Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2003 02:05
BDDK Başkanı Akçakoca, istifa etti. Haberi Hürriyet'ten öğrenen Başbakan Erdoğan "Baskıdan söz ediyor. Bunlar şık değil" dedi.
BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın istifa edeceği haberini ayrıntısıyla Hürriyet'ten öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Baskıdan söz ediyor. Bunlar şık değil’’ dedi. Akçakoca da, ‘‘Neyin şık, neyin olmadığını tarih gösterecek’’ diye konuştu.
ENGİN Akçakoca'nın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'ndan istifa edeceği haberinin dünkü Hürriyet'te yer almasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akçakoca arasında ‘‘şıklık’’ polemiği yaşandı.
Erdoğan dün Denizli'ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir soru üzerine, Akçakoca'nın istifa edeceğini gazetelerden okuduğunu ve bu konuda bir baskı olmadığını açıklayarak, ‘‘Bunlar şık şeyler değil’’ dedi.
Erdoğan ilgili bakana (Abdüllatif Şener) bu konuyla ilgili bilgi aktarılmadığını da vurgulayarak, şunları söyledi:
‘‘Bir kurumun başındasınız. Gerekli olan başarıyı, performanısı gösterirsiniz. İlgili olanlar da sizi takdir eder. Ne benim, ne de arkadaşlarım tarafından böyle bir baskı sözkonusu değil. Medya olarak sizler işin içindesiniz. Son birkaç aydır neler yazıldığını, nelerin tartışıldığını en az benim kadar takip ediyorsunuz. Bu baskının nevini biraz da siz değerlendirirseniz isabetli olur.’’
Akçakoca ise istifasının ardından Hürriyet'in Erdoğan'ın ‘‘şık değil’’ sözlerini hatırlatması üzerine, ‘‘Gerçi kendileri bu ifadeyi çok sık kullanıyor. Ama saygı duyuyoruz. Neyin şık olup, neyin olmadığını tarih gösterecektir’’ karşılığını verdi.
BAKARSINIZ GAZETECİ OLURUM
Kanun gereği iki yıl boyunca bankacılık sektöründe görev alamayacağını hatırlatan ‘‘Ben de gözümü bu sektörde açtım. Onun için ne yapacağımı hakikaten bilmiyorum. (Bakkal dükkanı mı açsak) diye boşuna söylemiyordum. Bakarsınız gazeteci olurum’’ dedi.
Akçakoca, ‘‘Ayrılmak için beklediği işlerin ne olduğu’’ sorusuna ise şu karşılığı verdi:
‘‘İmar Bankası'ndaki tedbirler. Bu tedbirler için çıkan yasa değişikliği hazırlıkları. Ama En önemlisi İmar Bankası ödemeleriyle ilgili Hükümetin açıklama yapmasıydı. Onu bekledim.’’
Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun İmar Bankası'ndaki açığa bono olayıyla ilgili olarak sürdürdüğü incelemenin yanısıra, istifa kararındaki asıl etkenin TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun talepleri olduğunu açıklayan Akçakoca, ‘‘İstenen belgelerin çokluğu yüzünden, pek çok birimimiz bloke oluyor, çalışamıyor’’ dedi.
BDDK'YA SAHİP ÇIKIN
Akçakoca, istifası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada ise Hükümet'e ‘‘ince bir mesaj' göndererek, ‘‘Dileğim, kuruluşunda büyük emek harcanmış olan ve bankacılık sisteminin güvenilirliği için yaşamsal önemi bulunan BDDK'nın varlığına ve bağımsızlığına sahip çıkılmasıdır’’ dedi.
Engin Bey gidecekti kısmet bugüneymiş
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, BDDK Başkanlığı'ndan istifa eden Engin Akçakoca ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ‘‘Akçakoca'nın hükümet değişikliğinden sonra görevi bırakma niyetini hem Erdoğan'a hem de kendisine birkaç kez ilettiğini’’ ifade etti. ‘‘Göreve devam etmelerini biz talep etmiştik’’ diyen Şener, ‘‘Araya bir takım yeni dönemler girdi. Bu dönem sonrasında da çalışmaları tamamlayıp bırakmayı düşündüğünü kendisi zaten ifade etmişlerdi. Kısmet bugüneymiş’’ diye konuştu. Akçakoca'ya, bundan sonraki dönem için de başarılar dileyen Şener, ‘‘Bu tavrı, kamu yönetim anlayışı, üstlendiği görevi yerine getirme biçimi itibariyle de her zaman takdir etmişimdir. Sektörle ilgili zor dönemlerde, en zorlu süreçlerde en doğru karar çabası içinde olduğunu her zaman gördüm’’ dedi.
BDDK'nın özerk bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Şener, şunaları söyledi: ‘‘Bu kurumun bağımsız düzenleyici otorite olduğunun bilinci içerisinde, herkesin kendi görev, yetki alanına saygı çerçevesinde, birlikte uyumlu bir mesai dönemi yaşadık.’’
BDDK'ya Bilgin geliyor
BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, Engin Akçakoca'nın istifasıyla boşalan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına, Halkbank Genel Müdürü Tevfik Bilgin'in getirilmesinin teklif edildiğini açıkladı. Şener, atamanın 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 3'üncü maddesi hükümlerine göre prosedürünün tamamlanması gerektiğini belirtti. Şener, bu maddeye göre ‘‘ilgili bakanın teklifi ve bakanlar kurulu'nun ataması’’ ile yeni başkanın göreve başlayacağı vurgularken, şöyle konuştu: ‘Başbakanlığa yazdığım yazıyı okuyacağım; ‘Engin Akçakoca'nın istifasıyla boşalan BDDK Başkanlığı'na Tevfik Bilgin'in atanması için, 4389 sayılı kanunun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu kararı istihsalini tensiplerinize arz ederim.’’ Dolayısıyla önerilen isim, Bakanlar kurulu kararı istihsal edildiği takdirde BDDK Başkanı olarak göreve başlayacaktır.’’
Şener, 1967 doğumlu Bilgin'in halen Halkbank Genel Müdürü olduğunu, 9.5 yıl Bankalar Yeminli Murakıbı olarak görev yaptığını, ABD'de işletme mastırı yaptığını ve Anadolu Endüstri Holding'te mali işler koordinatörü olarak 2.5 yıl çalıştığını, deneyimli bir isim olduğunu kaydetti. Şener, atamaya ilişkin kararnamenin elden mi imzalatılacağı yönündeki soru üzerine, muhtemelen Bakanlar Kurulu toplantısının bekleneceğini belirtti.
Kalmam BDDK'yı olumsuz etkileyecekti
BDDK çalışanlarına e-mail'le veda mesajı yayımlayan Engin Akçakoca, ‘‘Son dönemlerde yaşanan gelişmeler karşısında, görevimde kalmaya devam etmemin, Kurumumuzu olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünmekteyim. 17 Mart 2001’de atandığım görevimden ayrılıyorum’’ dedi.