Güncelleme Tarihi:
Ünal'ın açıklamalarından satır başlar şöyle:
MİLLETVEKİLLERİYLE TOPLANTI
Güncel siyasetle ilgili düşüncelerini paylaştılar. 24 tane milletvekilimiz söz istedi ve yaklaşık 2 saat 20 dakika süren toplantıda 24 vekilimizden 13 vekilimiz konuşabildi. Kalan 11 milletvekilimiz de önümüzdeki toplantıda söz hakları baki olmakla birlikte, toplantıyı bitirdik. Bildiğiniz gibi sayın cumhurbaşkanımız külliye'ye muhtarlarla buluşacak.
İTTİFAK KONUSUNDA SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK
Bu konu uzunca bir zamandan beri Türkiye'nin gündeminde. Çünkü 15 Temmuz'dan hemen sonra Türkiye'nin önünde bir fotoğraf açık ve net şekilde ortaya çıktı. 15 Temmuz sonrası bu mücadelenin, 4 terör örgütüyle Türkiye'nin mücadelesi var. Türkiye'nin hem sınır güvenliği hem sınır illerini korumak için Suriye'de Irak'ta sürdürdüğü bir mücadele var. Bu süreçte ortaya çıkan net fotoğraf şudur. Türkiye adeta bir milli mücadele vermektedir.
Doğal olarak da bu milli mücadele bir milli mutabakatı gerektirmektedir. Biz ittifakı, bir milli mutabakat meselesi olarak görüyoruz.
Bizim Sayın Bahçeli ve MHP ile yürüttüğümüz görüşmeler, aynı zamanda büyük bir mutabakatın adımıdır. Birileri tıpkı 15 Temmuz'u itibarsızlaştırmaya çalıştıkları gibi, sokağa çıkıp devletine sahip çıkan kahramanları itibarsızlaştırmaya çalıştıkları gibi bu milli mutabakat meselesini de itibarsızlaştırmaya çalıştıkları meseleler gibi, yok efendim Bahçeli şöyle yaptı, MHP şöyle yaptı, AK Parti şöyle yaptı gibi basit değerlendirmelerle meseleleri ele alıyorlar.
ÜÇER KİŞİLİK KOMİSYON OLUŞTURULACAK
Dünkü görüşmede de bu konu ele alınmıştır. Üçer kişiden oluşacak komisyon kurulacak. Oluşturulacak olan komisyonlar aracılığıyla bu mesele de teknik olarak çalışılacaktır. AK Parti zaten uyum yasaları çerçevesinde bu ittifak konusunu çalışmaktadır. AK Parti için ittifak teknik meseleden ziyade milli mutabakat meselesidir.
Soru: Erdoğan, Bahçeli görüşmesini nasıl tanımladı?
Son derece olumlu ve verimli bir görüşme olarak tanımladı.
"MİLLİ MUTABAKATIN ÇERÇEVESİNİ KONUŞUYORUZ"
AK Parti’nin kendi içinde sürdürdüğü çalışma vardı. Daha önce ne demiştik? Siyasi partiler kendi teknik çalışmalarını yapacaklar. Parti organlarında bu mesele görüşülecek. Kendi çalışmaları tamamlandıktan sonra da karşılıklı olarak partiler görüşmelerini gerçekleştirecek demiştik. O aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bunlar tarih olarak belirlenmiş değil.
Şu anda konuştuğumuz MHP ve diğer unsurlarla bizim düşündüğümüz bu büyük milli mutabakatın çerçevesini konuşuyoruz.
Uyum yasalarıyla ilgili diğer siyasi partilerle yapacağımız istişareler ayrı bir bahistir. AK Parti çalışmalarını tamamladıktan sonra, Meclis grubu olarak istişarelerini yapacaktır.
İKİNCİ GÖRÜŞME ÇALIŞMALARDAN SONRA MI OLACAK?
Komisyon çalışmaları belli aşamaya geldikten sonra, komisyon tekrar çalışmalarını genel başkana sunar ve genel başkanlar
SORU: Muhalefet de ittifaka karşılık 'Büyük Buluşma Hareketi'ni açıkladı.
Muhalefet öncelikli olarak bu milli mutabakatın dışında, Türkiye düşmanı yapıların, lobilerin sözcülüğünü öncelikli olarak bıraksın. Kılıçdaroğlu’nun CHP’si, 15 Temmuz’u, 15 Temmuz kahramanlarını adeta bir Türkiye düşmanının gözüyle görmekten vazgeçip, Tayyip Erdoğan düşmanlığından vazgeçip, Atatürk’ün partisinin ve Atatürk’ün partisine uygun bir pozisyonun öncelikle Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşları tarafından alınması gerekiyor.
Bugün aldıkları pozisyon yerli değildir, milli değildir, CHP’ye yakışmamaktadır. Şu anda bu meselelere baktıkları gözlük yerli ve milli gözlük değil. Kimlerin ağzıyla konuştuklarını biliyoruz. Erdoğan karşıtı, Türkiye düşmanı yapıların söylemlerini, düşmanlıklarını içeriye nasıl taşıdıklarını biliyoruz. Biz kimin dediğine bakmaksızın milletimiz ne diyor ona bakarak çalışmaya devam edeceğiz.
Bu yönde bizimle adım atacak, Türkiye’nin bekası konusunda milletimizin vatanımızın bekası konusunda bizimle birlikte olacak herkese bizim kapımız açıktır. Bu büyük mutabakatın içerisinde olacak bütün unsurlara kapımız açıktır. Millet de kimin ne dediğini, nerede durduğunu açık şekilde görmektedir.
Soru: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sert sayılabilecek sözleri Abdullah Gül'ün olası adaylığının önünü kesmek olarak yorumlanıyor.
Neyin mücadelesini verdiğimizi, neyin derdinde odluğumuzu, Türkiye’nin terör örgütleriyle verdiği mücadeleyi, Türkiye’nin güven ve istikrar adası olarak ayakta kalması için nasıl mücadele verdiğimizi herkes görüyor. Bütün bunlar devam ederken, biz sadece Sayın Abdullah Gül’ün de bu mücadelenin içerisinde bir AK Partili nefer olarak bulunması gerektiğinin altını çizdik. Burada bir takım siyasi hesaplarla bugüne kadar hareket etmedik.
2002’de biz her şey Türkiye için dedik ve 2018’de de aynı şeyi söylüyoruz. Her şey Türkiye için.