ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 14:41
Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, şirket olarak geçen yıl toplam 600 bin ton civarında başka sanayilerin atıklarını kullandıklarını, bu yıl ise 800 bin ton atık kullanmayı hedeflediklerini belirterek, “Birkaç yıl sonra 1 milyon ton atık kullanır hale geleceğiz.
Biz çimentoculuğu bıraktık, birçok insanla beraber çöp peşindeyiz. Çevreyi kirletmek bu kadar kolay olmasın, biz de böyle bir ortamda kendi işimizi yapalım” diye konuştu.
Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortaklığı ile faaliyet gösteren Akçansa Çimento Genel Müdürü Mehmet Göçmen ve şirket yöneticileri düzenledikleri basın toplantısında, 2007 mali sonuçlarını değerlendirdi ve sektöre ilişkin beklentilerini açıkladı.
Göçmen, şirketin cirosunun önceki yıla oranla yüzde 20 büyüyerek 690.6 milyon YTL’ye ulaştığını, 2007 yılında 185.8 milyon YTL net kar elde ettiğini açıkladı. Akçansa’nın yurt içi çimento satışlarının yüzde 21 artışla 5 milyon tona ulaştığını ve bu satış hacmiyle önemli bir rekora imza atıldığını belirten Göçmen, toplam 26 tesiste 3.2 milyon metreküp olarak gerçekleşen hazır beton satışları ise en yüksek hacmine çıktığını ifade etti.
Göçmen, geçen yılın, Akçansa’nın kurulduğu 1996 yılından sonraki ikinci dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, “2006 yılında temelini attığımız Çanakkale’deki fabrikamızı tamamladık ve ilk klinker üretimimizi başarıyla gerçekleştirdik. 2007 yılında Ladik Çimento’yu 158 milyon dolar bedelle satın alarak bünyemize kattık. 2007 yılında Akçansa olarak 300 milyon doların üzerinde yatırım yaptık” dedi.
Göçmen, tamamı öz kaynaklardan karşılanan Çanakkale Fabrikası’ndaki ikinci üretim hattının 12 Mart tarihinde devreye girdiğini, yeni yatırımla beraber 1.9 milyon ton olan kapasitelerinin 3.8 milyon tona çıkacağını kaydetti.
“LADİK ÇİMENTODA GÜNDE 2 BİN 100 TON ÜRETİM YAPIYORUZ”
On beş aylık hukuki süreç sonrasında Mayıs 2007’de Akçansa bünyesine katılan Ladik Çimento’da günlük üretim kapasitesini artırdıklarını vurgulayan Göçmen, altı ay süren kısa entegrasyon süreci içerisinde yaptıkları modernizasyon yatırımı ile günlük klinker üretim kapasitesini hedeflenen düzeyin üzerine çıkardıklarını anlattı. Göçmen, Ladik’in Akçansa yönetimindeki bu ilk yılında fabrikaya önemli bir büyüme ivmesi kazandırmasının yanı sıra fabrikanın tüm teknik parametrelerini kendi standartlarımıza uyumlu hale getirdiklerini ve bankalardan daha iyi bir bilgi işlem sistemine sahip olmaları dolayısıyla fabrikayı entegre etmelerinin bir saat sürdüğüne dikkat çekti. Mehmet Göçmen, “Türkiye için yüz akıyla Ladik Çimento’yu aldık. Bir yılda 400 bin ton üretim yapan fabrika, 7 ayda bu rakama ulaştı. Bu yılsonu için Ladik’te 700 bin ton klinker üretmeyi hedefliyoruz. Ladik, günde 2 bin 100 ton üretim yapan bir fabrika haline geldi” dedi.
Akçansa Çimento olarak Çanakkale’nin tüm yıl çalışacağı varsayımıyla toplam klinker kapasitesinin 6.5 milyon tona ulaşacağını anlatan Göçmen, bütün yatırımlarla toplam çimento üretiminin 9 milyon tona ulaşmasını, bu yılsonunda da 6.5-7 milyon ton iç ve dış satış yapılmasını hedeflediklerini ifade etti.
