Güncelleme Tarihi:
Bakanların tüm yurtdışı ziyaretleri iptal edildi, AK Partili vekillere “oylama karnesi” dağıtıldı.
Hatta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bile İtalya’ya yapacağı geziyi kısalttı.
Bunların hepsi Anayasa değişiklik paketinin geçip referanduma gidebilmesi için TBMM Genel Kurulu’nda 330 oy gerekiyor.
AK Parti’nin ise bu ay başında verdiği firenin ardından TBMM’deki vekil sayısı 336’ya düştü. Üstelik AK Parti’den milletvekili seçildikten sonra TBMM Başkanı olan Mehmet Ali Şahin de oy kullanamıyor. Dolayısıyla AK Parti’nin oyları 335’e düşüyor.
Yani AK Parti’nin Anayasa değişikliğini geçirmek için gerekli 330 sayısından sadece 5 vekil fazlası var.
AK PARTİ’DE “SIKIYÖNETİM”
İşte bu kritik beş oyu kaybetmemek için AK Parti’de çok yoğun önlemler alındı.
İşte AK Parti’nin oylama önlemleri:
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişiklik oylamasının TBMM’de görüşüleceği dönemde, önceden planlanmış bir İtalya ziyareti bulunuyordu. Ziyarete, daha önce yapılan “Türkiye-İtalya ortak kabine toplantılarında” olduğu gibi Erdoğan’la birlikte yaklaşık 10 bakanın katılması bekleniyordu. Ancak Erdoğan heyeti küçülttü, İtalya’ya yanına sadece Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış’ı alarak gitmeye karar verdi. Üstelik iki gün planlanan gezinin süresini de bir güne indirdi. Başbakan İtalya’ya “günübirlik” gidecek.
- Tüm bakanların yurtdışı ziyaretleri iptal edildi. Bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ABD’ye yapmayı planladığı, Devlet Bakanı Bağış ise Brüksel’e planladığı ziyareti iptal etti.
- AK parti, oylamada fire vermemek için, AK Partili vekillere “oylama karneleri” dağıtıldı. Bu karneler ile hep karışık Anayasa oylaması için vekilere ayrıntılı bilgi veriliyor, böylece yanlış yapmalarının önüne geçilmesi planlanıyor. Ayrıca, bu karneler ile, vekillerin, Anayasa değişikliği için iki turda yapılacak toplam 60 oylamanın tümüne katılmaları ve oy vermelerinin sağlanması amaçlanıyor.
- AK Partili vekiller gruplara ayrıldı ve grupların her biri için bir “sorumlu” tayin edildi. Grup sorumlusu vekil, grubundaki yaklaşık 20 vekilin oylamaya katılmalarını sağlamakla görevlendirildi.
- TBMM’de normal günlerde Genel Kurulu parti gruplarının seçtiği “TBMM Başkan vekilleri” yönetiyor. Başkan vekilleri de nöbet sistemine göre, sırayla başkanlığı belli dönemler için devralıyorlar. Anayasa oylamasının yapılacağı dönemde sıra AK Partili Başkan vekili Sadık Yakut’taydı. Ancak başkan vekili de oylamada oy kullanamıyor. İşte bu nedenle, “Bir oy, bir oydur” mantığıyla, oturumları oy hakkı zaten bulunmayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin bizzat yönetmesine karar verildi. Böylece Sadık Yakut oy kullanabilecek.
VEKİLLER TOPLAM 60 KERE OY KULLANACAKLAR
Oylama süreci oldukça karışık. Anayasa değişiklikleri TBMM Genel Kurulu’nda iki ayrı seferde oylanıyor.
Bu çerçevede ilk turda, önce “maddelere geçiş” için bir oylama yapılacak. Ardından da Anayasa değişiklik paketindeki 29 madde tek tek oylanacak. Aynı süreç, ikinci turda da aynen gerçekleştirecek. Yani vekiller en az 60 kez oy kullanacaklar.
Ancak sadece kadar değil...
Eğer maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmesi halinde öncelikle “işari oylama” yapılıyor. Eğer önerge kabul edilirse, bu kez de 330 oyun aranması için bir de gizli oylama yapılması gerekiyor.
İŞTE O KRİTİK TABLO
Cumhuriyet Halk Partisi 97
Milliyetçi Hareket Partisi 69
Barış Ve Demokrasi Partisi 20
Bağımsız Milletvekili 12
Demokratik Sol Parti 6
Demokrat Parti 1
Türkiye Partisi 1
Toplam: 542