Akciğere kaçan düdük hastanede çıkarıldı

Güncelleme Tarihi:

Akciğere kaçan düdük hastanede çıkarıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2009 13:33

YOZGAT'ta, 11 yaşındaki Hüseyin Kocakafa yolda bulduğu düdüğü üflemek isterken nefes borusundan akciğerine kaçtı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan çocuğun boğazına kaçan düdük özel bir teknikle çıkarıldı.

Haberin Devamı

Yozgat'ın Akdağmadeni İlçesi'nde oturan ilköğretim 5'inci sınıf öğrencisi Hüseyin Kocakafa, yolda bulduğu düdüğü üflerken nefes borusu yoluyla akciğerine kaçırdı. Düdük nefes borusuna kaçtıktan sonra küçük çocuk ailesine durumu haber verdi. Ailesi çocuklarını ilk olarak Akdağmadeni Devlet Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından Hüseyin Kocakafa, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Ekber Şahin ve Dr. Veli Özbek'in müdahaleleri ile düdük çıkarıldı. Müdahale ile ilgili bilgi veren Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, “Genel narkoz altında, ışıklı boru tekniği ile düdük çıkarıldı. Çocuğun sağlık durumu gayet iyi, nefes alma verme de herhangi bir sorun yaşamıyor. Çocuğun tek şanslı tarafı, yuttuğu cismin her iki tarafının da açık olması. Bu sayede nefes almaya devam edebilmiş” dedi.

NEFES BOĞAZINA KAÇAN İLGİNÇ MADDELER

Prof. Dr. Melih Kaptanoğlu, bölümlerinde bu tür problemlerle sık sık karşılaştıklarını belirterek, ailelerin özellikle çocuklar konusunda duyarlı olmalarını istedi. Prof. Dr. Kaptanoğlu, “Bazı şeylere dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kalem kapakları. Çocukların soluk borusunun çapları bu kapaklar kadardır. Bu kaçtığında nefesinin tamamına yakınını tıkıyor. Hastalar ciddi solunum sıkıntısıyla geliyor. Bunun dışında çok çeşitli şeylerlle karşılaşıyoruz. Oyuncak parçaları, yaşlı kişilerde diş protezler, kemik parçları, et parçaları, bir de türban iğneleri nefes borusuna kaçabiliyor. Bunlar tehlikeli yabancı cisimler. Çıkarılırken hasar verebiliyor. Aileler çocuklarına sokağa gönderdiklerinde bazı şeyler konusunda dikkat etmeleri gerkir. Oyuncakları, aldıkları çikolataları denetlemek gerekir. Bazı şekerlerin içine oyuncak konabiliyor. Bunlar nefes borusuna kaçabiliyor. Küçük çocuklara fındık fıstık kabuklu yemiş veriliyor. 3-5 yaş arasındaki çocuklara denetimsiz kuruyemiş verilmemesi gerekiyor” dedi. Daha önceki operasyonda çıkarılan, topli iğne, diş, kalem kapakları gibi maddeler dikkat çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!