Güncelleme Tarihi:
İstanbulkart, erişim kontrol, e-sağlık, elektronik pasaport, elektronik bilet olarak kullanılabilecek. Ayrıca Belediye’nin elektronik bilet, otopark, sosyal ve kültürel hizmetlerinden daha nitelikli olarak faydalanabilinecek.
Çoklu uygulama desteği sayesinde, elektronik bilet, otopark, taksi-dolmuş ücreti ödeme, sinema-tiyatro girişleri, personel devam kontrol sistemleri, sosyal amaçlı belediyecilik (gıda ve hizmet dağıtımı) gibi alanlarda da kullanılacak.
Projenin ilk adımı, İstanbul Toplu Ulaşım’ı için Elektronik Ücret Toplama Sistemi’ni kartlı yapıya dönüştürmek olacak. Elektronik Ücret Toplama Sistemi, bir elektronik medya (istanbulkart, AKBİL) ile kullanıcıya ön ödeme ile seyahat hakkı veren ve bu hakları işleten; güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bilgi yönetim sistemi.
Yüksek güvenlikli, temassız akıllı kart çalışmaları sonucu üretilen ‘istanbulkart’ AKBİL’le eş zamanlı olarak kullanılacak. İSPARK ödemelerinde de (şimdilik kat otoparklarındaki abonelik ve kampanyalarda) geçerli.
Kart, uluslararası standartlara uyumlu, kopyalama ve ataklara karşı dirençli. Kullanıcı tarafından cüzdanda taşınabilen kartın temassız çalışma özelliği sayesinde cüzdandan da kullanabilecek.
İşte "istanbulkart"ın özellikleri:
- İstanbulkart, fonksiyon olarak AKBİL’e eşit: Akbil’in “TAM-KONTURLU” bilet olarak kullanıldığı bütün İETT otobüslerinde aynı Akbil tarifeleriyle geçerli olacak. Aktarma hakları aynen geçerli olup SADECE İETT otobüslerinde kullanılabilir.
- İstanbulkart kullanmak isteyenler önce yetkili İETT AKBİL/Bilet Satış Noktalarında 6 TL depozito karşılığı boş (kontör yüklenmemiş) istanbulkart alacaklar.
- Daha sonra bu boş istanbulkart’a istedikleri kadar kontör yükletebilecek ve Yeni Nesil Validatör (Geçiş Kontrol Makinesi) bulunan herhangi bir İETT otobüsünde anten bölgesine yaklaştırarak yolculuk bedelini ödeyecekler.
İlerde TCDD, ULAŞIM, İDO, ÖHO‘nde de istanbulkart ile yolculuk yapılabilecek.