Güncelleme Tarihi:
TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen teklifin 1. maddesi üzerinde söz alan MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu, teklifin iyi niyetle hazırlandığından şüphesinin olmadığını söyledi. Uygulama sırasında aksaklıklar yaşanabileceğine dikkati çeken Çobanoğlu, maddede bulunan, “sarkıntılık” ifadesinin farklı yorumlara neden olabileceği uyarısında bulundu.
Maddedeki, “fiilin sarkıntılık düzeyinde kalması halinde verilecek ceza üçte birine kadar indirilebilir” ifadesine işaret eden Çobanoğlu, bundan yola çıkılarak bir kısım suçlunun salıverilmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da “İyi niyetle, 'cezaları artıralım' derken, suçluluların serbest kalmasına olanak sağlamayalım” dedi.
Konuşmaların ardından, önergeyle, daha açıklayıcı olması amacıyla “sarkıntılık” ifadesi, “suçun ani ve kesik hareketlerle işlenmesi” şeklinde değiştirildi. “Mağdurun suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini, oturduğu yeri ve işyerini değiştirmesi durumunda cezanın bir kat artırılmasını” öngören fıkra da tartışmaya neden oldu.
"HABİRE AFFEDİN, HERKESİ AFFEDİN"
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, söz konusu fıkranın ceza sistematiği açısından uygun olmadığını, daha uygun oranlarda bir artış düşünülmesi gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de cezanın aslı kadar artırılmasının uygun olmadığı görüşünü dile getirdi. CHP'li Arıtman, fıkranın hukuk normlarına uygun olmadığını, kişinin kasti olarak yer değiştirebileceğini belirterek, “üçte bir oranı” gibi daha farklı bir artış üzerinde konuşulabileceğini söyledi.
AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak, fıkra ile ilgili endişelere kendisinin de katıldığını belirterek, mağdurun yer değişikliğinin nasıl ele alınacağının doğru değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Teklif sahiplerinden AK Parti Ankara Milletvekili Aşkın Asan, bu konuşmalara, “Habire affedin, herkesi affedin” şeklinde tepki gösterdi.
Konuşmaların ardından, Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, fıkranın metinden çıkarılmasını ya da üçte bir oranında ceza artımı yapılmasını oylayacağını söyledi. Oylamada, fıkra metinden çıkarıldı, ancak bazı milletvekilleri, “kargaşa olduğu” gerekçesiyle oylamanın tekrar edilmesini istedi. Bunun üzerine, aynı içerikte verilen bir önerge doğrultusunda yeniden yapılan oylamada fıkra metinden çıkarılarak madde kabul edildi.
Bu arada, fıkranın çıkarılmasının ardından teklif sahiplerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Alev Dedegil, toplantıdan ayrıldı. Gazetecilerin, “toplantıyı neden terk ettiğini” sorması üzerine Dedegil, “Toplantıyı terk etmedim. Başka programlarım var, ama o paragrafın orada kalmasını isterdim” diye konuştu.
“MİDEM BULANIYOR, VÜCUDUMA KRAMP GİRİYOR”
Teklifin, ikinci maddesinde de milletvekilleri arasındaki tartışma sürdü. CHP'li Arıtman, Türk Ceza Kanununun 103. maddesinin “beden ve ruh sağlığının bozulmasına” ilişkin altıncı fıkrasının teklifle kaldırılmasını eleştirdi. Arıtman'ın, “Hüseyin Üzmez'i kurtaracaksınız” sözlerine AK Parti'li milletvekilleri, “ne alakası var” şeklinde tepki gösterdi. CHP'li Arıtman, tekrar söz alarak, oniki yaşını doldurmamış çocuğa karşı işlenen suçlarda cezanın 1 kat artırılmasını istediğini belirtti.
AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de insanların bu tip olaylarla karşılaşmaması dileğinde bulunarak, “Hangimizin başına gelse, 'idam yok mu kardeşim bu memlekette' diye feveran ederiz. Şimdi insanların idamı bile az gördüğü bu hallerde sanığın ne kadar yatacağını niye tartışıyoruz? Bunu anlamak güç” dedi.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, toplantıyı “terleyerek, midesi bulanarak ve vücuduna kramplar girerek izlediğini” söyledi. “Aklı yerinde bir kişinin işlediği suçu tartışıyoruz” diyen Aydın, “Lanet olası bir suçu tartışıyoruz. Neden kamu vicdanını dinlemiyoruz? Tecavüzcünün kaç kat yatacağını tartışıyoruz. Bize ne kaç kat yatarsa yatsın” dedi. Aydın, Arıtman'a dönerek, “Canan Hanım tecavüzcüleri bu kadar korumak zorunda mısınız?” diye sordu. Bunun üzerine, “Bana haksızlık ediyorsunuz” diye bağıran Arıtman, “Ayıp çok ayıp. Çarpıtmayın lütfen. Biraz önce 'suç artırılsın' diye önerge verdim. Ya dinlemiyorsun ya da dinlediğini anlamıyorsun. Ayıp” şeklinde konuştu.
AK Parti'li Akgün, tekrar söz alarak komisyonda, “bazı milletvekilleri cezaları azaltmaya, bazıları da artırmaya çalışıyor” şeklinde izlenim uyandırılmasının doğru olmadığını söyledi. Akgün, herkesin cezaların artırılması için çalıştığını ifade etti. CHP'li Ersin de çocuklara karşı işlenen suçlarda ceza artırımın olumlu bulduklarını belirterek, kanunda, “beden ruh sağlığının bozulmasına” ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldıran fıkranın metinden çıkarılmasını talep etti. Ersin'in bu yönde verdiği önerge kabul edilmedi.
Daha sonra, “oniki yaşını doldurmamış çocuklara yönelik suçlarda cezanın 1 kat artırılması” istemini içeren önerge kabul edildi. Milletvekillerinin, bu maddede de bir öncekinde metinden çıkarılan fıkranın aynısının yer aldığını anımsatması üzerine Asan, “Bu çocuklarla ilgili bunu da mı çıkaracaksınız” diye konuştu. Bazı milletvekilleri, bu madde çocuklarla ilgili olduğu için fıkranın kalmasını istedi. Bunun üzerine, söz konusu fıkra metinden çıkarılmayarak, mağdurun suç nedeniyle eğitimini, işini, ailesini, oturduğu yeri ve işyerini değiştirmesi durumunda ceza artırımını 1 katından yarısına düşüren önerge kabul edildi. Maddede yer alan ceza üst sınırı da 12 yıldan 15 yıla çıkarıldı. Madde, değişikliklerin ardından yapılan oylamada kabul edildi.