Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Onlar gönüllü rehber

DOĞAL Hayatı Koruma Derneği'nce, 1997 yılında başlatılan Kıyı Yönetimi ve Turizm Projesi kapsamında, Çıralı'da düzenlenen Amatör Doğa Rehberliği kurslarına devam eden gençler, önümüzdeki yaz sezonunda yerli ve yabancı turistlere rehberlik yapıp, Olympos Antik Kenti çevresindeki ekolojik değerleri tanıtacaklar. DHKD'nin üç yıldır devam eden eğitim çalışmalarına bu yörede yaşayan 20 gencin katıldığı, aynı projenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Belek'te de sürdürüldüğü bildirildi.

bBakanları kınadılar

Çevreciler, Akkuyu’da nükleer santral yapılmasını istemiyor.

Fay hattına yakın olan Akkuyu'ya, eski bir teknoloji ile pahalı enerji üretecek nükleer santral yapılmasına olan tepkiler, giderek artıyor.

BAKANLAR Kurulu'nun, Mersin Akkuyu'da yapılması tasarlanan, nükleer enerji santralı ihalesine ilişkin kararına, çevreciler tepki gösterdi.

Çevre Girişimcileri Derneği, dünyada pazarı kalmayan nükleer santral şirketlerinin, can simidi olarak Türkiye'de tutunmak istediklerini belirterek, Bakanlar Kurulu'nun alınan kararı iptal etmesini istedi.

Bakanlar Kurulu kararını ve karara imza atan bakanları kınadıklarını açıklayan Dernek Başkanı Avukat Murat Bulat, fay hattı yakınındaki bir alana, nükleer santral yapılamayacağını bildirdi.

KARAR UYGULANAMAZ

Bulat, Akkuyu Nükleer Santrali'nin, 25 yıl önce planlandığını, bilim ve teknolojinin olağanüstü hızla geliştiği günümüzde, 25 yıl öncesinin verilerine göre alınan kararın uygulamaya konmasının mümkün olmadığını belirtti.

Başkan Bulat, ‘‘Bütün insanlık, nükleer enerji santralı belasından hızla kaçmaya çalışırken, Türkiye'nin aynı hızla nükleer santrallere doğru koşması, kabul edilemez bir tutum’’ dedi.

PAHALI TEKNOLOJİ

Avukat Bulat çevreci kuruluşun tepkilerini şu sözlerle anlattı: ‘‘ Daha nükleer santral yapılmadan Çernobil ve İkitelli kazaları ile nükleer acıyı yaşamış olan bir ülkede, birim maliyeti bir çok enerji türüne göre pahalı olan bir teknoloji seçimi nasıl yapılabilir?

‘‘Ülkemizin Yüzde 96'sının deprem bölgesinde olduğunu öğrendikten, başımıza ne gibi felaketler gelebileceğini 17 Ağustos depreminde gördükten sonra, Ecemiş fay hattının 25 km yakınındaki bir bölgeye nasıl nükleer enerji santrali kurulabilir? ‘‘Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili olarak almış olduğu karar nedeniyle, Bakanlar Kurulu'nu ve bu karara imza atan sayın bakanları kınıyoruz.

Deniz küstü

KENTSEL atıklarla başlayıp, zehirli tarım ilaçları ile süren kirlenme, Akdeniz'de yaşamı zorlaştırırken, bu olumsuzluklara bir de katil yosunların eklenmesi, deniz canlıları için büyük tehlike oluşturmaya başladı.

Yakın zamana kadar, Akdeniz'in en lezzetli balıklarının yaşadığı Antalya sahillerinde, artık oltalar ve ağlar boş çıkıyor. Yine de, şu ana kadar deniz kirliliğini önleme konusunda, ciddi önlemler alınabilmiş değil. Zehirli tarım ilacı kutularının geri toplanması konusundaki girişimler de sonuçsuz kaldı.

ÖNLEM ALINMIYOR

Kötü geçen turizm sezonunda, bazı turistik tesislerin tasarruf amacıyla arıtmalarını çalıştırmayıp, atıkları denize deşarj ettikleri şeklindeki iddialar ise tüyler ürpertici.

