Akademisyen imzasında 657 tartışması

Güncelleme Tarihi:

Akademisyen imzasında 657 tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 21:06

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Danıştay kararlarıyla uygulanamaz duruma gelen disiplin hükümleri nedeniyle tüm akademisyenler hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre soruşturma yapılmasını istediği ortaya çıktı. 12 Kasım 2015 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda alınan ve 30 Kasım 2015’te tüm üniversite rektörlüklerine gönderilen kararda ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisini imzalayan akademisyenler için Devlet Memurları Kanunu’na göre işlem yapılması istendi.

Haberin Devamı

YÖK Kanunu’ndaki boşluğun ‘657’ ile doldurulması hukukçuları da ikiye böldü. Kimi hukukçular, “YÖK kararı yetki gaspıdır, yok hükmündedir” derken; bazı hukukçular ise ilgili kanunda hüküm olmayan hallerde daha genel bir kanun olan 657’nin uygulanabileceğini belirtiyor. Görüşler şöyle:

YÖK KARARI YETKİ GASPI

Hakan Canduran (Ankara Barosu Başkanı): YÖK, hukuksal boşluğu, anayasa uyarınca yasa çıkarılmasını sağlayarak dolduracağına kendisini yasama organı yerine koyarak kararla doldurmaya çalışmıştır. YÖK kararı yetki gaspıdır, yok hükmündedir. YÖK’ün kararı, 657 sayılı yasaya gönderme yapıyor. Ancak yasanın 1’inci maddesindeki, öğretim üye ve yardımcılarının kendi özel yasasına bağlı olduğu kuralını göz ardı etmesi nedeniyle de hukuki dayanaktan yoksundur. Öğretim elemanlarına disiplin cezası verme olanağı yoktur. YÖK, anayasanın buyurucu kuralının gereğini yapıp kamu düzenini çok yakından ilgilendiren hukuksal boşluğu doldurmak zorundadır.”

Haberin Devamı

PERSONEL DEVLET MEMURUDUR

Tezcan Çakır (Avukat): En genel kanun 657 sayısı Devlet Memurları Kanunu’dur. Üniversite personeli de devlet memurudur ancak özel bir statüye sahiptirler. Bu nedenle disiplin soruşturmaları da özeldir. Ancak hukukta hiçbir şey boşlukta kalmaz. Bir disiplin suçu işlenmişse, yasal düzen AYM iptal kararıyla ortadan kalkmışsa içtihat hukuk yaratılır ve daha genel anlamda hukuki düzenlemeden yararlanılır.

CEZALAR AYM’DEN DÖNER

Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): Akademisyenler, özel bir disiplin yönetmeliğine bağlılar. 657’ye göre yargılama yapılamaz. Uygulama yasa dışıdır ve tüm bu soruşturmalar sonucunda verilecek cezalar da AYM’den döner. YÖK, şu anda yeni bir madde hazırlasa bile geriye işlemez. Tüm rektörler yasadışı iş yapıyor. 657’ye göre soruşturulan akademisyenler, hukuksuzluk nedeniyle rektörler hakkında tazminat davaları bile açabilirler. İç hukuk yolları tükenirse AİHM’den döner.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!