Güncelleme Tarihi:
AK Parti, TBMM’de oluşturulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na, içinde revize edilmiş başkanlık sisteminin de olduğu yeni bir anayasa metni götürecek. Partinin hukukçu kurmayları, iki kez Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı toplantı yaptı.
Toplantılarda, geçen dönem üzerinde uzlaşma sağlanan 60 madde dışında, partinin daha önce gündeme getirdiği metin revize edildi. Ancak toplantının en ilginç yanı, muhalefetin başkanlık sistemi önerisine itiraz etmesi durumunda, nasıl bir tavır geliştirileceğine ilişkin değerlendirmeler oldu.
HALKA İKİ SEÇENEK SUNULABİLİR
AK Parti kurmayları, yeni anayasanın özellikle başkanlık sistemine yönelik bölümüne muhalefetin itirazı durumunda, yeni öneri götürmeyi gündemlerine aldı. Toplantıda, “Böyle bir durumla karşılaşırsak, o zaman başkanlık sistemini ve parlamenter sistemi öngören iki ayrı metin hazırlayalım. Halkın karşısına iki metinle çıkalım. Hangisine oy verilirse onunla yola devam edelim, önerisi götürelim” dediler. Bu sürpriz öneri, toplantıda tartışma konusu oldu. Bazı AK Partili hukukçular, anayasa ve yasalara göre bunu hayata geçirmenin zor olduğunu dile getirdiler. Öneri sahipleri ise “Üzerinde uzlaşma olan maddeleri TBMM’de kabul edip, tartışmalı olanları iki seçenek olarak halk oyuna sunabiliriz. Uzlaşma masası dağılmadan bunu önerelim” dediler. Bu konunun olabilirliğinin tartışılmasından sonra uzlaşma sağlanmaması durumunda gündeme getirilmesi benimsendi.
AK Parti, önceki dönem hazırladığı taslaktaki başkanlık sisteminin, parlamentonun tamamen devre dışı bırakılmasına neden olacağı eleştirisine hedef olduğu için öneriyi revize etme kararı almıştı. Parti kurmaylarının üzerinde çalıştığı modelde, tek kamaralı parlamenter yapı sürecek. Federasyon, yerel parlamentolar, yerel yönetimlere federasyon benzer yetki aktarılması gibi bir öneri yer almayacak.