Akdeniz’de Çevre

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de Çevre
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Tarih doğaya yeniliyor

ANTALYA Bölgesi'nde binlerce yılın yorgunluğunu taşıyan tarihi eserler doğaya yenik düşüyor. Kekova'da, eski çağlarda meydana gelen deprem sonucu denizin içinde kalan ve turizm kataloglarını süsleyen Anıt Mezar da, doğanın gücüne daha fazla dayanamayan eserlerden en önemlisi.

Yoğun nem ve deniz suyunun yanı sıra güneşinde etkisiyle çatlamaya başlayan mezarın taşları, birkaç yıl içinde bu tarihi mirasının da yok olacağı sinyallerini veriyor. Kale'deki Noel Baba Kilisesi'nı de benzer bir geleceğin beklediği görülüyor. Su altında kalan kilisenin mozaikleri ve duvar resimleri birer birer siliniyor.

Geleceğin barış umudu: Su

Yorgun gezegenimizde, çevre kirliliği başta olmak üzere çeşitli etkilerden dolayı başlayan kuraklık, ekolojik dengeleri bozuyor. İnsanoğlunun tüm uyarılara rağmen çevreyi katletmedeki ısrarcı tutumu dünyamızı kötü bir sona doğru sürüklüyor.

Strateji uzmanlarına göre, önümüzdeki yıllarda su, önem bakımından petrolü sollayacak. Daha şimdiden sanal su savaşı senaryoları hazırlayanlara bile rastlanıyor. Suyun önemi giderek arttıkça doğal olarak dünyanın gözü de Türkiye'nin üstüne çevriliyor.

Kirlenmeden korunabilmiş ender akarsularımızdan biri de Manavgat Irmağı. En sağlıklı suların başında gelen Manavgat Irmağı'nda 122 milyon dolar harcanarak gerçekleştirilen Barış Suyu Projesi ise gelecekte bölgesel barışın en önemli etkenlerinden biri olacağa benziyor. Geçtiği topraklara bereket veren Manavgat nehri, şimdilerde uluslarası ilişkilerde önemli rol oynuyor. Manavgat Şelalesi de turizmde önemli bir cazibe merkezi.

Topraksız tarım dönemi

TARIMSAL alanlarda yıllardır bilinçsizce kullanılan kimyasal ilaçlar toprağı zehirlemeye devam ededursun, bilim adamları da bu sorunla mücadele için kolları sıvadı. İnsanların yarattığı kirlenmeyle mücadele etmekte yorgun düşen doğa zehirli atıkları tekrar geri göndermeye başlayınca, insan zekası da topraksız tarım yapmanın yollarını aramaya başladı.

Hollanda ve İsrail'den sonra ülkemizde de topraksız tarım yapma deneyleri başarılı sonuçlar verdi. Turfanda sebzeciğin en yoğun olduğu Antalya bölgesinde Akdeniz Üniversitesi topraksız ortamda turfanda sebze üretimini gerçekleştirdi. Bu uygulamada bitkilere besinler sıvı olarak veriliyor.

Olympos'a makyaj

Antalya'nın en önemli ziyaret alanlarından biri olmasına rağmen gezilmesi zor olan Olympos Antik Kenti'ne yeni bin yüze kavuştu. Antalya İl Kültür Müdürlüğü, antik kent içindeki çalıları keserek rahat yürünmesini sağladı. Anıt mezarların bulunduğu kentin nekropolü ile tiyatro ve agoranın bulunduğu alanlara açılan yollar, yeniden düzenlenerek antik çağın bu önemli yerleşim alanına değişik bir çehre kazandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!