Güncelleme Tarihi:
Projeler yarıştı
Çevre sorunlarına karşı çözüm amacıyla düzenlenen 8. Çevre Projesi Yarışması’nda birinciliği Gaziantepli iki öğrencinin ortak projesi kazandı.
ANTALYA Yılmaz ve Fatih Kolejleri tarafından düzenlenen 8. Çevre Projesi Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
Dünyanın karşı karşıya olduğu ciddi çevre sorunlarına karşı çözüm üreten 13-19 yaş grubu öğrencilerin katıldığı proje yarışmasında, muz kabuğundan gübre üretmeden, fiberoptik deprem algılayıcısına kadar, 52 değişik proje yarıştı.
Prof. Dr. Orhan Kural, Prof. Dr. Ferruh Ertürk, Prof. Dr. Mehmet Karpuzcu, Prof. Dr. İzzet Öztürk, Prof. Dr. Asım Saçlı, Doç. Dr. Göksel Açin ve Doç.Dr. Barik Salih'den oluşan jüri, birbirinden ilginç projeler arasında seçim yapmakta zorlandı.
ÖDÜLLER VERİLDİ
Yarışmada, Gaziantep Emine Nebioğlu Koleji'nden Onur Demir ve Hakan Turan tarafından hazırlanan, ‘‘Sumak ekşisi metal komplekslerinin doğal tekstil boyar maddesi olarak kullanılabilirliğinin incelenmesi’’ projesi birinci seçildi.
İkinciliği ise İstanbul Özel Darülşafaka Lisesi öğrencileri Raziye Saykılı ve Orhan Orhan tarafından hazırlanan ‘‘Borik Ait fabrikası alçılı atığının kullanılarak yeni bir yapı malzemesi olan alker üretimi’’ araştırması aldı.
Yarışmanın üçüncüsü de, Gaziantep Sungunoğlu Fen Lisesi öğrencilerinden Bahaeddin Nabıkoğlu'na ait ‘‘Pamuk saplarından düşük maliyetli ve daha dayanıklı MDF Üretimi’’ projesi oldu.
ECEVİT KUTLADI
Birinciye 200, ikinciye 150 üçüncüye ise 100 milyon lira ödül dağıtılan yarışmada, 13 projeye de mansiyon ödülü verildi.
Ayrıca ikinci olan Raziye Saykılı ve Orhan Orhan'ın projelerinin, Amerika'da düzenlenen Çevre Olimpiyatları'na katılaması kararlaştırıldı. Dereceye giren öğrencilere, ödüllerini, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Akyüz ile çok sayıda bilimadamı ve öğrencilerin izlediği yarışmaya, davetli olmasına rağmen katılamayan Başbakan Bülent Ecevit, gönderdiği telgrafla öğrencileri kutladı. Volkan GÜRAK/ANTALYA DHA
Kalem satıp fidan diktiler
ANTALYA Kaleiçi Rotaract Kulübü üyeleri, Topallı Köyü yakınlarındaki 200 dönümlük bir alana, 2 bin çam fidanı dikti.
Özel olarak yapıp sattıkları kalemlerden elde edilen gelirle, 2 bin çam fidanı diken gençler, ‘‘Diğer sivil toplum örgütlerini de bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz’’ dediler.
Saydam gösterisi
AKDENİZ Üniversitesi'nde, Fen Edebiyat Fakültesi'nin eğitime başlayışının 10. yıldönümü kutlamaları, çeşitli etkinliklerle sürüyor. Etkinlikler çerçevesinde, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Gökçeoğlu, Avrupa'nın bazı bota
nik bahçelerini tanıtan saydam gösterisi eşliğinde, bir konferans verdi. Fen Edebiyat Fakültesi anfisinde düzenlenen konferansta, Rektör Yardımcısı Mustafa Gökçeoğlu'nun çektiği dialar, izleyenlerin beğenisini kazandı.
Herkes saygılı olmalı
ÇEVRE Ödülü için düzenlenen toplantıda, kapalı mekanda sigara içilmesi yüzünden çıkan tartışma sonucu, ünlü sinema oyuncusu Kadir İnanır ile mahkemelik olan İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Kural, çevre adına hukuk mücadelesi verdiğini söyledi.
Geçtiğimiz günlerde duruşması yapılan ve yönetmen Sinan Çetin ile şovmen Okan Bayülgen'in de tanık olarak katıldığı dava, 2 ay sonraya ertelendi.
Bir etkinlik için Antalya'da bulunan davacı Kural, ‘‘Herkes çevre kurallarına uymak zorunda. Halka örnek olması gereken sanatçılar, hem yasaları hem de insan sağlığını ciddiye almak zorunda. Ben bu davayı örnek olsun diye açtım’’ dedi.
‘‘Çevre adına uyarıda bulunduğum Kadir İnanır, bana tehditler yağdırınca, davacı oldum. Benim tavrım, çevre adına alınmış bir tavır. Bunun dışında, benim kendisiyle hiç bir şahsi meselem yok. Sanatçılar, yasayı çiğneme hakkına sahip değildir.’’ Prof. Dr. Orhan Kural ile sinema oyuncusu Kadir İnanır'ın çevre kavgası, 5 yıl önce başladı. İstanbul'da düzenlenen Çevre Ödülü Töreni'nde bir konuşma yapan Prof. Dr. Kural, toplantı anında sigara içen sinema oyuncusu Kadir İnanır'ı uyarıp, kapalı mekanda sigara içilmemesi gerektiğini söylemişti.
Buna tepki gösteren Kadir İnanır ise, ödül töreninden sonra verilen kokteylde, içtiği sigaranın dumanını çevreci bilimadamının suratına üfleyip, kendisine ‘‘bunak’’ diye hitap etmişti..