Akdeniz’de 24 saat Heron nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz’de 24 saat Heron nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 00:00

Jerusalem Post’a göre İsrail, Türkiye’ye de sattığı insansız uçaklarıyla Akdeniz’deki doğalgaz aramaları yüzünden anlaşmazlık yaşadığı Lübnan’la ilgili keşif yapmaya başladı. Hizbullah’ın sondaj sahalarını hedef alabileceği korkusuyla 24 saat boyunca gözlem uçuşları yapıyorlar.

İSRAİL ile Lübnan Hizbullah’ı arasındaki husumet denize taşındı. Hizbullah liderlerinden Naim Kasım’ın “Lübnan’ın deniz egemenliğinin ne pahasına olursa olsun koruyacağız” açıklaması İsrail ordusunu alarma geçirdi. Jerusalem Post Gazetesi’ne göre İsrail kabinesi, Akdeniz’de iki ülke arasında tartışmalı münhasır ekonomik bölgede kurulan İsrail’e ait açık deniz doğalgaz kuyularını korumak için insansız hava araçlarının (Heron) 24 saat devriye uçuşu yapmasına karar verdi. İsrail geçen ay Lübnan’ın itirazlarına rağmen tek yanlı olarak kendisine ait bir münhasır ekonomik bölgenin sınırlarını ilan etmiş ve Akdeniz’deki doğalgaz yataklarını işletmek için sondaj çalışmalarına başlamıştı. Lübnan, İsrail’e daha fazla alan sunan bu haritaya şiddetle itiraz ederken, İsrail, Sarah ve Mira adını verdiği yeni doğalgaz yatakları bulduğunu açıklamıştı.

Füzeler İran’dan iddiası

İsrail, Hizbullah’ın doğalgaz kuyularına patlayıcı yüklü gemiler veya gemisavar füzeleri ile saldırı gerçekleştirmesinden endişe ediyor. İsrail istihbaratı geçen hafta Hizbullah ve Hamas’ın İsrail limanları ve açık deniz doğalgaz platformlarını vurabilecek kabiliyette gelişmiş füze sistemleri elde ettiğini ileri sürmüştü. İddiaya göre füzeler İran’da.

Ankara’dan TelAviv’e kınama

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, İsrail hükümetini, Doğu Kudüs’teki Har Homa yerleşiminde 900’ün üzerinde yeni konut inşaa edilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek kınadı. Mavi Marmara krizinin ardından Ankara ve TelAviv arasındaki “özür” krizi sürerken, dün Dışişleri Bakanlığı’ndan da İsrail’e kınama geldi. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bir yandan Filistin tarafıyla müzakerelere dönülmesi çağrısında bulunan İsrail Hükümeti’nin diğer yandan tüm uluslararası çağrıları dikkate almayarak yasadışı yerleşimlere devam etmesini ve taraflar arasında tesis edilmesine çalışılan güven ortamını daha da zayıflatmasını kabul edilemez buluyoruz.”

‘Küstah’ açıklamasına yanıt yok

20 Ağustos’ta açıklanması beklenen Mavi Marmara baskınına ilişkin BM raporu öncesinde, İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon’un, “Türkiye’nin özür talebi küstahlık” açıklamasına ise Ankara’dan yanıt gelmedi. Diplomatik kaynaklar, “Türkiye’nin bu konudaki görüşü net. Özür ve tazminat taleplerimizde bir değişiklik yok” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!