Güncelleme Tarihi:
İLK GİDEN İDRİS BAL
HAKAN ŞÜKÜR, OPERASYONDAN BİR GÜN ÖNCE...
AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de dershanelerin kapatılmasına karşı çıkan vekillerdendi. Şükür, yazılı bir açıklama yaparak, 16 Aralık 2013'te partisinden istifa ettiğini açıkladı. Şükür'ün açıklamasından bir gün sonra, üç bakanın oğlunun gözaltına alındığı rüşvet ve yolsuzluk operasyonu başladı.
ÖNCE BAYRAKTAR, SONRA ŞAHİN...
17 Aralık tarihli operasyon sonrasında kamuoyunda oğulları gözaltına alınan AK Partili Bakanların istifa edip etmeyecekleri tartışması başladı. Üç Bakan, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar, 25 Aralık'ta hükümetten istifa ettiler.
Ancak Bayraktar sadece bakanlık görevinden değil, AK Parti'den ve milletvekilliğinden de istifa ettiğini de açıkladı.
Bayraktar'ın istifa haberinden sadece saatler sonra, AK Partili bir başka eski Bakan, İçişleri eski Bakanı İdris Naim Şahin, yine yazılı bir açıklama yaptı ve AK Parti'den ayrıldığını söyledi.
SON DALGA, DİSİPLİNE SEVK İLE GELDİ
Rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından, TBMM'deki AK parti grubundan üç isim, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ve İzmir Milletvekili Erdal Kalkan da, hükümetin yolsuzluk operasyonuna yaklaşımını kamuoyu önünde açıkça eleştirdi.
Bunun üzerine AK Parti dün gece yaptığı MYK toplantısında, bu üç ismin "kesin ihraç" istemiyle disipline sevk edilmesi kararlaştırıldı.
İSTİFA AÇIKLAMASI TWİTTER'DAN GELDİ
AK Parti'nin disipline sevk kararı üzerine ilk tepki, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan'dan geldi. Kalkan, Twitter üzerinden açıklama yaparak, AK Parti'den istifa ettiğini duyurdu. Tweet'inde, AK Parti'nin açılımındaki "Adalet" kelimesini kullanmadığı dikkat çeken Kalkan, istifasını saat 00.34'de şöyle duyurdu;
"Kalkınma Partisi'nden istifa ediyorum. Biliniz ki dünya dönüyor. Halkımız da aptal değil. Yolunuz kapalıdır"
"KANUNSUZ EMRE UYULMAZ"
Kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilen eski Bakan Ertuğrul Günay
"Bu disiplin kararına sabırla boyun eğmemiz beklenmezdi. Ayrılma kararı verdim" sözleriyle partiden istifasını açıkladı.
Günay basın toplantısında, "Türkiye'de ilk kıdemli hukukçulardan biriyim. Adli Kolluk Yönetmeliği Anayasa'ya ihlalidir. Arkadaşlarımı son bir kez daha uyarıyorum. Onların kanunsuz emirlerine uyan kamu görevlilerini uyarıyorum. Kanunsuz emre uyulmaz. Herkes aklının bir tarafına yazsın. Bugünkü hukuk ihlalleri yarın mutlaka hukukun önüne çıkar. Toplum bunun bedelini çok ağır biçimde ödetir" dedi.
Özdalga'nın da yapacağı basın toplantısıyla istifa etmesi bekleniyor.
AK PARTİ'NİN VEKİL SAYISI
2011 seçimlerinin ardından AK Parti TBMM'ye 327 vekil sokmayı başarmıştı. Ancak Ordu vekili Harun Çakır seçimlerden kısa bir süre sonra vefat etti. Böylece vekil sayısı 326'ya düştü.
Ancak AK Parti, CHP'den bir vekil transfer etti. Salih Fırat'ın CHP'den istifa edip, AK Parti'ye geçmesiyle, sandalye sayısı yeniden 327'ye yükseldi.
Son istifaların ardından şu anda AK Parti milletvekili sayısı 320'ye düşmüş oldu.