Sefa KAPLAN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2007 00:00
Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ara Sarafian, Türk ve Ermeni aşırı milliyetçilerinin Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin açılışının önemini kavrayamadıklarını savundu. Sarafian "Açılış bir barış teklifidir" dedi.
TTK Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu ile birlikte yapacağı Harput incelemeleri son anda iptal edilen Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ermeni tarihçi Ara Sarafian, Türk ve Ermeni aşırı milliyetçilerinin zihninin aynı şekilde çalıştığını belirterek, "Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin restore edilip açılması önemli bir barış teklifidir" dedi. Sarafian, Türkiye’de Ermeni meselesi konusunda ordu ile hükümet arasında görüş farklılıkları olduğunu da iddia etti. Sarafian, açılış için Ermenistan’dan gelecek heyetin Van’a direkt uçuşuna imkán veren hükümet kararının, Genelkurmay’ın karşı çıkması üzerine iptal edilmesinin bunun somut bir göstergesi olduğunu söyledi.
Ara Sarafian, Türk ve Ermeni aşırı milliyetçilerinin Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nin açılışının önemini kavrayamadıklarını da savunarak, bunun uzlaşma yolunda atılmış son derece önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu kararların arkasında Başbakan Erdoğan’ın bulunduğunu vurgulayan Sarafian, Ermenilere ait diğer kültür varlıklarının
da restore edilip korunması durumunda, Türkiye’nin Ermenilerin önemli bir kısmının desteğini kazanabileceğini de aktardı. Ermeni ulusalcıların bir süredir kültürel soykırım tezlerini işlediğini hatırlatan Sarafian, Akdamar’daki restorasyonunun, "kültürel soykırım" iddialarına karşı verilmiş net bir cevap olarak son derece önemli olduğunu belirtti ve bu adımın Ermeni Diasporasında şaşkınlık yarattığını söyledi.
Sarafian, geçtiğimiz sene Van Müzesi’ni gezerken müzeyi bomboş gördüğünü vurgulayarak "Van’da sivil otoritelerin Ermeni karşıtı sergiyi kaldırmak için böyle bir yönteme başvurduğu söyleniyordu. Doğru ise, boş müze, açıklık ve demokratikleşme süreci yaşayan Türkiye’nin bir örneğini teşkil ediyor demektir" dedi.
Anıt müzeRESTORASYONU tamamlanan Akdamar Kilisesi, 16 ülkeden 280 kişilik bir davetli topluluğunun katılımıyla 29 Mart tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla
Koç tarafından açılmıştı. Anıt müze olarak açılan kilisenin kubbesine haç konulmaması da tartışma yaratmıştı.