3 YILLIK YATIRIMLA ENERJİMİZİN YÜZDE 26’SINI KENDİMİZ KARŞILAYACAZ”
Türkiye’nin enerji açığının, yakıt ithalatıyla da cari açığın arttığını belirten Göçmen, Akçansa olarak alternatif yakıtlar ve yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Yakıt ve enerjinin maliyetlerinin yüzde 60’ını oluşturduğuna dikkat çeken Göçmen, 2006-2007 yıllarında alternatif yakıt kullanımına yönelik 5 milyon 756 bin dolar yatırım yaptıklarını, atık, rüzgar ve diğer yenilenebilir kaynaklara da 40 milyon dolara yakın para harcayacaklarını söyledi. Göçmen, Çanakkale fabrikasında kuracakları rüzgar santraliyle 10 mw, Çanakkale 2. hattı ile beraber 2 fırının atık ısılarından da 15 mw elektrik üretimi gerçekleştireceklerini bildirdi. Göçmen, “Akçansa olarak 3 yılda; atık ısılar, rüzgar enerjisi gibi enerji kaynaklarına yatırım yaparak harcadığımız enerjinin yüzde 26’sını kendimiz karşılar hale geleceğiz” diye konuştu. Göçmen ayrıca, gönüllü olarak karbondioksit ihracatına talip olduklarını ve 2008’de bunun için başvuruda bulunacaklarını bildirdi.
“ÇİMENTOCULUĞU BIRAKTIK, ÇÖP PEŞİNDE KOŞTUK”
Çimento sektörünün pis ve çevreyi bozan bir sektör olarak algılandığına işaret eden Mehmet Göçmen, Türkiye’de çevreyle ilgili kuralların tam olarak uygulanmadığını belirtti. Göçmen, şirket olarak geçtiğimiz yıl atık tüketimine önem verdiklerini ve toplamda 600 bin ton civarında fiilen başka sanayilerin atıklarını kullandıklarını söyledi. Bu yıl 800 bin ton atık kullanmayı hedeflediklerini kaydeden Göçmen, 300 bin dolar para harcayarak Türkiye’de ilk kez atık laboratuarı kuran şirket olduklarını hatırlattı. Göçmen, “Birkaç yıl sonra 1 milyon ton atık kullanır hale geleceğiz. Biz çimentoculuğu bıraktık, birçok insanla beraber çöp peşindeyiz. Çevreyi kirletmek bu kadar kolay olmasın, biz de böyle bir ortamda kendi işimizi yapalım” diye konuştu.
“İNSANLARIN GELECEK GÜVENİNİN AZALMASI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR”
Göçmen, Türkiye inşaat sektörünün 2003’ün ikinci yarısından başlayarak hızlı büyüme sürecine girdiğini ve Türkiye’de yoğun konut talebi bulunduğunu vurgulayarak, var olan konutların yüzde 70’inin yasalara ve imara uygun olmadığını söyledi. Konut stokunda önemli değişimler yapılması gerektiğine dikkat çeken Göçmen, göçle birlikte konuta olan ihtiyacın da arttığını ve Türkiye’nin bir yılda 800 bin adet konut üretmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin istihdam açığını önemli ölçüde karşılayan inşaat sektörünün en önemli segmentini konutların oluşturduğunu belirten Göçmen, 2006 ikinci yarısından bu yana sektörün hız kestiğini ifade etti. Göçmen, faizlerin bunda etkisi olduğunu belirtirken, “İnşaat sektörünün durumu, Türkiye’de insanların geleceğe olan güvenlerinin devamıyla da alakalı. 2007 sonlarında inşaat sektörü aşağılara doğru indi. Bu da, insanların geleceği olan güvenlerinin ekonomik çalkantılardan dolayı aşağıya doğru inmesinden kaynaklanıyor” değerlendirmesi yaptı.
“TÜRKİYE TOZPEMBELİKTEN, SİYAHLIĞA KAYIYOR”
Göçmen konuşmasında çimento tüketimi ile milli gelir arasındaki bağa da dikkat çekerek, 2007 yılında kişi başına düşen çimento tüketiminin 600 kilogram olduğunu ve Türkiye’nin kişi başına çimento tüketiminde daha çok gideceği yol olduğunu vurguladı. Göçmen, “Türkiye son günlerde tozpembelikten, siyahlığa kayıyor. 2008 ve sonrasında yüzde 4’lerde büyürsek, kişi başına çimento tüketimimiz 1000 kilograma ulaştırabiliriz”dedi.
Göçmen, Rusya’da Sochi olimpiyatları ve konut yapımı dolayısıyla inşaat sektöründe patlama yaşandığını, çimento talebinin de arttığını belirterek, 3 milyon üzeri bir ürünün bu yıl Türkiye’den Rusya’ya ihraç edileceğini tahminini aktardı. Göçmen, Akçansa olarak bu ihracattan önemli bir pay almayı hedeflediklerini dile getirdi.
Türkiye önemli bir krize gitmiyorsa, 2008’in iyi bir yıl olacağı öngörüsünü aktaran Mehmet Göçmen, bu yıl Akçansa olarak 40-50 milyon dolar yatırım hedeflediklerini söyledi.