Akdamar’da çan 2’nci kez çaldı

Güncelleme Tarihi:

Akdamar’da çan 2’nci kez çaldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2011 00:00

Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan tarihi Surp Haç Kilisesi’nde geçen yıl 95 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ayin, dün tekrarlandı.

Haberin Devamı

Surp Haç Yortusu nedeniyle düzenlenen ayin için aralarında yurt dışından gelenlerin de bulunduğu yaklaşık 2 bin Ermeni Ada’ya geldi.

AKDAMAR'DA BULUŞMA / FOTOGALERİ

Cepten çan sesi

Geçen yılki ayini yöneten Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan bu kez ayine katılanlar arasında yer aldı. Ayini, Episkopos Sahap Maşaliyan yönetti. Ayin, bir papazın cep telefonundan çan sesinin mikrofona verilmesiyle başladı.

Mum geliri Somali’ye

Ayine Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Osman Şahin ve Van Vali Yardımcısı Atay Uslu katıldı. Tarihi kiliseye ayin sırasında sadece 60 kişi alındı. Bu yıl dışarıda kalanlar için sinevizyon kurulmadı. Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua eden Ermenilerin bazıları ağladı. Kilisede yakılan mumların satışından sağlanan gelirin Somali’ye gönderileceği açıklandı. Ayin için güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuldu. Yaklaşık 450 polis ve güvenlik görevlisi, ayinin sorunsuz geçmesi için çalıştı. Sağlık Bakanlığı’na ait bir ambulans helikopter kilisenin yanında beklerken, bir polis helikopteri de havadan güvenlik sağladı. Van Gölü’nde de sahil güvenlik botları ile Arama Kurtarma Birliği ekipleri tur attı.

Sayı azalması normal

Ayinden sonra gazetecilere açıklama yapan Aram Ateşyan, şunları söyledi: “Bugün, geçen yıl olduğu gibi ayinimizi yapmak, dualarımızı okumak ve dileklerimizi Tanrı’ya iletmek için buradayız. Dileklerimiz daima ülkenin huzuru, toplumların ve insanların kardeşçe birlikte yaşamaları içindir. Adaya gelenler bizim hacı adaylarımız. Geçen yıl 7 bin kişi vardı, bu yıl daha az. Her yıl aynı sayıda insanın beklenmesi yanlış. Gitgide sayı düşecek, normal ayine dönüşecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!