Güncelleme Tarihi:
Ekip, “Amacımız kendimize öğrenci bulmak değil, meslektaş yetiştirmek” diyor.
Oyuncu yetiştirecekler
İkinci kez vizyona giren “Devrim Arabaları” filminin oyuncuları Vahide Gördüm ve Altan Gördüm ile yönetmeni Tolga Örnek “35buçuk Akademi” adında bir oyunculuk akademisi kurdular. Ekip, “Amacımız kendimize öğrenci bulmak değil, meslektaş yetiştirmek” diyor.
“Devrim Arabaları” çekilirken mi mı bu dostluk başladı, yoksa daha öncesi de var mıydı?
- Altan Gördüm: Aslında “Gelibolu” filminin çekimlerinde tanıştık. Küçük bir rolü seslendirdim ve Vahide’ye “Tolga çok iyi çocuk, yolu inşallah açık olsun” dedim.
- Vahide Gördüm: Tolga’yla oyun atölyesinde karşılaştım. Eşiyle beni seyretmeye gelmişlerdi. Oyundan sonra tebrik edip “benim bir projem var” dedi. O projeyi gerçekleştiremedik ama “Devrim Arabaları”nı çektik.
Akademi kurmak kimin aklına geldi?
- A.G.: Biz zaten böyle bir iş yapmak istiyorduk. Tolga’yla karşılaştık ve insani değerlerimizin ve hayata bakışımızın çok yakın olduğunu gördük. Zaten bu bir ekip işi oduğundan Tolga’nın da varlığı bize güç katacaktı. Hani koltuk almaya karar vermişsindir ve o anda ne renk olsun dersin ya bizimki de öyle bir şeydi.
- V.G.: Kararı verdiğimizde ertesi gün bina aramaya gidildi. Ne aklımızda bir fikir vardı ne de planlanmış bir bütçemiz. Başımıza ne geleceğini hiç hesaplamadık. Şimdi bile açıkçası ticari anlamda ne olacağımızı bilmiyoruz. Bildiğimiz tek bir şey var, biz bu işi yapmalıydık.
- Tolga Örnek.: Bizim içimizdeki heyecan çok önemliydi. Bu konuyu ilk konuştuğumuzda herkes çok heyecanlandı. Bu heyecan, öteki tüm zorlukları bir kenara attı. Üçümüz de duygusal bağımız olmayan hiçbir işte yer almıyoruz. Heyecanımız o kadar büyüktü ki, bundan dolayı yaptığımız işin doğru olduğuna inandık.
OYUNCULUĞUN A’SINI BİLMEDEN DİZİ OLMAZ
Akademide vermek istediğiniz başlıca duygu nedir?
- V.G.: Öğrenci kendini buraya ait hissetmeli, acele etmeli hatta gelmek için. Dersler dışında temiz tuvaletlere girsin. Okuldan sonra kitap okuyup, film izleyebilmeli. İnsani değerleri taşımalı.
- A.G.: Yarın öbür gün belki aynı seti paylaşacağız. Örneklerini de görüyoruz, ben burada eğitim aldım, şöyle yaptım diyenler... Yarın öbür gün “Ben Vahide Gördüm’den ders aldım” dediklerinde “Ondan gerçekten bir şey öğrenmiştir” denmesi lazım. Bizim etiketimizi ve izlerimizi taşıyacaklar. Bu işi bu nedenlerden ötürü çok ciddiye alıyorum.
Akademide kimler ders alabilir?
- V.G.: 16-40 yaş arasında öğrenciler alacağız. Hepsi aynı dersleri görecek. Her bir öğrenci en az bir adım atmalı. Ne yapabileceğini ve kendini nasıl açabileceğini göstermeli.
- A.G.: Oyunculuk yapmak isteyenleri önce yüz yüze sonra sınava tabii tutarak alıyoruz. Yeni başlayanları temel oyunculuk bölümüne, zaten oyunculuk yapanları ise ileri oyunculuk bölümüne alıyoruz. Aynı seviyedeki öğrencileri bir araya topluyoruz.
Eğitim ne kadar sürecek?
- A.G.: Bir kurumuz 12 hafta. Haftada iki gün 3’er saatten haftada 6 saat. Bunun dışında seminerlerimiz olacak. 12 hafta sonunda devam etmek istiyorlarsa minik bir sınava tabii tutacağız. Eğer öğrettiklerimizi almışlarsa ikinci kura devam edebilecekler. Onu da bitirdiklerinde uygulamalı kamera oyunculuğu bölümüne de devam edebilirler.
İsteyen 32 haftalık bir programda da kalabilir. Bu biraz da aldıklarına, imkanlarına ve performanslarına göre değerlendireceğimiz bir durum. - V.G.: Temel oyunculuk bilgisi olmayan kimseyi kamera oyunculuğu bölümüne almıyoruz. Önce oyunculuğun temelini öğrenecek, sonra kamera karşısına geçecek. “Ben dizi oyuncusu olmak istiyorum” diyerek oyunculuğun a’sını bilmeden kamera karşısına geçmesi olmaz. Bunun da vebalini taşımak istemem açıkçası.
- T.Ö.: Öğrenci değil meslektaş yetiştirmek istiyoruz.
Eğitim kadrosu nasıl seçildi?
- A.G.: Biz burada aşağı yukarı aynı yöne bakan isimleri bir araya getirmeye çalıştık. Altan Erkekli, Erdal Küçükkömürcü, Sungun Babacan, Sinan Pekinton, Mehmet A. Öztekin, Ali Gül, Gizem Erden ve Pınar Güntürkün eğitmenlerimiz. Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan da arkadaşlarımız ara ara bizimle olacak. Ayda bir dışarıdan katılımlarla workshoplarla eğitimi destekleyeceğiz.
Mezun olanlara tam destek
Burası ne kadar zamanda hazırlandı?
- A.G.: Üç ayda hazırladık burayı.
Mezun olanları neler bekliyor olacak?
- A.G.: Onlara her bakımdan sahip çıkmayı düşünüyoruz. Gerek kendi bünyemizde gerek diğer şirketlerin işlerine de onları yönlendireceğiz.
- T.Ö.: Bunu öğrenci çekmek için bir araç olarak kullanmak istemiyoruz ama onlara iş kazanmak, piyasaya girmek, meslek kazanmak konusunda destek olmak istiyoruz.