akdeniz foklarının tümüyle yok olabileceğini söyledi.
Savaş, bu çalışmaların bakanlığın yanı sıra üniversite, gönüllü kuruluşlar ve SAD-AFAG'ın da üyesi olduğu Ulusal Fok Komitesi aracılığıyla yürütüldüğünü hatırlattı.
TÜRKİYE'DE 100 KADAR KALDI
20. yüzyılın başına kadar, onbinlerle ifade edilen Akdeniz foku sayısı, yaşam alanlarının yok edilmesi veya bozulması, aşırı veya yasadışı balıkçılık, kasti öldürme, turistik dalış faaliyetleri ve deniz kirliliği nedeniyle azaldı. Akdeniz foku, bugün çoğunlukla Yunanistan ve Türkiye kıyılarıyla Atlantik Okyanusu'nda Batı Sahra-Moritanya sahillerinde yaşıyor. Dünyada 500-550, Türkiye'de ise 100 kadar Akdeniz foku bulunuyor.
ANTALYA KÖRFEZİ'NDEKİ BALIK ENVANTERİ ÇIKARILIYOR
Akdeniz Üniversitesi (A.Ü) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan İkiz, “Akdeniz balık çeşitliliği açısından zengin, miktar bakımından fakirdir” dedi.
Prof. Dr. İkiz, Antalya Körfezi'ndeki balık envanterini çıkarmak amacıyla 6 aydır çalışma yürüttüklerini söyledi. Balık envanteri için Antalya Körfezi'nden bugüne kadar 90 örnek alındığını anlatan İkiz, “Gazipaşa'dan Kaş'a kadar olan alanda balık örneklerini ve miktarını alarak Antalya Körfezi'ndeki balık envanterini çıkarmış olacağız” dedi.
Antalya'daki balık envanteri çalışmalarının 2005 yılı içinde tamamlanacağını bildiren Ramazan İkiz, çalışmalar sırasında Külah Balığı, Kelebek Balığı gibi Antalya Körfezi'nde bulunmayan balık türlerine rastlandığını belirtti.
Envanter çalışmalarının fakültenin Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cenkmen Beğburs tarafından yürütüldüğünü belirten İkiz, Türkiye'de 500'ün üzerinde balık çeşidi bulunduğunu, bu balıkların 400'den fazla çeşidinin ise Akdeniz'de yaşadığını söyledi. İkiz, “Akdeniz balık çeşitliliği açısından çok zengindir. Ancak balık miktarı açısından ise fakirdir” şeklinde konuştu.
BALIK MÜZESİ
Su Ürünleri Fakültesi'nde balık müzesi kurulması için çalışma yaptıklarına değinen İkiz, şunları söyledi:
“Balık envanteri yapılırken, bulunan balık çeşitleri birer kapta muhafaza ediliyor. Balık müzesi için şimdilik 30 dolap alındı. Yakalanan balık türleri saklama kaplarında müzeye konulacak. Yanında da balığın adı, özellikleri yazıyla anlatılacak. Müzeye ilk etapta Akdeniz'deki balık türleri konulacak. Ancak müze genişletildikçe Türkiye'yi çevreleyen denizler ile göl ve akarsulardaki tüm balık çeşitlerinin bulundurulması amaçlanıyor. Müze, bu özellikte Türkiye'de kurulan ilk balık müzesi olacak. Müzenin kurulması için balık türleri ve müze yeri hazırlanıyor.”