Güncelleme Tarihi:
AK PARTİ ve CHP arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinin “İstikşafi” ya da “Öngörüşme” bölümü dün yapılan son oturumla tamamlandı. Görüşmenin ardından açıklama yapan AK Parti heyeti başkanı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “Toplantının da sonuçlarını, anlaşılan konular anlaşılmayan konular genel başkanların takdirine bırakılacak konular şeklinde üç aşamada hazırlığını tamamlayacağız. Bu çerçevede genel başkanımıza partimizin yetkili kurullarına sunacağız. Genel başkanımızla birlikte partimizin yetkili kurulları karar verecekler” dedi.
CHP heyeti başkanı Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da Çelik gibi hükümet kurma görevini üstlenmiş olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu işaret ederek, “Bundan sonrası Sayın Ahmet Davutoğlu’nun alacağı karar ve iktidar partisinin şu andaki geçici hükümeti de yürüten başbakanın alacağı karara bağlı” diye konuştu.
MUHTEMELEN İKİ GENEL BAŞKAN
7,5 saat süren final görüşmesinin gündemi “Türkiye’nin AB ve Dış politikası ile Eğitim politikası” oldu. Gündem başlıkları nedeniyle görüşmeye AB Bakanı Volkan Bozkır ve CHP’nin Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik de katıldı. Final toplantısının ardından her iki heyet kendi genel başkanlarına birer sunum gerçekleştirecek.
BUNDAN SONRASI DAVUTOĞLU’NA BAĞLI
Görüşmenin ardından ilk açıklama Koç’tan geldi. Koç, “Bundan sonrası, hükümet kurma görevi alan Sayın Ahmet Davutoğlu’nun alacağı karar ve iktidar partisinin, şu anda geçici hükümeti de yürüten Başbakanın alacağı karara bağlı. Daha sonra bu çerçevede CHP’ye yönelik bir görüşme talebi olursa bu değerlendirilecek. Biz bize verilen görevi bu akşam itibariyle sonuçlandırmış oluyoruz. Olumlu olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Biz yaptığımız tespitleri biliyoruz. Bazı konularda ciddi temel ayrılıkları, aykırılıklar, farklılıklar var, örtüşen konular da var. Tüm bunlar sayın liderlere iletilecek ve ondan sonraki süreç, bir tek sayın liderlere değil tabi başka bir yönde gelişecekse olay partimizin yetkili kurullarına da götürülecek. Türkiye’nin bu kritik gündeminde ülkenin hükümetsiz kalmaması için geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturursunuz onun siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz” dedi.
UZLAŞMA ÇIKARSA GÖRÜŞMEYE GEÇİLİR
Çelik de şunları kaydetti:
“Toplantının da sonuçlarını, anlaşılan konular anlaşılmayan konular genel başkanların takdirine bırakılacak konular şeklinde üç aşamada hazırlığını tamamlayacağız. Bu çerçevede genel başkanımıza partimizin yetkili kurullarına sunacağız. Genel başkanımızla birlikte partimizin yetkili kurulları karar verecekler. Eğer bir koalisyon görüşmesine geçilmesi için bu ön görüşme sürecinde yeterli ve tatminkar bir uzlaşma alanı ortaya çıktığı kanaatine varırlarsa görüşme aşamasına geçilecek. Eğer tersi bir karar olursa süreç burada son bulacak. Bizim heyetimize verilen görev açısından çalışma tamamlanmıştır. Biz yarından(bugün) itibaren hazır oluruz sunum yapmaya. Kendisi tarafından açıklanır zaten. Biz objektif bir rapor sunacağız. Uzlaşılan alanları, çatışılan alanları, mesafe alınacak alanları, mesafe alınamayacak alanları, sonuç olarak bu olumlu mu olmuştur, olumsuz mu olmuştur, yeterli bir sonuç ortaya çıkmış mıdır, çıkmamış mıdır, genel başkanlar karar verir.”
MUHTEMELEN 6 AĞUSTOS
Sunumlar AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Buluşmasına gerek olup olmadığı” sorusuna da yanıt olacak. AK Parti heyetinin yapacağı sunuş “buluşması koalisyonun önündeki engellerin aşılmasına katkı sağlayabilir” şeklinde olursa Davutoğlu Kılıçdaroğlu’ndan randevu isteyecek, muhtemelen görüşme 6 ya da 7 Ağustos’ta gerçekleşecek. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinden müzakerelere geçilmesi kararı çıkması durumunda ise yeniden bir süreç başlayacak.