Diğer yandan, Akdeniz'de hızla yayılmaya başlayan katil yosunların bazı türleri bizim sahillerimizde de görülmeye başlandı. Bu konuda bilimadamlarımızın yanı sıra, 9 Eylül ve ODTÜ başta olmak üzere bazı üniversitelerimizin sualtı grupları katil yosunları sürekli gözlüyor.

Ancak, devletin henüz katil yosunlara karşı almış olduğu ciddi bir önlem yok. Deniz kirliliği konusunda ciddi hiçbir önlemin alınmamış olması, Akdeniz sahillerindeki etkisini yavaş yavaş göstermeye başladı. Bunların başında, balıkçıların, avdan elleri boş olarak dönmesi geliyor. Kimileri katil yosunun bizim denizlerde de etkili olmaya başladığını öne sürüyor.

Turist doğa istiyor

TURİZM adı altında doğal güzelliklerin beton yığınına döndüğü Antalya sahillerinde, yabancı turistler, otel lüksünden çok doğayla bütünleşmek istiyor.

İngiltere'de yayınlanan ve genç gezginlere hitabeden TNT Magazin'in 1999 yılı sonunda, dünyanın en favori konaklama tesisleri arasında birinci olan Olympos yakınındaki Kadir Kaya'ya ait ağaç kondu tesisler, kış mevsiminde bile dolu.

Özellikle genç gezginlerin tercih ettiği Kadir's Yörük Top Tree House'ın kulübeleri otantik Türk el sanatlarıyla döşeli.

BAŞARININ SIRRI

Yüksek ağaçların gövdesindeki kulübelere ağaç merdivenle çıkıp, yer yatağında yatan ve yer minderlerinde oturan turistler, bu keyfi 5 yıldızlı otellerde yaşayamadıklarını söylüyorlar.

Tesisin sahibi Kadir Kaya, beton yığınıyla turizm yapma zihniyetini doğru bulmadığını belirterek, başarısının sırrını şu sözlerle açıkladı: ‘‘Ülkemize gelen turistler, doğayla bütünleşmek istiyor. Beton yığınıyla bunu veremezsiniz.

‘‘Doğal ortamda onlara tatil yapma imkanı sağlar, Türk gelenekleriyle onları misafir ederseniz, bu gençlerin hepsi birer gönüllü Türk misyoneri olur ve ülkemizin tanıtımını yapar.

‘‘Biz bu düşünceyle yola çıktık ve başardık. Şu anda 2000 yaz sezonu rezervasyonlarımız dolu. Biz bu başarıyı reklamla sağlamadık. Sadece dürüst ve saygılı hizmet verdik.’’

Patara'da barış rüzgarı

GEÇTİĞİMİZ aylarda, peşpeşe kundaklanarak yakılmak istenen Patara Antik Kenti, sessizliğe büründü. 2 ay gibi kısa bir sürede, 15 kez yangın çıkan Patara'da, failler henüz bulunamazken, geçtiğimiz hafta antik kentin bulunduğu Gelemiş Köyü'nde bir toplantı yapıldı.

Kazı istasyonundaki toplantıya, çalışmaları yapan Akdeniz Üniversitesi öğretim görevlileri, jandarma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Yangınların, SİT alanı içinde kaçak yapılaşmaya göz yummayan kazı ekibine gözdağı verme için çıkarıldığı kesinlik kazandı. Yangınların hiç kimseye rant sağlamayacağı vurgulandı.

Yeşil dostları

Gönüllü TEMA'cı Özel Manavgat Koleji öğrencileri, çevreye olan duyarlılıklarını sahneledikleri piyesle bir kez daha ifade etti. Bir köyde ağaç ve yeşile duyarlı olmayan bazı köylüleri konu alan oyunda, bir grup doğaseverin, bu kişileri yeşile ve doğaya karşı daha duyarlı hale getirmeyi başarması anlatılıyor. Faruk TURHAN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!